Női kézi Eb: személyes dán és norvég szemle Debrecenben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.02. 12:55
null
A dán szurkolók nem bíztak semmit a véletlenre: előre gondolkodtak és szervezkedtek
Célegyenesbe fordultak a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság előkészületei, ennek apropóján Marczinka Zoltánt, a szervezőbizottság ügyvezetőjét kértük összegzésre, hogyan állunk a rajt előtt.

 

Marczinka Zoltán tavaly októberben vette át a szervezőbizottság irányítását, a háttérben dolgozó csapat pedig az Eb közeledtével egyre több fővel bővült, ahogy az egyes szakterületekre – a szállás-étkeztetéstől kezdve a média kiszolgálásán át a rendezvényszervezésig – dedikált embereket vettek fel.

„Jelenleg tizennégy fővel dolgozunk, mondhatom, hogy éjt nappallá téve, ehhez jön még a hasonló struktúrában működő győri és debreceni csapat, így összesen negyvenöt-ötven ember foglalkozik az Európa-bajnokság szervezésével” – mondta Marczinka, aki kitért arra is, mivel jár, hogy két ország közösen ad otthont a kontinenstornának.

„Már a kezdetekkor kiderült, hogy a két ország szervezési feladatai egy kézben kell összpontosuljanak. Ugyan két ország rendez, de Magyarország felelős a szervezésért, így a horvátok részéről felvetődő problémákat is nekünk kellett tolmácsolni az EHF-nek. Különbséget jelentett, hogy a horvátok elsősorban férfivonalon rendeztek eddig világversenyt, míg nekünk női vonalon volt tapasztalatunk. Mivel a magyarországi helyszínek száma háromra szűkült le, a csoportmeccsek alatt csak kétfelé kell szakadni. A budapesti végjáték megrendezése ugyanakkor nagyobb felelősséggel jár.”

Az egyik legégetőbb kérdés természetesen az volt, hogy az új győri aréna idejében elkészül-e.

„A világban sem találunk rá sok példát, hogy egy ilyen multifunkcionális csarnok ennyire rövid idő alatt felépüljön. Az időjárás is kicsit a kivitelezőknek kedvezett, de így is nagy teljesítmény, hogy tíz hónap alatt elkészültek a csarnokkal. Volt bennünk eleinte némi félelem, de az idő múlásával ez is megszűnt. Arra azonban nem számítottunk, hogy még tesztmeccseket is tudunk benne rendezni. A lejátszott két találkozó alapján kiválóan vizsgázott az aréna, méltó helyszíne lesz a tornának” – tette hozzá a szervezőbizottság ügyvezetője.

Marczinka elmondta, a sorsolás ismeretében külföldről is nagy érdeklődés mutatkozott a jegyek iránt, főleg az érintett északi országokból. Dániából és Norvégiából is személyesen eljött a szurkolótábor vezetője, hogy szemügyre vegye a debreceni helyszínt. A legjobb szektorokat már augusztusban lefoglalták, itt 80-100 fős csoportokra kell gondolni.

Az 5500 fős Audi Arénában az EHF, a média és a VIP részére fenntartott helyeken kívül nagyjából 4500 jegyet tudnak eladni meccsenként, ebből egy héttel az Eb kezdete előttig 2600-2700 fogyott el, de az utolsó napokban még számítanak egy nagyobb rohamra. Debrecenben számoltak vele, hogy mivel a csoportkörben nem játszik ott a magyar válogatott, ezért kisebb lesz az érdeklődés, 1800-2200 jegy fogyott a csoportmeccsekre egy héttel a kezdés előttig. A középdöntőre, ahol a szurkolók reményeik szerint a magyar csapatot is biztathatják, már fél háznál jár az értékesítés (a Főnix Csarnokban a meccsekre 7500 jegyet tudnak eladni).

„Budapest esetében nagy a bizonytalanság, itt azt látjuk, hogy elsősorban Magyarországról vásárolják a jegyeket. Ha a magyar válogatott bejutna a négy közé, biztosan megtelne a Sportaréna” – jegyezte meg Marczinka.

A magyarországi jegyárakat ért kritikákra reagálva elmondta, azok kialakításában az EHF és partnercégei is részt vettek, és igazodniuk kellett a belépőért cserébe kapott szolgáltatások színvonalához. Akik kilátogatnak az arénába, a BL négyes döntőhöz hasonló show-ra és látványelemekre számíthatnak. Horvátországgal nehéz az összehasonítás, mert ott a helyi szervezők úgy gondolták, akkora nagy a különbség a férfi és a női szakág között, hogy szükséges volt alacsonyabb jegyárakat kínálniuk. Szerbiában szintén emiatt indultak alacsonyról az árak a korábbi női világversenyeken.

És hogy mivel lenne személy szerint elégedett?

„Ha az EHF és a külföldi vendégek úgy távoznának, hogy Magyarország ismét egy világszínvonalú eseményt rendezett. Nagyon szurkolok annak, hogy a magyar lányok jó formában, sérülésmentesen játsszanak. Ha így lesz, elérhetik céljukat, és éremért küzdhetnek Budapesten” – zárta a szervezőbizottság vezetője.

Jegyek anői kézilabda Európa-bajnokságra awww.jegyed.hu-nkaphatók!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik