Paralimpia: Osváth Richárd ezüstérmet szerzett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.12. 21:31
null
Osváth Richárd a férfi kard egyéni másik két érmesével (Fotó: Reuters)
Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók kard egyéni versenyében a riói paralimpián, a döntőben 15:8-ra kapott ki az ukrán Andrij Demcsuktól.

 

A Törekvés SE 31 éves vívója egész nap remekül teljesített, a hatos csoportjában három győzelemmel és két vereséggel lépett tovább a legjobb nyolc közé, ahol 15:10-re verte meg a francia Ludovic Lemoine-t.

Az elődöntőben a görög Vaszileiosz Ntunisz következett, aki veretlenül zárta a csoportkört, többek között Osváthot is 5:2-re megverte. Sikerült a visszavágás, az újabb meccs 15:12-vel végződött, így a magyar vívó bekerült a döntőbe. A fináléban az ukrán Andrij Demcsuk volt az ellenfél, aki klasszis kardvívónak számít. A hírét igazolta is, ugyanis nagyon gyorsan és magabiztosan 15:8-ra nyert, így Osváth a második helyen végzett. És még csak ezután jön a fő száma, a tőr.

„Bár elvesztettem a döntőt, nagyon boldog vagyok, nem is gondoltam volna, hogy el tudok idáig jutni a mai nap folyamán. Amikor május-június körül kiderült, hogy milyen csoportban leszek, azt mondtam, ez nagyon erős – nyilatkozta Osváth Richárd. – Aztán kicsit borult az, amit én gondoltam, hiszen az olasz ellen győzelemre számítottam, majd kikaptam, a címvédő kínait viszont nagy meglepetésre sikerült legyőznöm. Az a francia, akivel a negyeddöntőben vívtam, eddig mindig megvert, most valahogy sikerült meglepnem. És talán a tét megnyomta őt. Az elődöntő aztán felemás volt, a görög vezetett 8:5-re és 9:6-ra is, izgalmakkal teli küzdelem volt, szerencsére többet hibázott, mint én, és éreztem, hogy most bele kell adni mindent. A csoportban kikaptam tőle, az ott tapasztaltakat viszont hasznosítottam az elődöntőben. A finálé aztán már sima volt, gratulálok az ellenfelemnek!”

Osváthé volt a magyar küldöttség ötödik érme – egyben a harmadik ezüst –, de az asztaliteniszező Pálos Péter szinte másodpercekkel később megszerezte a hatodik érmünket is.

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik