Nemzeti Sport Online - Még több sport

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Moto GP

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Csapat

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Egyéni

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - F1

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Külföldi Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Magyar Foci

Updated every 15 minutes.

HARANGI LÁSZLÓnyomtatott 2006.10.13 20:33 Frissítve: 2023.02.15 22:29

Grönholm a leggyorsabb a török sártengerben

Az óriási viharok miatt sárfürdő fogadta Törökországban a rali-világbajnokság mezőnyét. Több szakaszt is eltöröltek, a többi gyorsaságin pedig nagyon csúszós és sáros utak várták a pilótákat. Marcus Grönholm (Ford Focus WRC) magabiztosan vezet a versenyben egy nap után, míg második Petter Solberg (Subaru Impreza WRC), Mikko Hirvonen (Ford Focus WRC) pedig itt is dobogós helyen. Colin McRae pontszerző helyen végzett, azonban meglepetést nem tudott okozni. A legfőbb vb-esélyes Sébastien Loeb nagy valószínűséggel még Ausztráliában sem állhat rajthoz.

Marcus Grönholm 25 pontra csökkenheti a hátrányát a kartörés miatt hiányzó Loebbel szemben, ha nyer Törökországban
Reuters
Marcus Grönholm 25 pontra csökkenheti a hátrányát a kartörés miatt hiányzó Loebbel szemben, ha nyer Törökországban
A 2006-os Török-rali új utakkal, friss kiépítésű pályákkal várta a WRC mezőnyét, immáron negyedik alkalommal a viadal történetében.

A futamot megelőző két napon végig óriási esőzések áztatták az utakat. Két csapat orvosi sátrát a bemelegítések utáni estén a vihar rombolta szét.

Colin McRae örült mindennek legkevésbé, a skót ugyanis úgy vélte, akkor lehet esélye, ha száraz idő lesz - ebben az esetben Grönholm lett volna a takarító, ő pedig a rajtsorrend végén, a már tiszta utakon vezethet.

A viharok alaposan eláztatták a török pályákat. Reggel kiküldték a mentőhelikoptereket, azonban azok veszély esetén nem tudtak volna sehol landolni, így a verseny szervezői eltörölték az első két szakaszt.

A harmadik gyorsaságit már megtartották, noha sártenger várta a pilótákat. Marcus Grönholmnak mindez nem okozott gondot, 25 másodperccel verte el ugyanis a második Petter Solberget. Nagy meglepetésre harmadik lett Kosti Katajamäki, aki elmondása szerint élvezte a vizes, csúszós, sáros körülményeket. Colin McRae ötödikként zárta az első kilométereket, bár azt hitte, jó, ha végigmennek az úton.

A következő szakaszt ismét eltörölték az időjárás okozta nehézségek miatt, és az ötödiknek is lecsípték a jó részét. Itt Grönholm, Hirvonen volt a leggyorsabbak sorrendje.

A matematikailag még világbajnoki esélyeket dédelgető Marcus Grönholm tovább folytatta amit elkezdett, és ismét a leggyorsabb volt. Colin McRae a „dobogó körül” autózott, azonban végül komoly időket veszített. Először a már szárazabb utaknak a mély sárra szánt abroncsokkal vágott neki, később pedig a megmaradt sárra kevésbé bevágott gumikat választott.

A hetedik gyorsaságin végül Petter Solbergnek sikerült megtörnie finn riválisa sorozatát, és így valamivel közelebb kerülnie hozzá az összetettben. A nyolcadik etapon aztán megint a subarus lett a legjobb.

Marcus Grönholm egy nap után magabiztosan vezet a versenyben, és elmondása szerint nem diktál nagy tempót. A finnek hiányzik a Loebbel való küzdelem - ha a francia ott lenne, sokkal erősebben nyomná a gázpedált.

Sébastien Loeb egy, a WRC TV-nek adott interjújában elmondta, hogy otthonról követi figyelemmel a versenyt, és nem tölti el boldogsággal, hogy amennyiben Grönholm negyedik, vagy rosszabb helyet szerez, úgy ő automatikusan világbajnok lesz, küzdelem nélkül.

A francia klasszis elárulta, hogy nagy valószínűséggel Ausztráliában sem versenyezhet még, azonban már több terápián is részt vesz, amelyek gyorsítják a felépülését.

Holnap további hét gyorsasági várja a mezőnyt, viszont az előrejelzések szerint ismét erős viharok áztatják majd a szakaszokat.

4. TÖRÖK RALI

9 SZAKASZ, 152,94 KM - ÉLCSOPORT:
1. Marcus Grönholm finn Ford Focus WRC 57:25,1 perc
2. Petter Solberg norvég Subaru Impreza WRC + 26,1 másodperc
3. Mikko Hirvonen finn Ford Focus WRC + 48,8 másodperc
4. Henning Solberg norvég Peugeot 307 WRC + 1:56,2 perc
5. Kosti Katajamäki finn Ford Focus WRC + 1:12,2 perc
6. Colin McRae skót Citroën Xsara WRC + 1:25,9 perc
7. Chris Atkinson ausztrál Subaru Impreza WRC + 1:26,5 perc
8. Xavier Pons spanyol Citroën Xsara WRC + 1:34,2 perc
2012.05.13 23:51:43

Rali T. A.

Herczig a 2., Botka D. a 3. helyen zárt. Folytatás június első hétvégéjén, Pécs környékén.

2012.05.13 23:41:13

Rali T. A.

Cseh páros a dobogó második fokán, Fazekasék a 7. helyen. Az összetettben Korda átvette a vezetést Szalay előtt.

2012.05.12 23:13:37

Rali T. A.

Az élen álló Zapletal a Hummerrel szinte szárnyalt. A verseny vasárnap három szelektív szakasszal ér véget.

2012.05.12 23:02:53

Rali T. A.

A versenyzők alig várták, hogy végre elrajtoljon a szezon. Hercig a második, Botka D. a harmadik helyen áll.

2012.05.10 18:14:28

Rali

4. XLavina Rábaköz-kupán izgalmasnak ígérkezik a Kapuvár környéki ob-futam.