Peyton Manning újabb rekordja, Brady „százados” lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.25. 18:45
null
Tom Brady az újoncokat is egyre sikeresebben veszi elő (Fotó: Action Images)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – A SÁRGA ZÁSZLÓKKAL IS MEG KELLETT KÜZDENIE A JETSNEK

A New York Jetsnek nem csak a Buffalo Billsszel kellett felvennie a kesztyűt a hétvégén. A zöld-fehérek dolgát a sok büntetés is megnehezítette a 27–20-as győzelem során. A Jets összesen 20 büntetést kapott, ám ennek ellenére is nyertesként hagyta el a pályát. Korábban csupán két együttes tudott győzni 20 vagy annál több büntetés ellenére: 1944-ben a Bears az Eagles ellen, míg 1951-ben a Browns a Bears ellen.

19 YARD – JÓ HÍR A DALLASNAK: EDDIG AZ NFC EAST A LIGA LEGGYENGÉBB CSOPORTJA

Az NFL történetében először fordult elő, hogy a New York Giants és a Washington Redskins is három vereséggel kezdett egy idényt. Ehhez jön még, hogy a Philadelphia is elveszítette két, csoporton kívüli rivális elleni mérkőzését, a Dallas pedig csak egyet nyert meg a kettőből, éppen most a St. Louis ellen. Ez azt jelenti, hogy a csoporton kívüli ellenfelekkel szemben az NFC East három játékhét után 1–7-tel áll. A csoport gyengélkedése a lehető legjobb hír a Dallas számára, amelyben nemcsak Tony Romo játszik nagyon meggyőzően, hanem társai is, és az eddigiek alapján besétálhat a Cowboyszal a rájátszásba.

18 YARD – AZ AFC KELETI DIVÍZIÓJA VISZONT EDDIG HASÍT

Míg a Nemzeti főcsoportban a Keleti divízióban szereplő együttesek negatív teljesítményéről írtunk, addig az Amerikaiban igencsak pozitív a mérleg: a Patriots, Dolphins, Jets, Bills négyes a csoporton kívül minden meccsét megnyerte eddig! A New England és a Miami 3–0-val áll jelenleg, a Jets csak a Patriots, a Buffalo pedig a Patriots és a Jets ellen szenvedett csak vereséget.

17 YARD – TIGHT END 17 ÉVE NEM PRODUKÁLT OLYAT, MINT JIMMY GRAHAM

Nemrég a Saints 31–7-es, Cardinals elleni sikere kapcsán azt írtam, Jimmy Graham a liga egyik legjobb tight endje, mire NFL-szakértő kollégám megkérdezte, ki a másik? Elgondolkodtató... Pláne, ha azt nézzük, Graham a második és harmadik fordulóban összesen 313 elkapott yardot jegyzett, ami tight endtől a legmagasabb Shannon Sharpe (Broncos) 1996-os 314-e óta két egymás utáni mérkőzésen. Drew Brees pedig sorozatban a nyolcadik mérkőzésén passzolt legalább 300 yardot, ezzel már csak egyre van az NFL-rekordtól.

16 YARD – AZ AFC NORTH PARÁDÉS JÁTÉKAI: ÓRIÁSI ELKAPÁS PITTSBURGHBŐL, PARÁDÉS FUTOTT TD CINCINNATIBŐL, TRÜKKÖS HATPONTOS CLEVELANDBŐL

Nem biztos, hisz szerencsére még sokáig gyönyörködhetünk az NFL látványos megoldásaiban, de kétség kívül érdemes bedobni a kalapba Antonio Brown touchdownját. Bár a Steelers meccset még nem nyert idén, Brown azért így is mindent megtesz a csapatért. A Chicago Bears ellen például ezt a labdát is sikerült megszelídítenie, ráadásul még a lábára is figyelt, nehogy kilépjen. Ügyes.



A Chicago Bears a győzelem mellett ugyanakkor arra is büszke lehet, hogy játékosai az előző szezon kezdete óta 10 interception utáni TD-t értek el, kétszer annyit, mint bármelyik másik együttes!

Az egy dolog, hogy a ClevelandBrowns a hajrában fordítani tudott Minnesotában, a Vikings pályáján, de hogy még trükkös játék(ok) is beleférjenek?! Márpedig belefértek. A Vikings elleni 31– 27 második negyedében mezőnygólhoz készülődtek a vendégek, amikor Spencer Lanning punter váratlanul Jordan Cameronhoz passzolt hat pontért cserébe. Íme!



A Cincinnati Benglans is egy NFC Northbeli együttessel csapott össze, és itt is tartogatott óriási játékot a találkozó: az újonc futó, Giovani Bernard egy ütközés miatt egészen látványos módon érkezett meg a célterületre.



15 YARD – ELEGÜK VAN EGYMÁSBÓL A GIANTS JÁTÉKOSAINAK?

Erre a következtetésre jutott Carl Banks, a New York-iak korábbi linebackere, aki 1984 és 1992 között két Super Bowlt nyert a klubbal. „Nem szeretik egymást, nem akarnak egymásért küzdeni. Elit irányítójuk van, de nem tartják fontosnak, hogy megvédjék, és mindenkiből bolondot csinálnak. Morális válság van. Tükörbe kellene nézniük a srácoknak" – mondta Banks a Carolina elleni 38–0-s vereség után. Hakeem Nicks nyilatkozata tükrözte a szavait: „Csak a saját dolgommal foglalkozom. A labdát nem tudom magamnak dobni" – mondta, de erre Manning is mondhatta volna, hogy nem tudja blokkolni magának az ellenfél védőfalát.

14 YARD – A BENGALS RITKA FORDÍTÁSÁT A PACKERS BÁNTA

Nem akármilyen fordulatokkal teli mérkőzésen a Bengals végül 34–30-ra legyőzte a Packerst. A Cincinnati már 14–0-ra vezetett, ám a Green Bay 30 pontot tett föl a táblára válaszul. A Bengals ennek ellenére nyert, s ezzel a harmadik csapat lett az NFL hosszú történelmében, amely 30 megválaszolatlan kapott pont ellenére is győzni tudott. A Packers volt az első ebben a kategóriában, még 1951-ben 35–33-ra verte a Pittsburghöt, majd később, 1999-ben a Dallas mutatott hasonlót Washingtonban, akkor a Cowboys hosszabbítás után 41–35-re diadalmaskodott.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

13 YARD – ELSZAKADT A CÉRNA A PACKERS KISPADJÁNÁL, RODGERS NEM A SZOROS MECCSEK MESTERE

A Cincinnatitól vereséget szenvedett Green Bay kispadjánál szokatlan jelenet játszódott le azt követően, hogy Aaron Rodgers és társai sikertelenül próbálkoztak meg TD-szerzéssel a Bengals egyyardosától, és a Packersnek meg kellett elégednie a mezőnygóllal. Rodgers és Mike McCarthy vezetőedző olyan heves szóváltásba keveredett, hogy a védő B.J. Rajinak kellett közéjük állnia, nehogy tettlegességig fajuljon a vita. „Szenvedélyesek vagyunk, nyerni akarunk. Nem értettünk egyet a játékhívásról, de a többi köztünk marad. Már mindent megbeszéltünk" – mondta a meccs után Rodgers. A Green Bay irányítójának egyébiránt nem fekszenek a szoros meccsek, a 5–17-re módosult Rodgers mérlege a négy vagy annál kisebb különbséggel véget érő találkozókon.

12 YARD – NYERETLENEK LONDONI VENDÉGJÁTÉKA, HÉTFŐ ESTI CSÚCSRANGADÓ

A negyedik játékhét hétfő esti rangadóján két veretlen csapat, a Miami és a New Orleans találkozik egymással a Saints arénájában. A hibátlanok ütközete mellett lesz olyan összecsapás is, amelyen eddig nyeretlen gárdák találkoznak – a Pittsburgh Steelers és a Minnesota Vikings Londonban csap össze egymással, az idén a liga történetében először két meccset rendeznek a brit fővárosban (október második felében a San Francisco és a Jacksonville találkozik a Wembleyben). Az amerikaiak már poénkodnak, mondván az angolok hozzászokhattak az olyan focihoz, amelyen a végeredmény a 0–0... Mindenesetre az egyik csapat számára minden bizonnyal sikersztori lesz a londoni, ami jelen pillanatban nagyon fontos lenne a Vikes és a Steelers számára is.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

11 YARD – TOM BRADY VÉGRE MEGBÍZIK AZ ÚJONC ELKAPÓKBAN?

A Patriots rookie elkapója, Kenbrell Thompkins a hétvégén kétszer is elkapta Tom Brady passzát a Tampa Bay elleni győzelem során a célterületen belül. Egy fordulóval korábban Brady egyetlen passzolt TD-jét a szintén újonc Aaron Dobson jegyezte. A 2007-es idénytől a 2012-esig figyelembe véve Brady 187 touchdownt passzolt, ebből viszont csupán egy ment újonc elkapónak – még 2009-ben Julian Edelmannek. Érdekesség, hogy az első két fordulóban az újoncok irányába szálló 33 passzából csak 9 volt sikeres, míg a Buccaneers ellen 10 is társat talált, ráadásul sokkal kevesebb, 18 kísérletből.Az irányítóval kapcsolatos érdekesség még, hogy sorozatban az 51. alapszakasz-mérkőzésén adott TD-passzt, így már csak hárommal van lemaradva Drew Brees 2012-ben felállított rekordjától (54).

10 YARD – FLACCO ÉS WILSON HALÁLOS OTTHON, AZ EAGLES CSAK SZENVED

Joe Flacco már 11–0-ra módosította mérlegét hazai pályán szeptemberben, ez pedig a legjobb mutató a Super Bowl-érában. Russell Wilson pedig az első irányító lett, aki megnyerte az első 10 hazai mérkőzését az 1970-es egyesülés óta.

A csapatuknak sem megy rosszul: a Ravens a legutóbbi 18, nem csoportrivális elleni hazai mérkőzéséből a 17.-et nyerte meg, míg a Seahawks nyolcadszor is legfeljebb 17 ponton tartotta az ellenfelet.

A Philadelphia Eagles ugyanakkor pocsék hazai szériában van, legutóbbi nyolc otthoni fellépésén egyaránt kikapott, ezzel beállította az 1936–1937 között sorozatot. Ez egyébiránt a leghosszabb aktív sorozat is a mezőnyben.

9 YARD – ÚGY NYÚLTAM A LABDÁHOZ, MINTHA KISBABA LENNE

A Tennessee Titans az élete második meccsén NFL-karrierje első elkapását jegyző Justin Hunter touchdownjával győzte le 20–17-re a San Diegót. Az újonc csak 10 játéknál volt a pályán, a 34 yardos dobással célozta meg őt másodszor Jake Locker. Hunter a jobb szélen nem hibázott, élete eddigi legfontosabb pillanatát élte meg. „Úgy nyúltam hozzá, mintha egy kisbaba lenne, ha elejtem, akkor óriási baj van" – mondta a meccs után Hunter, aki azért a TD megítélése után elejtette a Wilson Duke-ot.

8 YARD – SOK AZ UTOLSÓ PERCES FORDÍTÁS, DE EZÚTTAL A KIÜTÉS IS

A legutóbbi két alkalommal egyaránt beszámoltunk róla, mennyire kiegyenlítettek a mérkőzések, hiszen az első 32 mérkőzésből 22 is egy támadásnyi különbségen belül dőlt el. Ezúttal azonban a kiütések játszották a főszerepet, hét találkozó dőlt el 20, vagy annál nagyobb különbséggel – ez a szám az első két fordulóban összesen három volt. A nagy fordításokból így sincs hiány, nyolc találkozón is az utolsó percben még hátrányban lévő együttes nyert, 1970 óta pedig nem volt ilyen sok ilyen összecsapás az első három fordulóban.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csoportutolsónak van a legnagyobb esélye ezúttal megnyerni a divízióját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

7 YARD – MÉG HÉT HIBÁTLAN VAN A LIGÁBAN, KÖZTÜK A TAVALY KETTŐT NYERŐ CHIEFS!

Három játékhét után még hét csapat hibátlan a ligában, ezek közül a Kansas City teljesítménye a legmeglepőbb, hiszen a Chiefs az előző szezonban összesen két mérkőzést nyert meg. Az eddigi hibátlanok közül három csapat szerepelt legutóbb is a rájátszásban, igaz, egyikük sem jutott el a Super Bowlig. A New Orleans Sean Paytonnal az oldalvonalnál zsinórban a 12. meccsét nyerte meg (az edző tavaly eltiltás miatt nem dolgozhatott). Nézzük, melyik csapat mikor jutott legutóbb a playoffba! Kansas City: 2010. Miami Dolphins: 2008. New England: 2012. Denver: 2012. Chicago: 2010. New Orleans: 2011. Seattle: 2012.

6 YARD – RÉGEN VOLT MÁR ÁTTÖRHETETLEN VÉDELME A 49ERSNEK

A San Francisco 49ers a 2010-esből és a 2011-es idénybe átnyúlóan rendkívüli sorozatot produkált, 363 napon keresztül, azaz gyakorlatilag egy naptári éven át egyetlen futott touchdownt sem jegyeztek ellenfelei. A kaliforniai csapatot azóta is az egyik legrettegettebb védelemként tartják számon, ám nagyon is aggasztó jelek vannak: az Indianapolis például három futott TD-t jegyzett a San Franciscóban 27–7-re megnyert meccsen, amelyet követően a 49ers szenvedte el a legtöbb futott TD-t riválisaitól, hatot (a New York Jets riválisai hét first downt értek el!). A Cleveland ötöt engedett, míg a Dallas, a Baltimore és a Tampa Bay egyet sem.

5 YARD – 1935 ÉS 1994 ÓTA NEM LÁTOTT „CSODÁK"

Majdnem húsz éve, 1994. november 13-án fordult elő utoljára, hogy a Cincinnati, a Cleveland és a Detroit ugyanazon napon tudott mérkőzést nyerni az NFL-ben. Most ismét megtörtént ez a ritka jelenség.

Egészen hihetetlen, de a Detroit Lions először nyert a Washington Redskins vendégeként. Az utolsó idegenbeli siker a Rézbőrűek ellen még 1935-re datálódik, amikor a Boston Redskins otthonában diadalmaskodtak az Oroszlánok. Ezt követően a rájátszásmérkőzéseket is beleszámítva 21–0 volt a fővárosiak mérlege.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csoportelsőnek van a legnagyobb sansza rá, hogy ezúttal még a rájátszásba se jusson be?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

4 YARD – AZ AFC VISSZAVERI AZ NFC-T? NEGATÍV MÉRLEGGEL SINCS VESZVE SEMMI

Az előző szezonban rájátszásba jutó csapatok közül az NFC képviselő 6–12-es mérleggel kezdték a szezont, és csupán egy csapat van, amelyiknek pozitív a mérlege (Seahawks 3–0), míg az AFC-együttesek 13–4-gyel állnak, és mindegyikük pozitív mérleggel áll. Az egymás elleni összecsapásokon is az AFC dominanciája látszik, a 14 összecsapásból 11-et nyert az Amerikai főcsoport együttese és csak három az NFC-é, pedig az utóbbi években éppen a Nemzeti konferencia együttesei voltak meggyőző fölényben.

Ugyanakkor a negatív mérleg sem kizáró ok. 1990 óta 60 olyan csapat jutott a rájátszásba, amely negatív mérleggel állt három forduló után. Tavaly ilyenkor a Patriots, a Colts, a Broncos, a Redskins és a Packers egyaránt 1–2-vel állt, és jutott később rájátszásba, míg a 3–0-val (majd 4–0-ra javuló) Cardinals például 5–11-gyel zárt, de az Eagles, a Jets és a Chargers is 2–1-gyel kezdett, hogy aztán hamar elhulljon.

3 YARD – SMITH ELŐTT CSAK MONTANA VOLT KÉPES ILYEN JÓ KEZDÉSRE A CHIEFSNÉL

A San Franciscóból kiszorult, a holt idényben Kansas Citybe került Alex Smith húsz éve nem látott produkciót tett le az asztalra a Chiefsnél, amelyben 1993 óta nem kezdett egy irányító három győzelemmel. Legutóbb erre nem más, mint Joe Montana volt képes, aki Smithhez hasonlóan a 49ersből érkezett, igaz, négy Super Bowl-győzelemmel a háta mögött, úgymond levezetni.

2 YARD – SZÁRNYAL PEYTON MANNING ÉS A BRONCOS

A Denver sorozatban a 14. alapszakasz-mérkőzését nyerte meg, ezzel beállította a franchise rekordját (1997–1998). Peyton Manning már 12 TD-passznál jár három forduló után, ez pedig új csúcs – az előzőt Tom Brady tartotta 2011-ből 11 hatpontos átadással. Az Oakland Raiders ellen ráadásul az irányító az eddigi hosszú karrierje legpontosabb meccsét játszotta (amelyen legalább 20-szor passzolt), 37 átadásából 32 lett sikeres, ez pedig 86.5 százalékos mutató. A Denver 127 pontot szerzett az első három meccsén, ezzel holtversenyben a második legjobb az NFL történetében (1968 Cowboys, 132).

1 YARD – BRADY REKORDJA: KÖZTE 100!

A Buccaeneers magabiztos legyőzése után a Patriots passzmestere lett a liga történetének első olyan irányítója, aki százzal több győzelmet ért el pályafutása során, mint vereséget – írja a coldhardfootballfacts.com. Brady mérlege 139–39-re módosult a vasárnapi diadallal, ha pedig a rájátszásmérkőzéseket is belevesszük, akkor 156–46 a győzelem–vereség-mutató.

1. Tom Brady – 139–39 (+100)
2. Peyton Manning – 156–70 (+86)
3. Brett Favre – 186–112 (+74)
4. Joe Montana – 117–47 (+70)
5. John Elway – 148–82–1 (+66)
6. Terry Bradshaw – 107–51 (+56)
7. Roger Staubach – 85–29 (+56)
8. Johnny Unitas – 118–64–4 (+54)
9. Dan Marino – 147–93 (+54)
10. Daryle Lamonica – 66–16–6 (+50)

TD –BÁTOR JÓSKA

A 3. játékhéten nem sokon múlt, de végül is eltaláltuk, hogy a Cincinnati legyőzi a Green Bayt, CalvinJohnson három TD-elkapás megelőlegezése azonban túlkapás volt a Washington ellen, Megatron egyig jutott. A 4. hétre az igazán bátor jóslat az egyik százszázalékos csapat veresége kell, hogy legyen: azt mondjuk, a New England sorozata ér véget Atlantában. Egyéniben dobópárbajt sejtünk a San Diego–Dallas meccsen, amelyen Tony Romo és Philip Rivers közösen legalább hét TD-passzig jut.

STATISZTIKÁK
A 3. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Ben Roethlisberger (Pittsburgh)–Chicago406
A legtöbb futott yard:DeMarco Murray (Dallas)–St. Louis 175
A legtöbb elkapott yard:Antonio Brown (Pittsburgh)–Chicago196
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:1143Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:395
LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:373Julio Jones (Atlanta)
A legtöbb szerelés:31Paul Posluszny (Jacksonville)
A legtöbb sack:7.5Justin Houston (Kansas City)
A legtöbb interception:3Aqib Talib (New England)
3. FORDULÓ
2013.09.202:25Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs16–26
2013.09.2219:00Cincinnati Bengals–Green Bay Packers34–30
2013.09.2219:00Dallas Cowboys–St. Louis Rams31–7
2013.09.2219:00Tennessee Titans–San Diego Chargers20–17
2013.09.2219:00Minnesota Vikings–Cleveland Browns27–31
2013.09.2219:00New England Patriots–Tampa Bay Buccaneers23–3
2013.09.2219:00New Orleans Saints–Arizona Cardinals31–7
2013.09.2219:00Washington Redskins–Detroit Lions20–27
2013.09.2219:00Carolina Panthers–New York Giants38–0
2013.09.2219:00Baltimore Ravens–Houston Texans30–9
2013.09.2222:05Miami Dolphins–Atlanta Falcons27–23
2013.09.2222:25New York Jets–Buffalo Bills27–20
2013.09.2222:25San Francisco 49ers–Indianapolis Colts7–27
2013.09.2222:25Seattle Seahawks–Jacksonville Jaguars45–17
2013.09.232:30Pittsburgh Steelers–Chicago Bears23–40
2013.09.242:30Denver Broncos–Oakland Raiders37–21
4. FORDULÓ
2013.09.272:25St. Louis Rams–San Francisco 49ers
2013.09.2919:00Buffalo Bills–Baltimore Ravens
2013.09.2919:00Cleveland Browns–Cincinnati Bengals
2013.09.2919:00Detroit Lions–Chicago Bears
2013.09.2919:00Kansas City Chiefs–New York Giants
2013.09.2919:00Minnesota Vikings–Pittsburgh Steelers*
2013.09.2919:00Tampa Bay Buccaneers–Arizona Cardinals
2013.09.2919:00Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts
2013.09.2919:00Houston Texans–Seattle Seahawks
2013.09.2922:05Tennessee Titans–New York Jets
2013.09.2922:25Denver Broncos–Philadelphia Eagles
2013.09.2922:25San Diego Chargers–Dallas Cowboys
2013.09.2922:25Oakland Raiders–Washington Redskins
2013.09.302:30Atlanta Falcons–New England Patriots
2013.10.012:30New Orleans Saints–Miami Dolphins
Szabadnapos: Green Bay Packers, Carolina Panthers
*Londonban
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik