Russell Wilson csatlakozott Bradyékhez, Manning keserű rekordjai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.04. 14:06
null
Peyton Manningé a legtöbb rájátszásbeli vereség rekordja, Russell Wilson csatlakozott Tom Bradyékhez (Fotó: Action Images)
Mint ismert, magyar idő szerint hétfő hajnalban a Seattle Seahawks kiütéses, 43–8-as Denver Broncos elleni sikerével véget ért a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013–2014-es idénye. A találkozóval kapcsolatos statisztikai érdekességeket összefoglaló cikkünkből többek között azt is megtudhatja, miért nem jó ómen mostanában az alapszakasz legjobb játékosaként (MVP) zárni, miben csatlakozott Russell Wilson Tom Bradyékhez, és milyen keserű rekordot döntött meg Peyton Manning.

 

A Seattle minden idők (holtversenyben) harmadik legnagyobb különbségű győzelmét aratta a Super Bowl történetében. A rekorder a San Francisco Denver elleni 55–10-es győzelme volt, a második helyen a Chicago New England elleni 46–10-es sikere áll.

Ám a 35 pontos siker volt a legnagyobb olyan csapattól, amelyet előzetesen esélytelennek nyilvánítottak a fogadóirodák. Az eddigi legnagyobb siker, amelyet az esélytelen csapat aratott, a Washington volt, amely 1987-ben 42–10-re, azaz 32 ponttal győzte el a Denvert. A Seahawks révén zsinórban harmadszor nyert az esélytelenebb csapat – 2012-ben a Giantset a Patriots, tavaly a Ravenst a 49ers ellen kiáltották ki esélytelenebbnek.

A Malcolm Smith-interceptiont Peyton Manning meglökésével előidéző Cliff Avril az első a 2008-as nyeretlen Detroitból, aki bajnoki címet nyert.

Aki a Super Bowlon felülmúlta a Giantscel bajnok testvérét

Egy ritka kór veszélybe sodorta pályafutását, félrekezelték refluxszal, visszaküzdötte magát, de csak a 7. körben kelt el az NFL-drafton. Most pedig ő lett a Super Bowl legértékesebb játékosa! Malcolm Smith-portré

Malcolm Smith személyében Dexter Jackson (Tampa Bay) 11 évvel ezelőtti MVP-címe után először kapta meg védőjátékos a döntő legértékesebb játékosának járó díjat (az előző linebacker-győztes Ray Lewis volt).

A Denver révén a nyolcadik alkalommal dőlt meg az egy idényben szerzett pontok rekordja az NFL-ben, s akárcsak az előző hét csapat, a Broncos is elszalasztotta a bajnoki címet.

A Denver az első csapat az NFL-ben, amely ötször veszített a Super Bowlon. Hét alkalomból kétszer diadalmaskodtak a coloradóiak, először sötétkék, majd fehér mezben. A narancs felsőt négyszer hordták, s 17, 32, 45, valamint 35 pontos vereséget szenvedtek bennük.

Percy Harvin 29 játék során volt a pályán a Super Bowlban. A holt szezonban Minnesotából Seattle-be szerződő elkapó sérülések miatt ezt megelőzően az egész szezonban 39 játékban szerepelt.

A Seahawks 35 ponttal győzte le a Broncost – a legutóbbi hat Super Bowlban összeadva 34 pont volt a csapatok között.

A legutóbbi négy nagydöntőt, amelyben Super Bowl-rutinos irányító játszott Super Bowl-újonc irányító ellen, utóbbi csapata nyerte meg.

A Twitteren a Super Bowl alatt 25.3 millió üzenet szólt a mérkőzésről 5.6 millió felhasználótól. A legtöbb bejegyzés Percy Harvin visszahordott TD-járól szólt, megelőzve Bruno Mars koncertjét és Malcolm Smith interception utáni visszahordott touchdownját.

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

Manning totál-irányítómutatója 24.4 pont volt a mérkőzésen. Ez a legalacsonyabb tőle ebben a szezonban, és a legrosszabb Super Bowlon 2006 óta. Akkor a Manning-féle Indianapolis ellen játszó Chicagóban Rex Grossman 7.1 pontos indexszel zárt.

Peyton Manning ismét rekordokat döntött: korábban még senkinek sem volt 34 sikeres passza egy Super Bowlon, illetve ez már a 12. veresége volt a rájátszásban, amivel lehagyta Brett Favre-ot a nem túl előkelő ranglista élén.

A Denver a Super Bowlig minden mérkőzésen szerzett 17 pontot, amikor Peyton Manning volt az irányítója, ebben a szezonban pedig egyszer maradt 27 pont alatt az alapszakaszban, a Chargers ellen 20-at szerzett. Ezúttal nyolcig jutott a csapat.

Ez volt az első mérkőzés az NFL-ben, amelynek 43–8 lett a végeredménye. Ez volt egyben az első Super Bowl, amelyben a győztes negyven pont fölé jutott, a vesztes pedig tíz pont alatt ragadt.

A legutóbbi hat alkalommal, amikor a szezon legértékesebb játékosa a Super Bowlban játszott, az MVP-vel kiálló csapat elveszítette a mérkőzést. Ezúttal Peyton Manningé volt ez az elismerés, de a Broncos simán kikapott.

Russell Wilson irányítóindexe nyomás alatt 42.4 pontra süllyedt – ám az egész mérkőzésen négy alkalommal tudta nyomás alá helyezni a Broncos a Seattle irányítóját.

A Seahawks a második csapat az NFL-ben, amely a playoffban védő-, támadó- és speciális egysége által is touchdownt szerzett azelőtt, hogy az ellenfele megszerezte volna első pontjait. Ez korábban csak a Baltimore Ravensnek sikerült.

Harvin TD-jével 1940 óta bravúrt mutatott be a Seahawks
Harvin TD-jével 1940 óta bravúrt mutatott be a Seahawks

A Seattle mindkét félidő első másodperceiben pontokat szerzett – erre a playoffban korábban csak a Chicago Bears volt képes, még 1940-ben, amikor az NFL döntőjében (még nem hívták Super Bowlnak) 73–0-ra legyőzte a Washington Redskinst. Az AFL és az NFL 1970-es összeolvadása óta lejátszott mintegy tízezer mérkőzésen egyetlen olyan volt, amelyen ugyanaz a csapat mindkét félidő első 60 másodpercében pontokat szerzett: 1998-ban az Atlanta a Miami ellen hajtotta végre a bravúrt.

Percy Harvin az egyetlen NFL-játékos, aki úgy jegyezte a legtöbb futott yardot playoffmeccsen, hogy háromnál kevesebb kísérlete volt. A Seattle elkapója két futással 45 yardot tett meg, amivel a mezőny legjobbja volt e tekintetben.

A Seattle az első csapat a Super Bowl történetében, amely nem adta el a labdát, és sacket sem engedélyezett ellenfelének. Az alapszakaszban korábban 14 ilyen meccse volt a Seahawksnak, mindet meg is nyerte.

A Seattle első NFL-bajnoki címét nyerte meg, ezzel a 19. franchise-ként ült fel a trónra.

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers, New York Giants
3 – New England Patriots, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders,
2 – Denver Broncos, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks

Seattle városa a SuperSonics 1979-es NBA-bajnoki címe óta várt majorsport-trófeára.

A Denver az első csapat, amely egy rájátszásban legalább három mérkőzést játszott (115 ilyen alkalom volt) anélkül, hogy labdát szerzett volna. Az átlag egyébként 8.3 labdaszerzés/rájátszás csapatonként.

A Seahawks az 1985-ös Bears óta a legfiatalabb átlagéletkorú csapat, amely Super Bowlt nyert. A Chicago akkor szintén kiütéssel, 36 ponttal nyert a New England ellen.

Russell Wilson a negyedik kezdő irányító lett, aki második idényében bajnok lett. Ez korábban ez Kurt Warnernek, Tom Bradynek és Ben Roethlisbergernek sikerült.

A 2003-as New England Patriots óta a Seattle az első csapat a ligában, amely egyedül vagy holtversenyben a legjobb mutatóval zárta az alapszakaszt, és megnyerte a Super Bowlt. Az alapszakasz legjobb védelme 16-odszor jutott a Super Bowlba, és 13-adszor nyerte meg a bajnoki címet.

Az AFC első kiemeltje a legutóbbi négy Super Bowl-szereplésekor vesztesként hagyta el a pályát.

Russell Wilson 70 százalékos pontossággal passzolt, két touchdownpasszt jegyzett, és 200 passzolt yard fölé jutott – ezt rajta kívül Drew Brees, Troy Aikman, Joe Montana és Phil Simms mondhatta el magáról. Csakhogy a másik négy játékost a döntő legértékesebb játékosának is választották, Wilsont viszont nem.

Carroll a 3. edző, aki az NCAA-ben és az NFL-ben is bajnok lett
Carroll a 3. edző, aki az NCAA-ben és az NFL-ben is bajnok lett

A 62 éves Pete Carroll a 3. legidősebb főedző lett, aki Super Bowlt nyer. A Seahawks mestere emellett a 3. vezetőedző lett, aki az egyetemi bajnokság (NCAA) nagydöntője után a Super Bowlban is diadalmaskodott Barry Switzer és Jimmy Johnson után.

Demaryius Thomas 13 elkapással zárt, ezzel új rekordot állított fel, a korábbit 11-gyel Wes Welker, Deion Branch, Jerry Rice és Dan Ross tartotta.

Nézettségi csúcsot döntött a finálé. A Nielsen adatai szerint a közvetítésbe 111.5 millióan kapcsolódtak be. Az eddigi nézettségi rekordot a két évvel ezelőtti New York Giants–New England Patriots Super Bowl tartotta 111.3 millió nézővel. Az amerikai nézettségi örökranglista első öt helyén egyébként az előző öt NFL-döntő áll.

BÁTOR JÓSKA

A döntőre nem az eredményt illetően tippeltünk (bár, a végeredményt tekintve itt is hazardírozhattunk volna...), hanem maradtunk a játékosoknál, Peyton Manning futott TD-jére sok esély mondjuk nem volt a meccsen (nagyjából annyi, mint a 2. negyed közepétől a Broncosnak), viszont azt eltaláltuk, hogy a passzolt TD-ket tekintve nem lesz sikeresebb, mint Russell Wilson – ezt a csatát ugyebár a Seattle irányítója 2–1-re még meg is nyerte.

EMLÉKEZTETŐ – SUPER BOWL XLVIII
Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43 (0–8, 0–14, 8–14, 0–7)
New Jersey, MetLife Stadion. 82 529 néző. Vezette: Terry McAulay.
1. negyed
0:12: Cliff Avril (Seattle) safety (öngól) 2–0
4:39: Steven Hauschka (Seattle) 31 yardos mezőnygól 5–0
12:44: Steven Hauschka (Seattle) 33 yardos mezőnygól 8–0

2. negyed
18:00: Marshawn Lynch (Seattle) 1 yardos touchdown-futás (jutalomrúgás: Steven Hauschka) 15–0
26:39: Malcolm Smith (Seattle) 69 yardos interception utáni touchdownvisszafutás (jutalomrúgás: Steven Hauschka) 22–0

3. negyed
30:12: Percy Harvin (Seattle) 87 yardos kezdőrúgás utáni touchdown-visszafutás (jutalomrúgás: Steven Hauschka) 29–0
42:02: Jermaine Kearse (Seattle) 23 yardos touchdown-elkapás (passz: Russell Wilson, jutalomrúgás: Steven Hauschka) 36–0
45:00: Demaryius Thomas (Denver) 14 yardos touchdown-elkapás (passz: Peyton Manning, kétpontos kísérlet: Peyton Manning passz Wes Welkernek) 36–8

4. negyed
48:15: Doug Baldwin (Seattle) 10 yardos touchdown-elkapás (passz: Russell Wilson, jutalomrúgás: Steven Hauschka) 43–8

A döntő legértékesebb játékosa (MVP): Malcolm Smith (Seattle) 9 szerelés, egy interception utáni 69 yardos visszahordott touchdown és egy visszaszerzett fumble

NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014. 1. 4.–1. 5.)
AFC
Cincinnati Bengals(3.)–San Diego Chargers(6.)10–27
Indianapolis Colts(4.)–Kansas City Chiefs(5.)45–44
NFC
Philadelphia Eagles(3.)–New Orleans Saints(6.)24–26
Green Bay Packers(4.)–San Francisco 49ers(5.)20–23
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014. 1. 11.–1. 12.)
AFC
Denver Broncos(1.)–San Diego Chargers(6.)24–17
New England Patriots(2.)–Indianapolis Colts(4.)43–22
NFC
Seattle Seahawks(1.)–New Orleans Saints(6.)23–15
Carolina Panthers(2.)–San Francisco 49ers(5.)
10–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2014. 1. 19.–1. 20.)
AFC
Denver Broncos(1.)–New England Patriots(2.)26–16
NFC
Seattle Seahawks(1.)–San Francisco 49ers(5.)23–17
SUPER BOWL XLVIII (2014. 02. 03.)
Seattle Seahawks–Denver Broncos43–8
*MetLife Stadium (New Jersey)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik