Ökölvívás: Kovács Richárd nyerte meg az ob záró napjának meccsét

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.10.31. 21:47
null
Kovács Richárd (pirosban) hatalmas csatában védte meg bajnoki címét örök riválisa, Fodor Milán ellen (Fotó: Árvai Károly)
Szebb napokat is látott már a magyar ökölvívás, de az idén Győrben rendezett országos bajnokság ezúttal is ragyogó hangulatú csatákkal zárult.

Előbb tíz női, majd kilenc férfimeccs – ennyi maradt a végére a győri olimpiai Sportparkban. A szombati döntőkre a járványügyi lehetőségekhez mérten megtelt a csarnok, amerre nézett az ember, a magyar ökölvívás rég- és közelmúltjának meghatározó figuráiba botlott. Ki edzőként, ki nyugdíjasként, ki sportvezetőként, de a teljesség igénye nélkül ott volt Gedó György, Szántó Imre, Csötönyi Sándor, Füzesy Zoltán, Dőry Miklós, Lakatos pál, Balzsay Károly, Káté Gyula, Balog Vilmos, Nagy János, Hidvégi György, Szellő Imre és két női világbajnokunk, Pruzsinszky Ivett, valamint Kovács Mária is.

A ringben egyelőre (?) kevésbé ismert arcok mutatták meg a tudásukat, bár közülük néhányan ezen a közeli jövőben azért jó eséllyel változtathatnak. Különösebb jóstehetség nélkül előrevetíthető volt, hogy a férfi 52 és 64 kg jelenti majd a csúcsot, itt már a fináléba jutásért is szükség volt a közel száz százalékra, az aranyért pedig végképp.

A hölgyek kezdtek, akik közül Pribojszki Kata (60 kg) és Nagy Tímea (75 kg) egyaránt két győzelemre állt a márciusban a Covid–19 miatt félbeszakított londoni kvalifikációs tornán az olimpiai kvótától. (Tokióban az ob-val ellentétben nem tíz, hanem öt súlycsoportban húznak kesztyűt a nők.) Nagy gond nélkül magyar bajnok lett, viszont Pribojszkit nem kis bravúrral megverte a sárospataki Mezővári Kinga. Rajtuk kívül első helyen a nehézsúlyú férfibajnok Hámori Ádám húga, a honvédos Luca (69 kg) produkciója emelendő ki.

Az uraknál 49 kilóban nem hirdettek bajnokot, a további kilenc kategóriának pedig nagyjából a felében borítékolható volt, hogy ki lesz a győztes. Nem úgy például légsúlyban (most 52 kg), ahol a honvédos Virbán Martin és a Hell FC színeiben bokszoló Eb-bronzérmes Csóka Nándor feszült egymásnak. Virbán eleinte beugrásokkal operált, és kemény jobbcsapottakkal találta el Csókát, aki idővel feljött, és remek meccset kerekített a fináléból. Végül 4:1-gyel – nem érdemtelenül – a honvédos fiú nyerte meg a légsúly aranyérmét. Akárcsak testvére, Gábor az 56 kilós súlycsoportét.

„Kellemetlen ellenfél volt Csóka Nándi, aki ellen a vívást és a belharcot próbáltam vegyíteni, és nem engedtem, hogy kibokszoljon. Egyszer már kikaptam tőle, de abból a vereségből is tanultam, szoros meccs volt, nagyon boldog vagyok, és nemcsak a saját, de a testvérem győzelme miatt is” – értékelt Virbán Martin.

Kovács Richárd és Fodor Milán rivalizálása nem mai keletű, a tavalyi fináléban például Kovács, két éve Fodor nyert, az európai olimpiai selejtezőben Fodor kapott lehetőséget (és a februári folytatásban egy meccsre van Tokiótól), Kovács pedig elvben a világkvalifikációban bokszolhatna – ha Fodor lecsúszik a kvótáról. De az ezzel kapcsolatos döntés még a régi szakmai vezérkaré volt, Bertók Róbertnek, az új kapitánynak majd ebben is állást kell foglalnia. Ebben a győri finálé nem könnyítette meg a dolgát: a kissé elfogódottan kezdő Fodor ellenében Kovács kezdeményező volt, több pontos, kemény találata volt, és 4:1-es pontozással hazavitte a kisváltósúlyú aranyat. Ez volt a nap meccse!

„Megvolt a megfelelő taktikánk, támadólag léptem fel és sikerült megvédenem a címemet. Továbbá remélem, bizonyítottam, hogy ebben a súlycsoportban Magyarországon ki a legjobb” – mondta Kovács Richárd.

Nem borult a papírforma 69 és 91 kg-ban, Kozák László és Hámori Ádám is simán megvédte a címét – egyiküknek sem tenne rosszat, ha idehaza jobban szorongatnák őket –, középsúlyban pedig a két meglepetésdöntős csatájában egy borzalmas ütéssel Benkő László kerekedett felül, és lett a 75 kg (Füzesy Zoltán, Erdei Zsolt, Balzsay Károly, Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán egykori súlycsoportja...) bajnoka.

97. PAPP LÁSZLÓ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GYŐR

Férfiak. 49 kg: nem hirdettek bajnokot. 52 kg. Bajnok: Virbán Martin (Bp. Honvéd, edző: Régi Dániel, Ladányi Róbert), 2. Csóka (Hell FC) – döntő: 4:1 –, 3. Szaka (FTC) és Bernáth A. (DVSC). 56 kg. B: Virbán Gábor (Bp. Honvéd, e: Régi Dániel, Ladányi Róbert), 2. Zuró (Tápiómente) – d: 5:0 –, 3. Bernáth L. (DVSC). 60 kg. B: Danyi Dániel (Eger, e: Dorkó Péter), 2. Bundovics (Bp. Honvéd) – d: 4:1 –, 3. Kovács T. (NYVSC) és Orsós (Haladás). 64 kg. B: Kovács Richárd (NYVSC, e: Nagy Lajos), 2. Fodor (Vasas-Süllős) – d: 4:1 –, 3. Könnyű R. (Eger) és Rostás (Vasas-Süllős). 69 kg. B: Kozák László (Vasas-Süllős, e: Ráth Miklós), 2. Gerzsenyi (Győri Gladiátor) – döntő: 5:0 –, 3. Kovács Z. (NYVSC) és Gál K. (Szeged BC). 75 kg. B: Benkő László (Kanizsa BK, e: Kiss András), 2. Mester (Hell FC) – d: d. f. gy. a 2. m-ben –, 3. Cservenka (PVSK) és Oroyowve (Kőbánya). 81 kg. B: Tallósi Péter (Vasas-Süllős, e: Ráth Miklós), 2. Kovács P. (Kőbánya) – d: 5:0 –, 3. Bárányi (UTE) és Baracsi (MÖSZ). 91 kg. B: Hámori Ádám (Fitt-Box Kőszeg, e: Varsányi Áron), 2. Vincze (Papp László Akadémia) – d: 5:0 –, 3. Rozgonyi (BEAC) és Tarnócai (KSI). +91 kg. B: Kiss Levente (UTE, e: Anatolij Gavrilov), 2. Nagy B. (MÖSZ) – d: 4:1 –, 3. Bodnár (Colosseum) és Felföldi (UTE)

Nők. 48 kg. B: Balogh Zsanett (Hajdúszoboszló, e: Czirják József), 2. Makula (Kőbánya) – d: 5:0 –, 3. Minya (Gewiss TS) és Kolompár K. (Haladás). 51 kg. B: Dudek Beáta (MÖSZ, e: Ráth Miklós), 2. Beri (UTE) – d: 5:0 –, 3. Hachbold (Kőbánya) és Vidos (Haladás). 54 kg. B: Szabó Szabina (Fitt-Box Kőszeg, e: Varsányi Áron), 2. Lakotár (Alpokalja KA) – d: 3:2. 57 kg. B: Szűcs Szabina (Vecsés, e: Seres Attila), 2. Benke (Vasas-Süllős) – d: 5:0. 60 kg. B: Mezővári Kinga (Sárospatak, e: Szabó Teréz), 2. Pribojszki (Sopron Gyevát) – d: 5:0 –, 3. Horváth Zs. (PVSK) és Szabó P. (KSI). 64 kg. B: Halász Nóra (KSI, e: Törteli Ferenc), 2. Vetró (Kőbánya) – d: 3:2 –, 3. Horog (Vecsés) és Bojér (Haladás). 69 kg. B: Hámori Luca (Bp. Honvéd, e: Régi Dániel), 2. Ambrus (Fitt-Box Kőszeg) – d: 5:0 –, 3. Budai (KSI) és Takács (Boxvilág). 75 kg. B: Nagy Tímea (MÖSZ, e: Salánki László), 2. Tóth N. (Kőbánya) – d: 5:0 –, 3. Régi (Bp. Honvéd) és Csomor (Szőlőskert Nagyréde). 81 kg. B: Oláh Eszter (Eger, e: Dorkó Péter), 2. Szintai-Major (Kalló BC) – d: d. f. gy. a 2. m-ben. +81 kg. B: Hoffmann Réka (Vecsés, e: Seres Attila), 2. Fekete (Mogyi Baja) – d: d. f. gy. az 1. m-ben –, 3. Czinege (Vasas-Süllős) és Gál N. (Mogyi Baja)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik