Nemzeti Sport Online - Még több sport

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Moto GP

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Csapat

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Egyéni

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - F1

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Külföldi Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Magyar Foci

Updated every 15 minutes.

HARANGI LÁSZLÓnyomtatott 2006.10.23 13:57 Frissítve: 2023.02.15 20:25

Ausztráliában is Sébastien Loeb nélkül

A jelenlegi állapota szerint csak Új-Zélandon térhet vissza a világbajnoki címvédő Sébastien Loeb. Ausztráliában már nem Colin McRae, hanem a francia csapattársa, az ifjú Xavier Pons helyettesíti majd. A Ford és Marcus Grönholm nagyon elszántak, azonban tudják, hogy reális esélyük a konstruktőri címre van, hiszen Loebnek elég öt pontot begyűjtenie harmadik világbajnoki elsőségéhez. Idén búcsúzik a WRC-től az Ausztrál-rali, azonban 2008-ban visszatér a naptárba.

A WRC mezőnye az idei szezon tizennegyedik állomáshelyére látogat, Ausztráliába. A futamot a rali-világbajnokság történetében tizenkilencedik alkalommal rendezik meg, azonban a jövő évi versenynaptárból hiányzik majd a viadal. Az FIA 2008-as évad-összeállításába azonban visszakerült, így a verseny kedvelőinek nem kell örökre búcsúzniuk az erszényesek hazájától.

Az első meglepetést a Kronos Citroën szolgáltatta, amely bejelentést tett azt követően, hogy Sébastien Loeb kijelentette, valószínűleg csak Új-Zélandon térhet vissza.

Az Ausztrál-rali korábbi győztesei:
2005 Francois Duval
2004 Sébastien Loeb
2003 Petter Solberg
2002 Marcus Grönholm
2001 Marcus Grönholm
2000 Marcus Grönholm
A világbajnokság állása - egyéni - élmezőny:
1. Sébastien Loeb 112 pont
2. Marcus Grönholm 87 pont
3. Mikko Hirvonen 47 pont
4. Daniel Sordo 43 pont
5. Manfred Stohl 34 pont
6. Henning Solberg 25 pont
7. Petter Solberg 23 pont
8. Toni Gardemeister 20 pont
9. Xavier Pons 18 pont
10. Chris Atkinson 17 pont
11. Gigi Galli 15 pont
A világbajnokság állása - összetett:
1. Ford 153 pont
2. Kronos Citroën 145 pont
3. Subaru 83 pont
4. OMV Peugeot 67 pont
5. Stobart Motorsport 35 pont
6. Red-Bull Skoda 23 pon
A francia csillagot Törökországban a skót Colin McRae helyettesítette, nem sok sikerrel. Bár Marc van Dalen csapatfőnök elégedett volt, őt is meglepte, hogy három pilótája közül az végzett a legjobb helyen, amelyiket nem is nevezték pontszerzőnek (Xavier Pons ötödik lett a török versenyen).

Mindez azonban különösen fájó volt a Citroën számára, hiszen az összetettben régóta őrizgetett előnyét elvesztette a Forddal szemben, amely jó úton halad a konstruktőri cím felé.

A belga Kronos csapat Ausztráliában már nem számít az itt tavaly egy Skoda Fabia WRC-vel brillírozó McRaere, helyette Xavier Pons lesz az, aki ezúttal Sébastien Loeb helyébe lép.

Az ifjú spanyolt arról faggatták, milyen érzés olyan autóval versenyezni, amelynek az oldalán az egyes szám csillog, és, hogy érez-e magán valamiféle nyomást:
„Sébastient [Loeb] nem lehet helyettesíteni, és remélem is, hogy hamarosan visszatér. Engem és Danit [Sordo] rengeteg mindenre tanított az elmúlt év során. Az egyes szám őt illeti, a világbajnokot, akitől én hatalmas megbecsülést kapok. Az, hogy most én indulok az egyes számmal, csupán a szabályok miatt van. Nem érzek nyomást magamon, ugyanúgy fogok versenyezni, ahogyan ezt megelőzően, és remélem, hogy a lehet? legtöbb pontot szerzem majd a csapatnak.”

A karját tört kétszeres világbajnok egyébként hajszálnyira van harmadik vb-címétől, hiszen amikor három futam van hátra az idei szezonból, akkor 25 pontos előnnyel vezet Marcus Grönholm előtt. Ez azt jelenti, hogy a várhatóan két ralira visszatérő Loebnek elég öt pontot szereznie, a finn eredményeitől függetlenül.

Mindezzel Marcus Grönholm is tisztában van, és bár elmondása szerint minden futamot meg akar nyerni, reális céljuk a konstruktőri cím. Ennek irányában azonban nagyon jól haladnak, hiszen mind Grönholm, mind Hirvonen remek teljesítményt nyújtanak.

A Perth-központú ralit egyébként korábban megnyerte már Loeb és Solberg is, azonban Grönholm zsinórban háromszor is diadalmaskodott itt.

A Subaru újfent eggyel nagyobb célkitűzéssel vág neki a futamnak, ugyanis Petter Solberget dobogós helyre várják. A norvég egyébként az elmúlt napokban különböző rendezvények miatt többször körbeutazta a világot, pihenésre alig maradt ideje. Chris Atkinson ellenben Törökországból egyenesen hazájába repült, és családjával töltötte idejét. A fiatal ausztrál számára fontos, hogy bizonyítson otthoni versenyén.

A 19. Ausztrál-ralit összesen 26 szakasz alkotja, melyek versenyhossza 348,51 kilométer. A verseny két csütörtök esti szuperspeciállal indul, majd az igazi futam pénteken, magyarországi idő szerint 03:23-kor indul majd.
2012.05.13 23:51:43

Rali T. A.

Herczig a 2., Botka D. a 3. helyen zárt. Folytatás június első hétvégéjén, Pécs környékén.

2012.05.13 23:41:13

Rali T. A.

Cseh páros a dobogó második fokán, Fazekasék a 7. helyen. Az összetettben Korda átvette a vezetést Szalay előtt.

2012.05.12 23:13:37

Rali T. A.

Az élen álló Zapletal a Hummerrel szinte szárnyalt. A verseny vasárnap három szelektív szakasszal ér véget.

2012.05.12 23:02:53

Rali T. A.

A versenyzők alig várták, hogy végre elrajtoljon a szezon. Hercig a második, Botka D. a harmadik helyen áll.

2012.05.10 18:14:28

Rali

4. XLavina Rábaköz-kupán izgalmasnak ígérkezik a Kapuvár környéki ob-futam.