Profi ökölvívás: kiütésre fel! Jön Wilder és Ortiz visszavágója

Vágólapra másolva!
2019.11.23. 08:39
null
Hatalmas érdeklődés előzi még Wilder és Ortiz visszavágóját (Fotó: AFP)
Az amerikai Deontay Wilder, a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoka másodszor csap össze a kubai Luis Ortizzal a vb-övért. Az első meccset Wilder technikai KO-val nyerte meg, s noha ő az esélyes, a visszavágó nem lefutott.


Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban rendezik a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki címéért a Deontay Wilder–Luis Ortiz összecsapást. A felek 2018 márciusában már mérkőztek egymással, New Yorkban Wilder (41–0–1, 40 KO-TKO) a 10. menetben technikai KO-val győzött. A találkozó a súlycsoportban ritkán látható jó mérkőzést hozott, Ortiz (31–1–0, 26) nem állt messze, hogy sporttörténelmet írjon: ha győz, ő az első kubai, aki a királykategóriában vb-címet szerez. Ez a lehetőség a mostani meccsre is áll.

A nagy ütőerejű Wilder az 5. menetben padlóra küldte a kihívót, akit a gong mentett meg. Már mindenki azt hitte, hogy a „Bronz bombázó” kivégzi ellenfelét, ám a technikás Ortiz összeszedte magát, s ez ritkán látható, látványos csatát hozott. A 7. menetben a címvédő rendre fogásba menekült, a kubait egy hajszál választotta el, hogy lefiniselje Wildert, ám nem tette, az amerikai regenerálódott. A változatos mérkőzésen a 10. menet hozta el a végkifejletet: mindketten támadtak, a fáradó kubai megcsúszott, az offenzívában maradó Wilder mindent elsöprő lendülettel padlóra küldte a 40 esztendős Ortizt, akire számolni kellett, s ezt követően nem volt kétséges, hogy a hatalmas erejű címvédő lezárja a mérkőzést. Más kérdés, hogy a pontozólapokon a kubai bokszoló vezetett...

A 34 éves, 201 centi magas „Bronz bombázó” sportolói hitvallása rá jellemzően igencsak egyszerű.

„Amikor az emberek élőben vagy tévén nehézsúlyú bokszmeccset néznek, kiütést akarnak látni. Egy kivételével így nyertem meg a mérkőzéseimet. Az én találkozóimon több mint valószínű, hogy a néző kiütést lát. Nos, azt hiszem, ez bármi másnál izgalmasabb.”

Említsük meg: éppen a WBC világbajnoki övéért vívott mérkőzésen 2015. január 17-én a haiti származású kanadai Bermane Stiverne állta ellene a sarat, csupán pontozással kapott ki. (Az első hivatásos mérkőzését 2009. november 15-én megvívó Wildernek még egy találkozón volt szüksége pontozókra, akik 2018 decemberében a Tyson Fury elleni meccsét döntetlenre adták.) A címvédő mindenesetre igazi bajnoknak tartja magát, mert Ortiz legyőzése után azt nyilatkozta:

„Egy igazi bajnok mindig tudja a módját, hogyan lehet még a legnehezebb helyzetekből is visszakapaszkodni. Ortiznak volt néhány kemény ütése, de megmutattam, hogy nagy bajnok vagyok.”

Mostani meccsük előtt elbagatellizálta, hogy az első összecsapásukon bajba került.

„Kicsit megszédültem. (...) De nem voltam megsebezve. Belülről irányítottam magam, a belső hangom arra biztatott, hogy folytassam. Csak üssek, hogy lássa a bíró, rendben vagyok.”

Újbóli találkozójuk létrejöttét a következővel indokolta. „Több oka is volt a visszavágónak. Ortiz a legjobb bunyós, akit még azt követően is kerültek, hogy én legyőztem őt. Általában, ha legyőzöl valakit, pláne, ha kiütöd, akkor hirtelen mások is meg akarnak vele küzdeni. Látják a gyengéit, a rést a páncélján. De Ortizt még így is kerülik. És minden kétséget el akartam oszlatni, ami az első meccsünk miatt keletkezett.”

Majd sportszerűen hozzátette. „Másodszor, családja van, beteg gyerekkel. Ez egy kapocs köztünk, én is tudom, milyen nehéz és milyen sokba kerül gondját viselni egy beteg gyereknek.” Persze kritikusainak azért odaszúrt. „Jó érzés kimondani, hogy ez a tízedik címvédésem, főleg úgy, hogy sokan azt gondolták, belőlem sosem lesz nehézsúlyú világbajnok. (...) Mindig azért küzdöttem, hogy legendaként tekintsenek rám, ez hajt a mai napig. Én akarok lenni a világ legjobbja. A valaha volt legjobb. Azt akarom, ha az emberek a bokszra gondolnak, akkor a Deontay Wilder név jusson az eszükbe.”

A kubai megverését követően tavaly decemberben a brit Tyson Fury ellen lépett ringbe, csatájuk döntetlent hozott, idén májusban Dominic Breazeale-t végezte ki KO-val.

A profik között 2010. február 16-án bemutatkozó Ortiz legutóbbi meccsén idén márciusban pontozással győzött Christian Hammer ellen. A második Wilder–Ortiz előtt a kihívó így látja a lehetőségeit.

„Tudom, hogy megvan bennem, ami Wilder legyőzéséhez kell, legutóbb csupán néhány ütésre voltam a győzelemtől. Ez egyben frusztráló is, mert ha a mérkőzésre készülve néhány dolgot másképpen csináltam volna, akkor sikerül lezárnom a küzdelmet. Alapos oka volt, hogy az előző meccsen nem tudtam a legjobb formámat hozni. A fáradtság győzött le. Hiszem, ha tudtam volna folytatni, kiütöm, de elfogytam. Most viszont orvosoltuk a problémát, így a jobbik győz. Hajt, hogy bebizonyítsam, én vagyok a jobb bokszoló. Ő a legjobb nehézsúlyú, és nekem sikerült megrendítenem. Ismét elkapom. Ki akarom ütni a világ legjobb nehézsúlyúját. Ezért vállaltam a visszavágót, amíg valaki le nem győzi, addig ő a legjobb. Tudom, hogy képes vagyok megsebezni, továbbá meg akarom bosszulni az eddigi egyetlen vereségemet, nem mellesleg én lennék az első kubai világbajnok ebben a kategóriában. Ez a küzdelem nem tart 12 menetig. Az egyikünk ki lesz ütve. Jó lenne, ha nem lennének a menetek között szünetek, mert akkor folyamatosan nyomhatnánk. Ha isten is úgy akarja, nyerek, aztán kiállok a többi bajnokkal. A bunyó lényege, hogy a legnagyobb meccsek összejöjjenek, s én is akarom ezt!”

Talán mondani sem kell, Tyson Fury is kommentálta a Las Vegas-i eshetőségeket – persze elsősorban a saját szempontjaival a középpontban.

Ha egy ajtó bezárul, akkor egy másik kinyílik. Ha Wilder veszít, akkor veszít, és biztos vagyok benne, hogy lesz egy harmadik mérkőzés Ortizzal. Én pedig aznap célba veszem a Ruiz–Joshua összecsapás győztesét. Három meccs van még a szerződésemből. A tervek szerint Deontay Wilder következne, és ha visszavágót akar, megkapja. Aztán jöhet a Joshua vagy Ruiz győztese.”

Erre mondják: majd meglátjuk.

ÖKÖLVÍVÁS
PROFI GÁLA, LAS VEGAS
Vasárnap 3.00:
Deontay Wilder–Luis Ortiz (Tv:Sport1)

A cikk elkészítéséhez felhasználtuk a profiboksz.hu oldal anyagait!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik