Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.05.26 15:28 Frissítve: 2011.07.24 00:01

Mancini olaszosítaná az Intert

Roberto Mancini, az olasz labdarúgó-bajnokság harmadik helyén végzett Internazionale vezetőedzője elérkezettnek látja az időt arra, hogy együttese végre leszámoljon a külföldi futballisták nyakra-főre történő vásárlásával, és elsősorban olasz játékosokra építsen. Lehet, hogy ez a vártnál könnyebben fog menni, egyes hírek szerint ugyanis Adrianót, a gárda brazil csatárát igencsak környékezi a városi rivális Milan.

Roberto Mancini szakítana az eddigi politikával
Roberto Mancini szakítana az eddigi politikával

A kék-feketék lassan húsz éve (1989 óta) nem tudtak bajnokságot nyerni, és ennek egyik oka az lehetett, hogy a csapatban egyre-másra fordultak meg a nagy pénzekért vásárolt, de végül a játékhoz nem sokat hozzátevő idegenlégiósok.

Az argentin Kily González, a holland Andy van der Meyde, a szenegáli Fadiga, a török Hakan Sükür, Emre, Ümit Davala és Okan Buruk, a francia Sabri Lamouchi, Beniot Cauet és Stéphane Dalmat, a spanyol Farinós, a szlovák Gresko, a görög Karagunisz és Georgatosz, a horvát Vladimir Jugovic – csak néhány önkényesen választott játékos csak az elmúlt öt-hat évből, akik úgymond rosszkor voltak rossz helyen Milánóban, de a névsor gyakorlatilag végtelen. A klub pedig közben sorra maradt le a bajnoki címekről.

Mancini mester épp ezért úgy gondolja, másfajta átigazolási politikát kellene követnie a csapatnak a jövőben. „Senki nem érzi át annyira egy olasz bajnoki cím értékét, fontosságát, mint egy fiatal olasz gyerek, aki ebben az országban nőtt föl” – vélekedett a tréner. „Ezért szeretnék >>olaszabb<< csapatot.”

„Elég körülnézni Európában, hogy lássuk, ez a helyes út. A Chelsea és a Manchester United döntően angolokra épít, a Bayern Münchenben a németek viszik a prímet, míg a Lyonban nagyon sok a francia játékos” – mutatott rá Mancini a Gazzetta dello Sportban. „A légiósok is nagyon fontosak, ha az ember a csúcsra akar érni, de elsősorban hazai játékosokra kell alapozni. Az egyetlen kivétel az Arsenal, amely tehetséges fiatalokat vásárol, függetlenül az útlevelüktől. A többi nagycsapat viszont kész játékosokat akar, pedig ha nekem lenne egy Messim, én folyamatosan játszatnám. Az azonnali győzelmi kényszer nem engedi, hogy kineveljék a fiatalokat. Csodálom az Arsenalt: végül nem nyertek semmit, de van négy-öt fiataljuk, akik a rengeteg játéklehetőség miatt kétszer olyan jók lesznek jövőre.”

Ennek megfelelően a trénernek már kiszemeltjei is vannak: a palermói Fabio Grosso, a Fiorentina gólkirálya, Luca Toni és a Roma középpályása, Daniele De Rossi is azok közé tartozik, akiket Mancini szívesen látna csapatában.

NYERJEN A ZÁSZLÓKKAL!

Gyűjtse össze naponta a Labdarúgás rovatban meg- jelenő cikkek címét, melyekben egy Vb-csapat zászlóját találja!
Nyomja a CTRL C-t most!
JÁTSZOM! (klikk ide!)
„Természetes, hogy Tonit szeretnénk megszerezni, hiszen az elmúlt három évben ontotta a gólokat. De Rossi pedig egy kiváló játékos, ha tehetném, azonnal leigazolnám. De a Fiorentina és a Roma is tisztában van a játékosok értékével, és nem mondanak le róluk egykönnyen. Meglátjuk mi lesz. Érdekesnek ígérkezik lesz az átigazolási piac, főleg, ha megszületnek az ítéletek a futballbotrányban” – utalt Mancini arra, hogy elképzelhető, hogy néhány klubot (leginkább a Juventust) esetleg a másodosztályba sorolnak majd vissza, ahová nem mindenki követi majd szívesen a csapatát. (A brazil Emerson például tegnap jelentette be, hogy a másodosztályban biztosan nem lesz a Juve futballistája.)

Mancininek persze nem csak olasz játékosok kellenek: jelenlegi legjobb csatárát, a brazil Adrianót például mindenképp szeretné megtartani, de a klasszis támadó az utóbbi időben nem volt épp elégedett. „Ha jó kedvem van, a játék is jobban megy, de az Interben az utóbbi egy évben nem volt mindig jó kedvem” – nyilatkozta például Adriano. „Nem értem, miért elégedetlenkedik, hiszen még akkor is játszattam, mikor rossz formában volt. A vb előtti egy hónapos pihenő azonban jót fog tenni neki. Újra összeszedi majd magát, és ha megy neki a játék, nem is fog a távozásra gondolni többet” – fejtegette viszont az olasz tréner.

Adriano még nem döntött
Adriano még nem döntött

Ebben azonban valószínűleg téved, a brazil válogatott edzőtáborában ugyanis komoly aknamunka kezdődött. A Milan braziljai (nevezetesen Didá, Kaká és Cafú) ugyanis arról duruzsolnak Adriano fülébe, hogy milyen remek dolog lenne, ha mindannyian együtt, egy klubban futballoznának – és vélhetően nem ők akarnak mindhárman az Interbe igazolni... Hiába jelentette tehát ki Mancini korábban, hogy Adriano semmi pénzért nem eladó, a játékos még vidáman a távozás mellett dönthet barátai sugalmazására. Hogy aztán Didáék elnöki vagy edzői sugallatra, vagy spontán lelkesedésből győzködik a csatárt, az szinte mindegy. „Most csak a világbajnoksággal foglalkozom, utána döntök a jövőmről” – jelentette ki mindenesetre Adriano.
2022.09.18 16:48:47

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Politano találatára Giroud még válaszolt, de Simeone fejes gólja mindent eldöntött.

2022.08.26 23:37:45

Olasz labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az őrület elkezdődött Délen, az első számú ünnepelt pedig a mesterlövészek versenyét három góllal vezető, eddig jobbal, ballal és fejjel is egyszer betaláló Kvarachelia. Az egyik helyi lap már a Kvaradona becenévvel illette, mások „csak” a Napoli grúz Maradonájaként emlegetik, ez meg azért amennyire elismerő, annyira veszélyes is.

2022.08.10 11:15:04

Olasz labdarúgás H. Á.

Fordulóról fordulóra az olasz bajnokság teljes programja, eredmények, állás.

2022.08.03 13:16:21

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Lemaradt a BL-ről a „La Dea”, több alapember is távozhat a nyáron, ráadásul a Romát, az Intert és a Juvét erősítve.

2022.07.31 09:57:36

Olasz labdarúgás L. PAP ISTVÁN

A milánói Internazionale együttesét 1926 és 1936 között kizárólag magyarok irányították.