A lengyel kézikapitány szerint az életükért fognak harcolni

Vágólapra másolva!
2014.12.09. 08:08
null
Rasmussen szerint jó irányba halad a lengyel női kézilabda (Fotó: sport.pl)
Második Európa-bajnoki csoportmeccsünk előtt Kim Rasmussennel, a lengyel női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányával beszélgettünk. A dán szakember elmondta, az első meccsek alapján csapatának búcsújára van a legnagyobb esély, így az életükért fognak harcolni a magyar válogatott ellen. A mieink egy győzelemmel biztosíthatják a középdöntős folytatást.

– Hogyan jött négy és fél évvel ezelőtt a lehetőség, hogy átveheti a lengyel női válogatott irányítását?
– A lengyelek éppen szövetségi kapitányt kerestek, Dániában is körülnéztek, én pedig sok más kollégához hasonlóan jelentkeztem a pozícióra, és engem választottak – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak adott interjúját Kim Rasmussen, a lengyel válogatott dán szövetségi kapitánya. – Talán azért, mert valami friss lendületre, más látásmódra volt szükségük. Könnyű egy tapasztalt edzőt kinevezni, aki már bizonyított, de valamikor jól sülhet el fiatalabb szakember alkalmazása is. Igazából bővebben erről a szövetséget kellene megkérdezni.

– Előtte már klubedzőként férfi és női csapatot is vezetett.
– Férfiakkal csak egyszer dolgoztam, még Svédországban a Stavsten IF együttesénél. Azelőtt nyolc évig irányítottam a dán Lyngbyt, amelyet én építettem fel az alapoktól kezdve, és amellyel az első osztályig jutottunk. Ez azért is volt nagy szó, mert csupa amatőr játékossal álltunk fel. Később még volt több kisebb feladatom a dán első ligában, legutóbb a Roskilde-nél voltam klubedző a 2010–2011-es szezonban, azóta csak a lengyel válogatottra koncentrálok. Koppenhágában, ahol élek, a profi kézilabda sajnos nagyon rossz helyzetben van. Magamnak kellett megdolgoznom a lehetőségért, amit a lengyelektől megkaptam.

– Milyen kézilabdát játszanak a csapatai? Hogyan írná le az edzői filozófiáját?
– Nagyon fontos a pozitív hozzáállás, és hogy a csapatom szívét-lelkét kitegye a pályára, de emellett támadásban és védekezésben is szervezettnek kell maradnia. Szeretek mindig egy lépéssel az ellenfél előtt járni, és az is lényeges, hogy a játékosok ne féljenek elvállalni az adódó helyzeteket. A lerohanások terén sokat léptünk előre a lengyelekkel az elmúlt négy év során, ebben a világ élvonalába tartozunk. Ez volt az egyik célom, amikor átvettem a válogatottat.

– A tavalyi világbajnokságon a négy elődöntős csapat közül háromnak is dán edzője volt, van valamilyen titok?
– Ugyanúgy végezzük a munkánkat, mintha Dániában dolgoznánk. Nem mondom, hogy csak a mi módszerünkkel lehet sikert elérni, de tény, hogy magamat is beleértve rengeteg fiatal képzett edzőnk van. Nagyon jó otthon a képzési rendszerünk, így nagy is a verseny az edzők között egy-egy helyért. Élesnek kell lenni, és mindig készen állni a változásra. Tisztán tudjuk a koncepciónkat, hogy mit akarunk kihozni a csapatból. Mindenek előtt pedig fontos, hogy jó legyen a hangulat a csapaton belül: talán a játékosokkal való közös munkánk különbözik attól, amit más edzőkkel végeznek.

– Mi a véleménye a lengyel női kézilabda jelenlegi helyzetéről?

– A megfelelő irányba mennek a dolgok. Ha azt nézzük, minek van a legnagyobb jelentősége a női kézilabdában, egyre inkább az erőnlét és a fizikai felkészítés kerül előtérbe, korábban ez nem így volt. A lengyel játékosoknak egyszerűen nem volt elég jó a fizikumuk, hogy felvegyék a versenyt a legjobbakkal. Aki fejlődni akart, külföldre kellett mennie, de azóta sokat lépett előre színvonalában a lengyel bajnokság. Húsz-huszonegy éves korig jó terep a játékosoknak, ha találnak olyan csapatot, amelynél sok lehetőséget kapnak. Egyre több együttes helyez nagy hangsúlyt az erőnléti edzésekre. Ha megnézzük, mi az északi csapatok, a norvégok vagy éppen a dánok sikerének titka, akkor a fizikai felkészítést kell először kiemelni. Emellett nagyon népszerű ezekben az országokban a kézilabda, és megvan a saját stílusuk, amivel mindenki tisztában van. Lengyelországban hiányzik ez a fajta közös vízió. A spanyolok jók az egy-egy elleni szituációkban, a franciák erősek és atletikusak, a dánok és a norvégok kiemelkedőek a lerohanásokban – itt pedig próbálnak mindegyikből ellesni valamit. Hiszem, hogy a fizikai és taktikai felkészítésre kellene koncentrálni.

– És mi a helyzet a magyar válogatottal?
– Úgy látom, a magyarok kicsit hasonló cipőben járnak, mint mi. Sok érzelemmel kézilabdáznak, képesek nagyon jól játszani, azonban megvannak a hullámvölgyeik is. De erősek, egyértelműen ők a favoritok, nekünk nincs veszítenivalónk. A magyarok tisztában vannak azzal, hogy nyerniük kell, de mi is az életünkért fogunk küzdeni.

– Vasárnap nagyon csalódottnak tűnt a spanyolok elleni vereség után.
– Nem érdekel a vereség, ha azt látom, hogy az ellenfél egyértelműen jobb volt. De mi kilencszer is eladtuk a labdát, gólhelyzetbe hozva a spanyolokat. Az emberelőnyös szituációkban pedig hiányzott a hidegvér. Egyáltalán nem úgy játszottunk, ahogy elterveztük, ez rendkívül bosszantott.

– A vb-negyedik hely mennyire volt egy kiugrott eredmény?
– A 2013-as egy történelmi siker volt, de végig hittünk benne, hogy képesek vagyunk megcsinálni, és szerintem meg is érdemeltük. Van néhány kulcsjátékosunk, Kinga Byzdra hiányát sajnos nagyon megérezzük, a csapat mentálisan is megszenvedte a kiesését, mert mindannyian szeretjük őt. Itt van velünk, támogatja a csapatot, és reméljük, hogy továbbjutásunk esetén még számíthatunk rá az Eb-n. Ebből is tanulhatunk, csak sajnos nem felkészülési hét van, hanem egy kontinenstorna.

– Hová helyezi a lengyel csapatot a csoportban?

– Az EHF a negyedik kalapba rakott minket a sorsolás előtt, és ahogy az első fordulóban játszottunk, nekünk van a legnagyobb esélyünk a búcsúra. De néha, amikor nagyon mélyre kerülsz, megtalálod magadban az igazi potenciált, én is ezt remélem. Egyelőre csak a magyar meccsel foglalkozunk, számunkra egy döntő lesz, és ha szerencsénk van, az oroszok ellen csütörtökön jöhet egy újabb finálé. A magyaroknak fantasztikus szurkolóik vannak, így élvezetes összecsapásra számítok a házigazda ellen, bízom benne, hogy a játékvezetőket nem fogják befolyásolni a körülmények. A csapategységben van az erőnk, de szükségünk lesz kiemelkedő egyéni teljesítményekre is.

NŐI KÉZILABDA EB
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT

Oroszország–Spanyolország 18.15 (Tv: Sport2)
Lengyelország–MAGYARORSZÁG 20.30 (Tv: M1)

B-CSOPORT
Románia–Dánia 18.15
Ukrajna–Norvégia 20.30 (Tv: Sport2)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 1 1 29–22 +7 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 29–29 0 1
2. Oroszország 1 1 29–29 0 1
4. Lengyelország 1 1 22–29 –7 0

Jegyek anői kézilabda Európa-bajnokságra awww.jegyed.hu-nkaphatók!

• TÖLTSÉK LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
SZURKOL, UTAZIK, LÁJKOL? – A KÉZI EB KISOKOSA!

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 16 FŐS EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), KLIVINYI Kinga (Érd), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányító: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC Rail Cargo Hungária)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik