Profi boksz: Wilder megint lecsapott, de micsoda meccs volt!

Vágólapra másolva!
2018.03.04. 07:16
null
A Wilder-meccsekről megszokott kép: az ellenfél a padlón, az üvöltő amerikait a mérkőzésvezetőnek kell visszafognia (Fotó: AFP)
Az amerikai Deontay Wilder (40–0, 39 KO-TKO) New Yorkban 10. menetes TKO-val megvédte nehézsúlyú világbajnoki címét (WBC) a 38 éves kubai Luis Ortizzal (28–1, 24) szemben, de közel sem volt annyira sima meccs, mint azt a végeredmény sugallná. Sőt.

„A nehézsúly visszatért”, „a nehézsúly újra él” – és még sorolhatnánk azokat a hangzatos kijelentéseket, melyek sorjáznak a különböző internetes fórumokon a Wilder–Ortiz csata után. A magunk részéről a múlt héten a nehézsúly feltörekvő tehetségeiről szóló cikkünkben írtunk hasonlót, de valóban ezt az állítást erősítette most meg az amerikai és a kubai klasszis összecsapása a Bokszvilágtanács (WBC) övéért rendezett vb-címmeccsen.

Hogy mekkora meccs volt, arról már a pontozólapok is árulkodnak, mert az első négy felvonást két pontozónál is felváltva nyerték a felek. Az ötödikben aztán egy tiszta jobbegyenestől lement a találkozó előtt még veretlen, a négy nagy profi szervezetnél, nehézsúlyban Kuba első vb-címére hajtó Ortiz.




Közel sem volt még azonban vége a mérkőzésnek. A hetedik menetet egyhangúlag Ortiz nyerte meg két ponttal. Sikerült annyira megsoroznia a nála magasabb, ugyanakkor a mérlegelés szerint 12 kilóval könnyebb (109–97 kg-mal mértek be) Wildert, hogy az amerikai a menet végén szinte alig állt a lábán, nagyon úgy tűnt, hogy csak a gongszó mentette meg a leütéstől.

A folytatásban aztán ismét magára talált. A távolról indított, pusztító erejű jobbegyenesét ismét elővette, és a 10. menetben egy jobbegyenes, balhorog kombináció után újra Ortizra kellett számolni (ezt megelőzően Wilder még egy birkózómozdulattal is földre dobta ellenfelét). A kubai ugyan ebből is felállt, de benne maradt az ütés, és nem sokkal később Wilder bevitt egy olyan jobbfelütést, amitől Ortiz magatehetetlenül rogyott össze, és a mérkőzésvezető azonnal, számolás nélkül beszüntette az összecsapást.

Ortiz veretlenségének ezzel lőttek, de a nehézsúlynak és a profi bunyónak nem. Hosszú idő után végre látszik egy olyan mérkőzés lehetősége, remélhetőleg a nem is olyan távoli jövőben, amely egyrészt visszaállíthatja a királykategória régi renoméját, másrészt újra rivaldafénybe helyezheti, kiemelheti a profi bokszot a küzdősportok közül. A Wilder–Anthony Joshua (20–0, 20) csatát látni kell!

Wilder a 10. menetben TKO-val győzött

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik