Statisztika: Ibrahimovic Szuszát megelőzheti, Puskástól még messze jár

Vágólapra másolva!
2021.11.01. 20:43
null
Zlatan Ibrahimovic pályafutása 400. bajnoki gólját szerezte az előző hétvégén (Fotó: AFP)
Zlatan Ibrahimovic a hétvégén 400. bajnoki gólját is megszerezte – ezek közül élvonalban az IFFHS adatai alapján 386-ot lőtt – s ezzel igen szűk elitet közelített meg. Első osztályú, nemzeti bajnokságokban négyszáz gólt alig tucatnyian szereztek, például a legtöbb NB I-es találatot jegyző Szusza Ferenc 393-ig jutott – a negyvenéves svéd ikonnak minden esélye megvan arra, hogy lehagyja őt.   

 

Kevéssel áll az örökranglistán Zlatan Ibrahimovic előtt a 405 gólos Gerd Müller, míg a labdarúgás statisztikáival foglalkozó IFFHS jelenleg hivatalos listáján Pelé áll az élen 606 bajnoki góllal, s további, mindössze három labdarúgó jutott 500 élvonalbeli találat fölé: a szintén brazil Romário (544), a cseh Josef Bican (518) és Puskás Ferenc (514).

Tudni kell azonban, hogy a tiltakozások miatt csak azután kozmetikázta 1997-ben kihirdetett korábbi listáját a világszervezet, hogy arról eredetileg lemaradt Pelé, Bican, sőt a most 446 bajnoki góllal szereplő Uwe Seeler is, ugyanis szigorúan véve, egyikük sem országos bajnokságban szerezte minden bajnoki gólját. Brazíliában 1959-ig állami bajnokságok voltak, ahogyan a Bundesliga létrejötte előtt egységes, országos német bajnokság sem létezett, és a legendás Bican is a a Harmadik Birodalmon belül létrehozott Cseh-Morva Protektorátus cseh csapatoknak kiírt bajnokságában szerepelt évekig a Slavia Praha játékosaként.

Ezeket a gólokat nem ismerték még el országos, első osztályú bajnoki találatnak, amikor Puskás Ferencet a XX. század gólkirályának választotta meg az IFFHS 1997-ben, s az azóta Puskás elé kerülő Romário még messze járt ugyancsak 40 éves koráig tartó pályafutása végétől. Puskás akkor 511 góllal nyert, ezt azóta 514-re korrigálta az IFFHS, de például a brazil állami bajnokságok eseményeinek hibátlan dokumentálására sem vennénk mérget sok évtized távolából.

Puskás Ferenc messze Ibrahimovic előtt áll
Puskás Ferenc messze Ibrahimovic előtt áll

A második világháború után Európában az említetteken túl sokáig csak a portugál Eusébio jutott négyszáz bajnoki gól fölé (425) aztán meg korunk két szupersztárja, az ötszáz találathoz sebesen közelítő Cristiano Ronaldo (482) és Lionel Messi (474).

A régmúltban egyébként Schlosser Imre is meghaladhatta a 400 bajnoki gólt. Bár a hazai statisztikák szerint ez nincs így, a nemzetközi szakirodalom 417 bajnoki találatot tulajdonít neki, Zsengellér Gyulának pedig Olaszországban és Kolumbiában szerzett góljaival kiegészítve a Salgótarjánban és az Újpestben szerzett találatait, 437 bajnoki gólt ír az angol nyelvű Wikipédia.

A vonatkozó örökranglistát Pelé vezeti
A vonatkozó örökranglistát Pelé vezeti
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik