NFL-mérkőzés(ek) a tragédia árnyékában

Papp Gábor, Herczeg Ádám, Vass Ádám (BOWL.HU)Papp Gábor, Herczeg Ádám, Vass Ádám (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.12.02. 17:03
null
Borzalmas tragédia után lép pályára a Kansas City (Fotó: Action Images)
Bár az Atlanta Falcons New Orleans Saints elleni rangadójával kezdetét vette a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 13. fordulója, a nagyüzem ma indul be. Pályán a rettenetes tragédia után a Kansas City Chiefs, északi rangadót vívnak Big Ben nélkül, pontzuhatag várható Detroitban, ahol a Lions fogadja az Indianapolis Coltsot.

 

 

NFL 2012, ALAPSZAKASZ – MÉRKŐZÉS A TRAGÉDIA ÁRNYÉKÁBAN
Kansas City Chiefs–Carolina Panthers
2012. december 2., magyar idő szerint 19:00, Arrowhead Stadium

 

Miként befolyásolja a Jovan Belcher-féle tragédia a mérkőzés résztvevőit? A saját és barátnője életét is kioltó játékos tette keményen sokkolta a közvéleményt, képzeljük el, hogy az ismerősei mit érezhettek. Egy ilyen eseményből lehet erőt meríteni, ugyanakkor dekoncentráltságot is okozhat. A párducok részéről gyaníthatóan kihagyja a mérkőzést Jonathan Stewart, így a az 5. játékhét óta először DeAngelo Williams lesz a kezdő futó. A Panthersnek idén némiképp váratlanul nem megy a futás, de a Chiefs futás elleni védelme a liga alsó harmadába tartozik, úgyhogy nem kizárt ezen a téren némi javulás, így nem kellene megint csupán a Cam Newton-show-ban bízni.

Newton életét egyébként könnyítheti, hogy valószínűleg kihagyja a mérkőzést Kendrick Lewis safety, akinek a visszatérése a szezon közben feljavította a Chiefs secondaryjét. Tamba Hali játéka kérdéses egy térdsérülés miatt, esetleges hiányában csak Justin Houston képes folyamatosan siettetni Camet. Newton labdáival elsősorban Steve Smitht, Brandon LaFellt és a TE Greg Olsent keresheti.

xA labda túloldalán sem kímélik a sérülések a Chiefst, egész pontosan a támadófalat, ugyanis az LT Branden Albert és a C Ryan Lilja játéka is kérdéses. A Carolina védőfala idén jó irányítósiettetésben és a Chiefs passzolói (valószínűleg Brady Quinn fog kezdeni) nem éppen a labdabiztonságukról híresek. Szükség is van a komoly pass rushra, hiszen a Panthers védelem leggyengébb egysége a másodvédővonal, ahonnan már sérültlistán van a legjobb játékos Chris Gamble és a helyettesének Captain Munnerlynnek is kérdéses a játéka. Persze a Chiefs továbbra is futójátékra épít, és a Carolina futás elleni védelme a KC-ével van egy szinten, Luke Kuechlyéknek gyaníthatóan sok dolguk lesz ezen a meccsen. Komolyan befolyásolhatja a 2013-as draft 1/1-es választásának a sorsát ez a mérkőzés. Jelenleg ugye a KC-é eme kétes megtiszteltetés hála az 1–10-es mérlegüknek, a Jaguars áll 2–9-cel és a Panthers, Browns, Eagles hármas 3–8-cal. Ha nyer a Carolina valószínűleg ők kiszállnak ebből a harcból, ha viszont a Chiefs nyer azzal jelentősen megkavarodna a tabella alsó része.

Calvin Johnson ismét pazar mérkőzést zárhat (Fotó: Action Images)
Calvin Johnson ismét pazar mérkőzést zárhat (Fotó: Action Images)


PONTZUHATAG VÁRHATÓ DETROITBAN
Detroit Lions–Indianapolis Colts
2012. december 2., magyar idő szerint 19:00, Ford Field


Kulcsfontosságú meccs ez az AFC wildcard hely szempontjából, hiszen a 7–4-es mérlegű Colts az 5. helyen tanyázik a főcsoportban, most viszont olyan túra előtt áll, ami nem tűnik egyszerűen, hiába veszített 3 meccset egymás után a Detroit. Idegenben ugyanis sorra jönnek a labdavesztések Luckéktól, 21 turnoverből a Lucas Oilban csak ötért voltak felelősek. Mivel a védelem nem nagyon tud kompenzálni, így a liga 3. leggyengébb turnover különbsége az övék, mínusz 14. Ami erősségük, az a szoros meccsek behúzása, 6–1 a mérlegük a 7 ponttal vagy kisebb különbséggel eldőlő párharcok során. A Lions eközben szenved a hasonló kategóriában, 7 vereségéből a legsimább is csak 10 ponton múlott. Mellettük szól viszont, hogy a Packers és a Texans után most jóval könnyebb feladat vár rájuk, és a hálaadásnapi meccs miatt extra idő is rendelkezésre állt. Arról nem is beszélve, hogy a Houston ellen, ha nincs az emlékezetes Forsett touchdown, akár be is húzhatták volna a hosszabbításba torkolló thrillert. Ndamukong Suh ott lesz a pályán, mert bár 30 ezer dollárra megbüntették, eltiltás nem kapott, amiért belerúgott Matt Schaubba.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A támadósor legfontosabb eleme, Calvin Johnson is természetesen nagy meccsre készül, a ligát 1257 elkapott yarddal vezető Madden-arcnak 591 egységre van szüksége, hogy megdöntse Jerry Rice 1995-ben, San Franciscóban felállított rekordját, és ismerve a Colts cornerback egységét, ma ehhez nagy lépést tehet, ha Stafford is úgy akarja. Sőt, akár Titus Young is visszatérhet Jim Schwartz száműzetéséből, hogy kihasználják a vendégek ezen hiányosságát, főleg, hogy Ryan Broyles formája is bíztató, 126 yarddal jelentkezett a Texans ellen. Úgy is fel lehet vezetni ezt a párosítást, hogy az NFL két legjobb formában lévő elkapója találkozik, hiszen az elkapási lista 2. helyén Reggie Wayne áll 1105 yarddal, miközben elkapások számában (84) és célbavételben (144) is ő az éllovas. Furcsa, de touchdownban nem, hiszen az újonc T.Y. Hilton 5-tel viszi a prímet, és múlt héten 100 yardos teljesítményt és punt return touchdownt is bemutatott. Wayne-nek egyébként 6 elkapás szükséges, hogy beelőzze az örökranglistán Andre Reedet, és feljöjjön a 10. helyre 952-vel. Andrew Luck Peyton Manning után második Colts QB-ként lépte át a 3000 yardot a Bills ellen, most pedig egy másik 1/1-es QB ellen viszi harcba a csapatát, ez az egyéni párharc is érdekes lehet akár.

Vontae Davis jó eséllyel visszatér a 8. heti sérülése után, ami jót tehet a Colts CB-sornak, viszont Tom Zbikowski térde megsérült és Joe Lefegednek vagy Sergio Brownnak kell beugrania SS posztra, ami rémisztő lehet a vendégek drukkereinek. A másik oldalon Jeff Backus még kérdőjeles, így lehet, hogy Riley Reiffnek, egy újoncnak kell szembenézni Dwight Freeney-vel, ami nyilván kritikus helyzet. A kulcsemberek közül még Delmas, Vandenbosch, Corey Williams és a mai ellenféltől érkező Jacob Lacey pályára lépése sem biztos, természetesen sokat nyom a latba, hogy végül kik vállalják a játékot, de ez csak a kezdőrúgás előtt derül ki.

A Colts mérlege ugyan jobb, de a hazaiak tán valamivel esélyesebbnek tűnnek. Egyrészt az idegenbeli forma, másrészt a tény, hogy Megatron ellen nincs megfelelő cornerbeck is sokat nyom a latba. Akár az is döntő lehet, hogy a két nem túl izmos futójátékkal támogatott gárda közül melyiké mutat életképesebb formát.

A Baltimore-nak ezúttal is szüksége lesz Ray Rice jó játékára (Fotó: Action Images)
A Baltimore-nak ezúttal is szüksége lesz Ray Rice jó játékára (Fotó: Action Images)

 

ÉSZAKI RANGADÓ – BIG BEN NÉLKÜL
Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers
2012. december 2., magyar idő szerint 22:25, M&T Bank Stadium (TV: Sport 2)

 

A Hollók, ha akarnák, sem nagyon tudnák már elbukni az első helyet az AFC északi csoportjában, ez a mérkőzés pedig végérvényesen lezárhatja a divízióelsőség kérdését. Ben Roethlisberger a héten limitáltan már edzett, de egyelőre nincs olyan állapotban, hogy vállalni tudja a játékot, így a Steelersnek ismét kezdő irányítója nélkül kell felvennie a harcot legnagyobb riválisával. A Kohászok védelme elit szinten teljesített az utóbbi két meccsen, de a támadóegység Roethlisberger hiányában a Ravens és a Browns ellen is tehetetlennek bizonyult. Az első mérkőzés nem Byron Leftwichen ment el, Clevelandben viszont Charlie Batch is nagyban hozzájárult a támadósor katasztrofális teljesítményéhez 3 interceptionjével.

szavazas_id=1979|
nso_box_szavazas_cikkbe
Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

 

New England Patriots Baltimore Ravens Pittsburgh Steelers Houston Texans Denver Broncos New York Giants Chicago Bears Green Bay Packers Atlanta Falcons San Francisco 49ers más

Szavazásomat meg akarom írni cikkhozzászólásként (csak bejelentkezett felhasználóknak):

Mehet !
Eredmények állása
mceBlockPasteEnd

Ami nagyobb probléma az acélvárosiak számára, hogy a futójáték eredményessége is messze volt az elfogadható kategóriától, múlt héten ráadásul négy fumble-t is elveszítettek a pittsburghi running backek. A Baltimore-i védelem javuló tendenciát mutat, de korántsem olyan domináns az egység, mint az utóbbi években megszokhattuk, ezt azonban minimálisan sem tudta kihasználni a Todd Haley által koordinált offense a Heinz Fielden rendezett mérkőzésen. A Steelers edzői stábja változtatásokra szánta el magát, Mike Tomlinék a héten Jonathan Dwyert nevezték ki elsőszámú futóvá, és elképzelhető, hogy a hetek óta formán kívül játszó Mike Wallace helyett Emmanuel Sanders fog kezdeni, vagy legalábbis jóval gyakrabban lesz a pályán, a holtszezonban még megaszerződésért kardoskodó WR kárára.

Batch helyzetét valamelyest talán megkönnyíti, hogy már van mögötte egy végigjátszott mérkőzés, de jogos a pittsburghi szurkolók aggodalma a veterán irányító előző heti produkciója láttán. Nagy segítséget jelent számára, hogy bokasérüléséből felépülve visszatér a csapat legjobb elkapója, Antonio Brown, az viszont már kevésbé, hogy Mike Adams kiesése miatt egy másik újonc, az idei draft hetedik körében kiválasztott Kelvin Beachum kezd RT poszton. Willie Colon pályára lépése is bizonytalan, ha nem játszhat, Maurkice Pouncey lesz a bal oldali guard, Doug Legursky pedig a center, és akár a hét elején reaktivált David DeCastro bemutatkozására is sor kerülhet. Hazai oldalon a Ray Lewist helyettesítő Dannell Ellerbe állapota kérdéses, de valószínűleg nem kell kihagynia a rangadót. Az első találkozón John Harbaugh együttesének támadósora csak annyival teljesített jobban az acélvárosi offense-nél, hogy nem adták el a labdát, így függetlenül attól, hogy a Ravens védelme és a Steelers támadóegysége közti párharc ismét egyértelműen a Hollóknak kedvez, Joe Flaccónak és társainak is javulniuk kell a két héttel ezelőtti meccshez képest. Dick LeBeau egységébe hosszú kihagyás után visszatérhet Troy Polamalu, cserébe viszont a Clevelandben megsérülő LaMarr Woodley lesz kénytelen a pálya mellől figyelni az eseményeket. Pass rush-ban vele is gyengélkedett a Kohászok védősora, Jason Worilds pedig jól helyettesítette múlt héten, így a Steelers-defense talán most sem érzi meg annyira a nagyszerű külső linebacker hiányát. A pittsburghi összecsapáson mindössze 2 yardos átlaggal futó Ray Rice a Chargers ellen már remekelt; az ő eredményessége, illetve – a másik fél szempontjából – megállítása ezúttal is kulcsfontosságú faktor lesz.

Bármilyen végeredménnyel is zárul a mérkőzés, minden bizonnyal a Ravens zár az AFC North élén, a Steelers számára pedig vereség esetén is reális célkitűzés marad a playoff-szereplés. A körülményeket figyelembe véve, a Baltimore hazai pályán egyértelmű esélyes a Roethlisbergert nélkülöző Pittsburgh ellen, de csoportrangadóról lévén szó, a vendégek sem feltartott kézzel érkeznek majd az M&T Bank Stadiumba.

A további mérkőzések beharangozóját ide kattintva olvashatja el!

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
13. FORDULÓ
2012. 11. 30. 2:20 Atlanta Falcons–New Orleans Saints 23–13
2012. 12. 02. 19:00 Chicago Bears–Seattle Seahawks
2012. 12. 02. 19:00 Green Bay Packers–Minnesota Vikings
2012. 12. 02. 19:00 St. Louis Rams–San Francisco 49ers
2012. 12. 02. 19:00 New York Jets–Arizona Cardinals
2012. 12. 02. 19:00 Kansas City Chiefs–Carolina Panthers
2012. 12. 02. 19:00 Detroit Lions–Indianapolis Colts
2012. 12. 02. 19:00 Buffalo Bills–Jacksonville Jaguars
2012. 12. 02. 19:00 Miami Dolphins–New England Patriots
2012. 12. 02. 19:00 Tennessee Titans–Houston Texans
2012. 12. 02. 22:05 Denver Broncos–Tampa Bay Buccaneers
2012. 12. 02. 22:25 Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers
2012. 12. 02. 22:25 Oakland Raiders–Cleveland Browns
2012. 12. 02. 22:25 San Diego Chargers–Cincinnati Bengals
2012. 12. 03. 2:20 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles
2012. 12. 04. 2:30 Washington Redskins–New York Giants
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik