Maldini: Az olasz futballnak reformra és befektetésekre van szüksége

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.17. 16:13
null
Paolo Maldini szerint sokat tanulhatnának az amerikaiaktól, már ami a sport üzleti megközelítését illeti (Fotó: Action Images)
A Serie A csapatainak radikális változtatásokra és befektetésekre van szükségük ahhoz, hogy képesek legyenek a végső sikerért harcolni a nemzetközi kupákban, állítja Paolo Maldini, az AC Milan korábbi csapatkapitánya.

 

Az Inter 2009–2010-es szezonban aratott BL-győzelme óta egyik olasz csapat sem jutott a négy közé az elitsorozatban, a bajnokságban élen álló Juventus pedig 4–0-s összesítéssel búcsúzott a Bayern München ellen, amelyet követően Maldini szerint eljött az idő az okok kutatására.

„Ahhoz, hogy az európai élklubokkal felvegyed a versenyt, sok pénzt kell befektetni a csapatba, nincs más módja, hogy elérd ezt a szintet” – mondta az olasz válogatott mezét 126 alkalommal magára öltő védő.

„Látható volt ez a Juventus–Bayern párharcban is. A Juve nagyszerű csapat, főleg az olasz mezőnyben, de ha egy olyan csapat, mint a Bayern kell megmérkőznie, látható a különbség. Még legalább két-három kiváló játékosra van szüksége a csapatnak” – folytatta a Milan ikonja.

Maldini 25 éves pályafutása során öt alkalommal hódította el a piros-feketékkel a BEK/BL-trófeát, és nosztalgiával gondol azokra az időkre, amikor még a Serie A volt Európa legerősebb bajnoksága.

„Az 1990-es években hét nagyszerű csapatunk volt: a Milan, az Inter, a Juventus, a Parma, a Lazio, a Roma és a Fiorentina. Ha megnézzük azokat a csapatokat, láthatjuk, hogy rengeteg kiváló játékos szerepelt bennük, de volt néhány őrült invesztálás, és néhány csapat, mint például a Parma és a Lazio csődbe ment. Aztán ott van a Moratti és a Berlusconi família, akik sok pénzt tettek a labdarúgásba, és még mindig kitartanak, még ha nehéz is” – tette hozzá Maldini.

Az elmúlt 30 év egyik legjobb védőjének számító Maldini 2009-es visszavonulása óta nem vállalt szerepet a labdarúgásban, most azonban őt nevezték ki nagykövetnek a nyári, Egyesült Államokban megrendezendő Nemzetközi Bajnokok Kupája elnevezésű tornára. A korábbi klasszis szerint az olasz klubok sokat tanulhatnának az amerikaiaktól, már ami a sport üzleti megközelítését illeti.

„Tanulhatnánk a mentalitásukat. Olaszországban még mindig vannak törvények, amelyek nem működnek. Ha kimegyünk a San Siróból, még mindig találkozhatunk olyan árusokkal, akik nem eredeti tárgyakat adnak el. Így volt ez, amikor elkezdtem játszani, és azóta sem változott. Ezt nem lehet megengedni” – vélekedett Maldini, majd folytatta:

„Aztán ott vannak az öreg, nagyon öreg stadionok. A San Siro történelmi stadion, ami szép, de nem kínál elég kényelmet, ezen javítanunk kell. Mindenekelőtt meg kell tanulnunk, hogyan legyen bevétel a sportból, ne pedig veszteség. Az olasz futballban mindenki veszteséges, ez pedig őrület” – mondta a korábbi klasszis, aki nem tervezi, hogy részt venne az olasz futball reformjában, legalábbis egy darabig nem.

„Nem dolgozom a labdarúgásban. Alapvetően az apa szerep köt le, a két fiam, és magamra is szánok egy kis időt. 25 évig játszottam, és azt hiszem, szükségem van egy kis pihenőre. Különböző dolgokkal, sokféle üzlettel vagyok elfoglalva, és élvezem az életet” – zárta mondandóját Maldini.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik