Ökölvívás: Kovács Richárd megnyerte a Bocskait

Vágólapra másolva!
2021.02.12. 21:39
Maradt itthon arany, Kovács Richárd ugyanis megnyerte a 63 kilós kategóriát Debrecenben az ökölvívók Bocskai István-emlékversenyén.
Kovács Richárd (kékben) a negyedik meccsét és a Bocskai-emlékversenyt is megnyerte (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Kovács Richárd (kékben) a negyedik meccsét és a Bocskai-emlékversenyt is megnyerte (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Sokat nem kellett várni arra, hogy kiderüljön, lesz-e a magyar győztes az idei Bocskain, hiszen a program azzal a három döntővel indult, amelyekben volt érdekeltségünk. Kovács Richárd, azaz a férfi 63 kg fináléja volt a nyitány. A nyíregyházi fiú igencsak speciális helyzetben van tavaly március óta, hiszen súlycsoportjában Fodor Milán kapott lehetőséget az európai olimpiai selejtezőben, és amikor a londoni torna a járvány miatt félbeszakadt, egyetlen győztes meccsre állt Tokiótól.

Ezt a mérkőzést vélhetően áprilisban lebokszolhatja a lengyel Damian Durkacz ellen, ugyanakkor mostani formájában Kovácsnak állna a zászló, kérdés, összejön-e a Fodornak a kvóta, vagy a júniusi világkvalifikációs tornán kell érte ringbe lépnie – könnyen lehet, hogy már Kovácsnak. Aki három győztes meccsen már túl volt a Bocskain, és a mieink közül egyértelműen ő mutatta a legkiegyensúlyozottabb, legígéretesebb formát.

„NYERTEM, EZÉRT JÖTTEM”
KOVÁCS Richárd, a 63 kg győztese: – Hatalmas taktikai csatát nyertem meg, az elején mindketten próbáltuk a saját ütőtávolságunkat ráerőltetni a másikra, a második menetet nem éreztem túl jónak, viszont a harmadikban szinte maradéktalanul megvalósítottam, amit elterveztem. Négy meccset nyertem meg Debrecenben, nyertem, ezért jöttem, úgyhogy boldog vagyok!
GÁLOS Roland, az 57 kg döntőse: – Nem vagyok csalódott, hiszen majdnem tizenegy hónap szünet után ezzel az eredménnyel is elégedettnek kell lennem. Készülök Tokióra, a felkészülésembe tökéletesen beleillett a debreceni verseny.
SZŰCS Szabina, az 57 kg döntőse: – Több pontosságot és több ütést kért tőlem az edzőm, sajnos ezeket nem igazán sikerült megvalósítanom, az olasz a hosszú karjaival ezúttal fölém nőtt, megérdemelt a győzelme.

A grúz Lasa Gurulit a három évvel ezelőtti U22-es Eb-ről már jól ismeri, így volt előképe arról, mi vár rá. Guruli mérföldes egyenesekkel operál, ezekről Fodor Milán is tudna mesélni, Kovács nehezen is találta ellene a távolságot, de ez idővel megváltozott, a harmadik menetben például már a tiszta ütések is megjöttek, és ez a debreceni ringben elég is volt megosztott pontozással a magyar fiú győzelméhez.

A magyar női kontingensből a vecsési Szűcs Szabina jutott el az aranycsatáig, holott ehhez a 69 kilós Hámori Lucának sem kellett volna túlzott pontozói jóindulat, de ez csütörtökön hiányzott. Szűcs az egyik legharmonikusabb mozgású női ökölvívó, más kérdés, hogy amennyire jó lábon, annyira hiányzik belőle az átütőerő a kesztyűvel. A fináléban az olasz Irma Testa várt rá, és sajnos nem borult fel a papírforma – végig az ellenfél dominált, és egyhangú pontozással győzött.

Az 57 kilós Gálos Roland a francia Samuel Kistohurryval találkozott – a bajai fiú kívánságlistáján ő szerepelt, nem pedig az angol Nico Leivars, akit az elődöntőben legyőzött. Gálos már szerda óta szenvedett egy kisebb szemsérüléstől, de a döntőig megúszta a súlyosabb vérzést, az is a péntek kérdése volt, hogy kitart-e még a szeme kilenc percig. Nos, kitartott. Gálos igyekezett rendkívül zártan bokszolni, eleinte valamivel kevesebbet is ütött, mint a jórészt a kesztyűt püfölő francia, végül a pontozók a kiélezett meccsen megosztott pontozással a franciát látták a jobbnak.

„Ricsi megtalálta a kulcsot a zárba, pedig borzasztóan nehéz dolga volt a kellemetlen stílusú francia ellen – értékelt Bertók Róbert szövetségi kapitány. – Szabina becsülettel helytállt, ebben a meccsben ennyi volt, Roland pedig sajnos a sok kihagyás után még messze van a csúcsformájától, ha az edzőtáborok közös kesztyűzésein részt vesz, remélhetőleg visszatalál hozzá.”

A mieink így egy arany-, két ezüst- és hat bronzéremmel zárták a 65. Bocskai István-emlékversenyt, amellyel kapcsolatban változatlanul az a legfontosabb tény, hogy egyáltalán megrendezték. A jövőt senki sem sejti, két hónap múlva elvben folytatják az olimpiai selejtezőt – hogy hol, egyelőre rejtély. Így aztán az elkövetkező hónapokban a magyar boksz története sem feltétlenül a szorítóban íródik tovább.

65. NEMZETKÖZI BOCSKAI ISTVÁN-EMLÉKVERSENY, DEBRECEN

Férfiak. 52 kg: 1. Mascunano Escobar (spanyol), 2. Flisszi (algériai) – döntő: p. gy. (4:1) –, 3. Virbán Martin és Csóka Nándor. 57 kg: 1. Samuel Kistohurry (francia), 2. Gálos Roland – d: p. gy. (4:1) –, 3. Syrymbetov (kazah) és Leivars (angol). 63 kg: 1. Kovács Richárd, 2. Guruli (grúz) – d: p. gy. (3:2) –, 3. Fodor Milán és Skurdelis (litván). 69 kg: 1. Harvey Lambert (angol), 2. Ishelenko (izraeli) – d: p. gy. (4:0) –, 3. Ekinci (török) és Yahia (francia). 75 kg: 1. Lewis Richardson (angol), 2. Jezek (horvát) – d: p. gy. (3:2) –, 3. Moreno (francia) és Sarcioto (olasz). 81 kg: 1. Simone Fiori (olasz), 2. Kasparian (holland) – d: p. gy. (3:2) –, 3. Aradoaie (román) és Khahrazeh (osztrák). 91 kg: 1. Emanuel Reyes Pla (spanyol), 2. Bensabla (algériai) – d: p. gy. (3:1) –, 3. Rebol (horvát) és Florentin (francia). +91 kg: 1. Fraser Clarke (angol), 2. Begadze (grúz) – d: m. n. –, 3. Filip (román) és Acar (török)
Nők. 51 kg:
1. Busenaz Cakiroglu (török), 2. Cacic (horvát) – d: p. gy. (5:0) –, 3. Radovanovics (szerb) és López del Arbol (spanyol). 57 kg: 1. Irma Testa (olasz), 2. Szűcs Szabina – d: p. gy. (5:0) –, 3. Ichshanova (kazah) és Viitanen (finn). 60 kg: 1. Mira Potkonen (finn), 2. Helif (algériai) – d: p. gy. (5:0) –, 3. Pribojszki Kata és Richardson (angol). 69 kg: 1. Busenaz Sürmeneli (török), 2. Sonvico (francia) – d: p. gy. (5:0) –, 3. Hámori Luca és Eccles (walesi). 75 kg: 1. Nouchka Fontijn (holland), 2. Price (walesi) – d: p. gy. (4:0) –, 3. Nagy Tímea és Canfora (olasz)

Eseménydús volt Umar Kremljov (a mikrofonnál) látogatása (Fotó: Török Attila)
Eseménydús volt Umar Kremljov (a mikrofonnál) látogatása (Fotó: Török Attila)
ÚJRA VB-T RENDEZHETÜNK
Már csütörtökön Magyarországra érkezett, és a pénteki döntőket Debrecenben nézte végig Umar Kremljov, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség elnöke. Az orosz sportvezetőt decemberben választották meg a története talán legnehezebb időszakát élő AIBA élére (hogy mást ne mondjunk, az olimpiai ökölvívótornát párját ritkító módon a saját hatáskörében rendezi meg a NOB, teljes mértékben távol tartva attól a nemzetközi sportági szövetséget...), van teendője bőven, és az európai tagállamok közül az első útja hazánkba vezetett. Még Budapesten tárgyalt Szabó Tündével, az Emmi sportért felelős államtitkárjával, majd informálisan Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével is – ez utóbbi azonban nem minősülhetett hivatalos találkozónak a NOB és az AIBA áldatlan viszonya miatt. Az Emmiben nemcsak az került szóba, hogy az ökölvívó-világszövetség következő kongresszusának Magyarország lesz a házigazdája, hanem az AIBA akadémiája is nálunk épülhet fel, továbbá 1997 után jó eséllyel ismét férfi világbajnokságnak adhatunk otthont.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik