Női kézi Eb: a legjobb hat közé kerülést tűzték ki célként a válogatott elé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.03. 12:53
null
Herr Orsolya (balra) és Szucsánszki Zita is tudja, a hat közé jutást tűzték ki a magyar válogatott elé (Fotó: Mirkó István)
A legjobb hat közé kerülést tűzték ki hivatalos célként a magyar női kézilabda-válogatott elé a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon. A magyar szövetség sajtótájékoztatóján Németh András szövetségi kapitány is hangsúlyozta, szeretnének mindhárom magyarországi helyszínen pályára lépni, a két kimaradót három-négy játékos közül választja ki.

Vetési Iván, az MKSZ elnöke bevallotta, a szokásosnál is izgatottabban várja az Eb-t, mivel nemcsak a válogatott sikeréért szorít, hanem hogy rendezőként is bizonyítson a szervezőbizottság.

„Nagy reményekkel vágunk neki az Európa-bajnokságnak, hiszen hazai pályán lépünk pályára, és úgy vélem, csapatunk be tudja bizonyítani: két évvel ezelőtt megérdemelten lett Eb-bronzérmes, és továbbra is a kontinens legjobbjai közé tartozik. A szövetség elnöksége hivatalos célként az első hat közé kerülést tűzte ki. Az Európa-bajnoki győzelemért a teljes keret ötvenmillió forint prémiumban részesülhet, a második hely harminc-, a harmadik hely huszonnégy, a negyedik hely húsz-, az ötödik hely tizenöt, míg a hatodik helyezés nyolcmillió forintot ér” – jelentette be Vetési.

Németh András szövetségi kapitány szerint elvégezték a szükséges munkát, de nehéz megítélni az esélyeket, pontosan csak az első mérkőzések után lehet látni a sportformát.

„Megvan a saját elképzelésünk, az Európa-bajnokság pedig egy mérleg, amely megmutatja, mennyit is érünk. A legfőbb célunk, hogy mindhárom magyarországi helyszínen játszhassunk, azaz bejussunk a legjobb hat közé. Csütörtökön utoljára lépünk pályára az torna előtt Franciaország ellen. Ami a keretkijelölést illeti, folyamatosan tisztult bennem a kép, mára annyi kérdés maradt, ki az a két kimaradó kerettag, aki a torna kezdetén nem lesz a benevezésre kerülő tizenhat fős névsorban. Őket jelen állás szerint három-négy játékos közül kell kiválasztanom” – mondta el a kapitány.

Németh hangsúlyozta, a felkészülési tornákat is látva igazolva látszik, hogy az Eb a legnehezebb a világverseny.

„Egyetlen negatívum a felkészülésünkkel kapcsolatban, hogy erős válogatottal eddig nem tudtunk játszani, a franciák elleni meccs már igazi értékmérő lesz. A csoportellenfelek közül az oroszokra hosszabban tudtunk készülni, a többiekre csak egy nap lesz.”

Különleges állat segíti a női kéziseket az Eb-n

A kapitány és az elnök is külön elmondta, szükség van a hazai pályára, hogy minél többen jöjjenek ki, a lányok az elvégzett munka alapján rászolgáltak.

A tornára 16 játékos nevezhető, a keretet a december 6-án este sorra kerülő technikai értekezleten kell leadni. A 28 fős kereteken belül az Eb alatt legfeljebb három cserére van lehetőség.

Marczinka Zoltán, a szervezőbizottság ügyvezetője a jegyértékesítéssel kapcsolatban kifejtette, hogy Győrben jelenleg átlagban 3700 fogyott (legkevesebb a második meccsünkre kelt el), míg Debrecenben a középdöntőre mostanáig 2700 kelt el átlagban.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Provident újabb két évre, 2016 végéig az MKSZ platina fokozatú támogatója lesz, és összesen 94 millió forinttal segíti a férfi és a női válogatott, valamint az utánpótlás felkészülését.

A magyar válogatott az Eb győri A-csoportjában szerepel, ahol sorrendben Oroszország, Lengyelország és Spanyolország lesz az ellenfele. A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, a legjobb 12 közé. A magyar válogatott továbbjutása esetén Debrecenben játszik a B-csoport (Dánia, Norvégia, Románia, Ukrajna) három továbbjutója ellen. A középdöntők első két helyezettje vívja az elődöntőt, a 3. helyezettek az 5. helyért lépnek pályára. Az elődöntők és helyosztók a budapesti Sportarénában lesznek.

Az Eb-ről kizárólag a győztes jut ki a 2015-ös dániai vb-re (ha Dánia nyeri az Eb-t, úgy az ezüstérmes). A kontinenstorna további 14 csapata 2015 júniusában oda-visszavágós selejtezőpárharcot vív, ennek sorsolását december 21-én, az Eb záró napján tartják.

• TÖLTSÉK LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
SZURKOL, UTAZIK, LÁJKOL? – A KÉZI EB KISOKOSA!

NŐI KÉZILABDA
A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (IPress Center-Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC-Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC),
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), KLIVINYI Kinga (Érd), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), TEMES Bernadett (Tus Sies Metzingen), TÓTH Gabriella (Mosonmagyaróvári KC)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT UTOLSÓ FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSE AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG ELŐTT
December 4., 17.30: Győr: Magyarország–Franciaország
Jegyár: 2000 forint

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
December 7., 20.30: Magyarország–Oroszország (Tv: m1, élőben az NSO-n)
December 9., 20.30: Lengyelország–Magyarország (Tv: m1, élőben az NSO-n)
December 11., 20.30: Magyarország–Spanyolország (Tv: m1, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik