Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.10.12 15:12 Frissítve: 2011.01.06 00:04

Vitalij Klicsko pazar visszatérése – világbajnok lett Berlinben

A négy jelentős szervezet nehézsúlyú világbajnoki címe közül hármat a Klicsko fivérek birtokolnak! Vitalij Klicsko négy év kihagyás után szombat este Berlinben a WBC világbajnoka lett. Az ukrán ellenfele, Samuel Peter nem jött ki a 9. menetre, szorítósarka feladta a kilátástalan küzdelmet.

Vitalij Klicsko egy jobbegyenest helyez el Samuel Peter fején
Fotó: Action Images
Vitalij Klicsko egy jobbegyenest helyez el Samuel Peter fején
Az idősebb Klicsko fivér hamar eloszlatta a kételyeket: nem látszott rajta a ringrozsda, az összecsapás elejétől irányította a küzdelmet, más kérdés, hogy 18 centiméterrel alacsonyabb nigériai ellenfele képtelen volt mit kezdeni a fizikumból adódó különbségekkel.

Klicsko még azt is megengedhette magának, hogy védekezésben leeresztett kézzel várja Nigériai Lidércnyomásnak titulált ellenfele támadásait, de Samuel Peter ötlettelen és bátortalan volt.

Peter lélekben teljesen feladta a kilátástalan küzdelmet, a 9. menetre szorítósarka unszolása ellenére nem ment ki. Az ukrán ezzel 36. győzelmét aratta, amelyből mindössze egyet kellett lepontozni, 35 K. O. vagy T. K. O.

A 37 éves Vitalij jelenleg a Bokszvilágtanács (WBC) bajnoka, míg öccse, Vladimir a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) és a Bokszvilágszervezet (WBO) vb-övét birtokolja. A testvérek korábban megígérték édesanyjuknak, hogy egymás ellen nem bokszolnak, így a Bokszvilágszövetség (WBA) vb-címe az egyetlen, amely a rangos szervezetek közül nem Klicskóéké.

A WBA regnáló királya az üzbég Ruszlan Csagajev, őt jövő nyárig világbajnoknak tekinti a WBA, noha Achilles-ín-sérülése miatt nem tudott kiállni az orosz Nyikolaj Valujev ellen.

Az üzbég megkerülhetetlen, de a kihívó pozícióért minden további nélkül elképzelhető, hogy összeeresztik Valujevet és Vitalij Klicskót. A két méternél magasabb óriások küzdelme Németországban óriási érdeklődést váltana ki. Berlinben 13 ezren látták Vitalij visszatérését, s majdnem 10 millióan az RTL tv-közvetítését.

„Nem volt könnyű meccs, de örülök, hogy megannyi sérülés után újra fitt és egészséges vagyok. Külön örömmel tölt el, hogy semmit sem vesztettem a tudásomból. Azt sem felejthetem el, hogy remek team áll mögöttem, s feleségemmel, valamint Vladimirral a hátam mögött, úgy érzem, bármire képes lehetek” – nyilatkozta a régi-új világbajnok.
2021.06.11 10:47:53

Ökölvívás THURY GÁBOR

Az 1971-es kontinensbajnokságon három arany-, egy-egy ezüst- és bronzérem volt a mérleg.

2021.04.05 12:31:49

Ökölvívás THURY GÁBOR

Nemcsak szeme, füle is volt hozzá: ha hallotta, hogy bunyósa ritmust téveszt zsákolás közben, azonnal leállította.

2021.02.18 22:26:03

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Ennyi volt, többször nem próbálkozhat.

2021.01.04 12:18:55

Ökölvívás THURY GÁBOR

„Ki tudja, Papp Lászlóék a profi világnak miféle csapdáiba, kelepcéibe jutottak volna.”   

2020.11.29 23:16:36

Ökölvívás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Végül is éppen azt kaptam, amit vártam.