Ökölvívás: Ishe Smith az IBF új világbajnoka, Saleta kiütötte Golotát

Vágólapra másolva!
2013.02.24. 11:28
null
Tony Thompson (balra) meglepte az esélyesebb David Price-t (Fotó: Reuters)
A lengyelországi Gdanskban feszült egymásnak két veterán nehézsúlyú öklöző, a hét évet kihagyó, 44 esztendős Przemyslaw Saleta és a 45 éves, közel két és fél éves pauza után visszatérő Andrew Golota. A betöltetlen nehézsúlyú lengyel bajnoki címért kiírt mérkőzés meglepően szórakoztató küzdelmet hozott, igaz, mindössze hat menetig tartott az összecsapás, amelyet végül Saleta kiütéssel abszolvált. A találkozót követően a győztes bejelentette a végleges visszavonulását, míg a vesztes Golota a későbbiekben dönt arról, hogy folytatja-e a pályafutását.

 

Harmadik címvédő mérkőzésén elveszítette az IBF nagyváltósúlyú világbajnoki címét Cornelius Bundrage. Az amerikai bunyós Detroitban húzott kesztyűt, ellenfele pedig a hozzá hasonlóan a The Contender című bokszvalóságshow-t is megjáró Ishe Smith volt. A feszült találkozó sajnos nem örvendeztette meg látványos küzdelemmel a publikumot, amely sokkal inkább megannyi fogást, birkózást láthatott, semmint kemény ütésváltásokat. Az összecsapás a távolról dolgozó Smith elképzelései szerint alakult, aki megosztott pontozással (116:111, 116:111, 113:114) húzta be a győzelmi strigulát, és 34 évesen nem csak karrierje első vb-címét gyűjtötte be, de ő az első Las Vegas-i születésű öklöző is, aki világbajnoki övet csatolhatott a derekára.

Nagy meglepetésre a 16. profi mérkőzésén elveszítette a veretlenségét az egyik legnagyobb nehézsúlyú reménységnek tartott David Price. Az angol bunyós szombat este szűkebb hazájában, Liverpoolban csapott össze a korábbi világbajnoki kihívó Tony Thompsonnal, aki előzetesen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy hétközi nyilatkozatában a doppingszerek legalizálása mellett érvelt. Az összecsapás nyitó menetében még nem úgy tűnt, hogy gondban lehet a remek felépítésű brit bunyós, és bár igazán nagy és látványos akciókat nem láthattak a nézők, Price probléma nélkül irányított. A második felvonás is hasonlóan indult, sőt Price ekkor már agresszívabb taktikát választva többször is a sarokba terelte 41 éves riválisát. Az angol szurkolók számára aztán a menet közepén jött a hideg zuhany: az amerikai Thompson egy kemény jobbossal eltalálta Price fülét, aki azonnal padlót fogott, és igaz, hogy viszonylag gyorsan felállt, de a rogyadozó lábú, szédült öklözőt – alig egy perccel a gong előtt – technikai K.O.-val leléptette Steve Gray mérkőzésvezető.

Eseménytelen, izzadságszagú meccset vívott egymással szombat este két veretlen nehézsúlyú, a 32 éves amerikai Malik Scott és az ukrán Vjacseszlav Glazkov. A külföldi beszámolók szerint biztosan nem kerül be az év leglátványosabb összecsapásai közé a tízmenetes huntingtoni találkozó, amely végül döntetlennel zárult, miután az egyik pontozó 98:92 arányban Scott mellett tette le a voksát, ezzel szemben a második döntnök 96:94 arányban a 28 éves ukránt látta jobbnak, míg a harmadik ítész egyaránt öt-öt menetet adott mindkét bunyósnak (95:95).

Némi meglepetésre az elmúlt években megannyi csalódást okozó korábbi olimpiai bajnok Audley Harrison győzelmével ért véget szombat este a Prizefighter elnevezésű egyestés, kieséses rendszerű nehézsúlyú torna. Az immár harmadik nemzetközi megmérettetésre ezúttal is a londoni York Hallban került sor, és az első forduló nyitó felvonásában a dán Claus Bertinót búcsúztatta Harrison (T.K.O.), majd az elődöntőben a rutinos Martin Rogant pontozta ki három menetben. A fináléban az amerikai Derric Rossyval nézett farkasszemet a balkezes bunyós, és aratott technikai K.O.-győzelmet a második etapban úgy, hogy a vesztes félre már az első menetben számolni kellett. A 41 éves, londoni születésű, de az Egyesült Államokban élő Harrison 2009 után immár másodszor hódította el a Prizefighter trófeát.

www.profiboksz.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik