Serie A: 200 gólt szereztek a 30 év fölöttiek, Ibra a legidősebb

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.03.18. 18:28
null
Ifjú tehetségek egymás között – Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic is azon kilenc játékos közé tartozik a Serie A-ban, aki már betöltötte a 35. életévét (Fotó: AFP)
A Serie A legutóbbi, még megrendezett fordulójában egymás után lőtték a gólokat a 35 év feletti játékosok – ennek apropóján megvizsgáltuk a gólszerzők életkorát az öt topligában. Az olasz élvonalban szerezték a legtöbb gólt a 30 évnél idősebb futballisták, viszont a spanyol La Ligában van a legtöbb 30 fölötti gólszerző.  

 

Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a koronavírus okozta járványhelyzet szigorú óvintézkedéseit megelőző utolsó két játéknapon érdekes statisztikára lehettünk figyelmesek a gólszerzők életkorát illetően. A március 8-án és március 9-én lejátszott hat mérkőzésen 12 gól született, melyből hatot 30 év feletti játékosok szereztek. Ráadásul a gólszerzők közül hárman már a 36. életévüket is betöltötték: az AC Milan–Genoa (1–2) találkozón a hazaiaknál a 38 esztendős Zlatan Ibrahimovic, a vendégeknél a 36 éves Goran Pandev köszönt be, míg a Sampdoriát a 37 évesen duplázó Fabio Quagliarella vezette győzelemre (2–1) a Verona ellen. Innen adta magát az ötlet, hogy megvizsgáljuk a topligák góllövőlistáit életkori bontásban is – a kényszerű bajnoki szünet lehetőséget adott a statisztikákban való elmélyülésre.

A számokat vizsgálva az rögtön szembetűnhet, hogy a topligák játékoskereteinek átlagéletkora nem feltétlenül függ össze a gólszerzők életkorával. Az öt vizsgált topligából – az angol Premier League, a francia Ligue 1, a spanyol La Liga, a német Bundesliga és az olasz Serie A tartozik ide – a La Liga- (27.5 év), valamint kicsivel a Serie A- és a Premier League-keretek átlaga haladja meg a 27 évet. Ugyanakkor a spanyol első osztályban 51, az olaszban 50 harminc év fölötti játékos szerzett gólt a 2019–2020-as idényben, az angolban viszont csak 24.

A 30 év fölöttiek teljes góltermését nézve kiemelkedik a Serie A 200 találattal, ami az összes gól 27 százaléka. A La Ligában is az összes gól 27 százalékát jegyezték a „30 pluszosok”, de ott ez „csak” 183-at jelent. Ellenben a Premier League-ben az összes gólnak csak a 11 százalékát jegyezték (84 gól) a 30 év fölöttiek, míg a Bundesligában ennél is kisebb ez az arány, mindössze 9 százalék (67 gól), amit 23 játékos hozott össze.

A fenti számok jól mutatják, hogy a „korosabb” játékosok melyik bajnokságban játszanak fontosabb szerepet. Ez azzal együtt is igaz, hogy az öt kiemelt ligából négyben olyan labdarúgó vezeti a góllövőlistát, aki már betöltötte a 30. életévét: a Serie A-ban Ciro Immobile (Lazio, 30 éves, 27 gól), a Bundesligában Robert Lewandowski (Bayern München, 31 éves, 25 gól), a La Ligában Lionel Messi (FC Barcelona, 32 éves, 19 gól), a Premier League-ben Jamie Vardy (Leicester, 33 éves, 19 gól). Az öt topligából az egyetlen kivételt a Ligue 1 jeleni, amelyben a 29 éves Wissam Ben Yedder (Monaco) és a 21 esztendős Kylian Mbappé (PSG) holtversenyben vezeti a listát 18 góllal.

Ha megnézzük, kik az egyes topligák legidősebb futballistái, illetve azt, hogy a 35 év felettiek melyik bajnokságban milyen szerepet játszanak, akkor láthatjuk, a Serie A-ba és a La Ligába nem csupán levezetni járnak a „veteránok”. Az olasz élvonalban a 38 évével rangidős Ibrahimovic mellett még nyolc 35 éves vagy annál idősebb gólszerzőt találhatunk ebben az idényben. Közülük Cristiano Ronaldo (Juventus, 35 éves, 21 gól) a második helyen áll a góllövőlistán, a portugál aranylabdás négy bajnokin nem szerepelt, egyszer lecserélték, a másik 21-et végigjátszotta, minden tétmeccset figyelembe véve 32 találkozón 25 gól mérlege.

A Sampdoriában Quagliarella kilenc góllal vezeti a házi góllövőlistát, ahogy a Genoában hét találattal Pandev is, igaz ő holtversenyben a 33 esztendős Domenico Criscitóval. Ibrahimovic a téli visszatérése óta kirobbanthatatlan a Milanból, az első meccsén a Samp ellen ugyan még csereként állt be, azóta hétszer játszott, mind a hétszer végig a pályán volt, egyszer betegség miatt nem játszott, három gólt szerzett (ezenkívül egyszer a kupában is beköszönt). A svédnél csak néhány hónappal fiatalabb argentin Rodrigo Palacio 25 bajnokin szerzett hat góljával és három gólpasszával kulcsembernek számít a Bolognában, ahogy a 35 éves brazil védő, Danilo is, aki általában csak eltiltás vagy sérülés miatt hiányzott (ő egy gólt szerzett a Seria A mostani kiírásában). A sérülése előtt a francia Franck Ribéry (36 éves, 2 gólos) is rendre kezdő volt a Fiorentinában. Többször hiányzott sérülés miatt a Hellas Veronából Giampaolo Pazzini (35) is, aki tíz mérkőzés alatt így is is eljutott négy találatig.

A spanyol La Ligában hárommal kevesebb, hat olyan játékost találhatunk, aki elmúlt 35 éves és szerzett gólt ebben az idényben. Mindegyikük legalább tíz meccsen szerepelt, négyen közülük – Salva Sevilla (Mallorca, 36 éves, 3 gól), Charles (Eibar, 35 éves, 5 gól), Jorge Molina (Getafe, 37 éves, 5 gól), Joaquín (Real Betis, 38 éves, 8 gól) – több mint 20 fordulóban játszottak az eddigi 27-ből. Kiemelkedik a névsorból az 1981. július 21-én született, 51-szeres válogatott Joaquín, aki már a 2002-es világbajnokságon is szerepelt. A középpályás az öt topliga legidősebb gólszerzője ebben az évadban, hiszen két hónappal előbb született, mint Ibrahimovic. A Betis legendája a 39. életévében ott tart, hogy ha még két gólt szerez, akkor a 2001 óta íródó élvonalbeli pályafutása legeredményesebb idényét zárhatja, ugyanis kilenc gólnál többet (a 2002–2003-as idényben jutott el kilencig) még sosem szerzett.

A Bundesliga gólszerzői közül csupán ketten töltötték be a 35. életévüket: az egygólos Daniel Baier (Augsburg) és a három gólt jegyző Vedad Ibisevic (Hertha) is 35 éves. A Premier League legidősebb gólszerzői közül hárman 34 esztendősek, a korrekorder a 36 esztendős Glenn Murray (Brighton, 1 gól). A francia Ligue 1-ben öt 35 év fölötti játékos szerzett gólt, a legidősebb a 37 esztendős Mathieu Bodmer (Amiens, 1 gól).

A TOPLIGÁK GÓLSZERZŐI ÉLETKOR ALAPJÁN
Topligák 30 év feletti gólszerzők 30+-os gólok Átlagéletkor Legidősebb gólszerző
Serie A 50 200 (27%) 27 év
Ibrahimovic (38 éves)
La Liga 51 183 (27%) 27.5 év Joaquín (38)
Ligue 1 32 92 (13%) 25.5 év Bodmer (37)
Premier League 24 84 (11%) 27 év Murray (36)
Bundesliga 23 67 (9%) 26 év Baier (35)
Adatok: a Transfermarkt alapján. A 3. oszlopban, zárójelben az összes gólhoz viszonyított százalékot tüntettük fel, az átlagéletkoroknál kerekítettünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik