FFT: a veterán, aki vb-t nyert – Dino Zoff

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.03. 15:21
null
Dino Zoff egy 2017-es ünnepségen (Fotó: AFP)
A FourFourTwo magazin új sorozatában igyekszik bemutatni néhány legendás kapust az elmúlt fél évszázadból. Claudio Taffarel, Jan Tomaszewski és John Burridge után következik Dino Zoff.

 

Még Buffon sem eredhet Dino Zoff nyomába a válogatottban elért eredményeivel. Már 1968-ban Európa-bajnok lett, vb-t pedig csak tizennégy esztendővel később, 40 évesen nyert.

Ízelítő a vele készült beszélgetésből:

„Már gyerekkoromban is mindig kapus akartam lenni. Ötévesen álltam be először a kapuba. Van ugyan egy gépészdiplomám is, akár ebbe az irányba is elmehettem volna. Az elején nem árt, ha van egy másik lehetőség is, de engem mindig a kapu hívott. Ha valakiben megvan a tehetség, akkor a szenvedély fokán múlik, hogy sikerül-e az áttörés. Mindig is úgy tekintettem a sportra, mint ami emberségemben is nevel. Szenvedéllyel gondolok a munkámra.

Én vagyok az egyetlen olasz, aki világ- és Európa-bajnokságot is nyert. Az olasz válogatottban 1968-ban léptem először pályára, és még abban az évben győztünk az Eb-n. Utoljára 1983-ban volt rajtam a címeres mez, előtte egy évvel szereztünk aranyérmet Spanyolországban. Ha visszatekintek a pályafutásomra, boldognak mondhatom magam.

Pályám csúcspontja az a pillanat, amikor megnyertük a világbajnokságot csapatommal, amelynek kapitánya voltam. Egy futballistát nem érhet nagyobb öröm. Én lettem a legidősebb játékos, aki vébédöntőben játszott. Nem éreztem öregnek magam, és be is bizonyítottam, hogy megérdemelten vagyok ott, de a személyi igazolvány sohasem hazudik! Az a tudat, hogy világbajnoki fináléban játszhatsz, kellően motivál.”

A teljes interjút elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik