NFL: a legjobb támadók a legjobb védők ellen – ma este Super Bowl!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.07. 12:06
null
A 39 éves legenda vagy a feltörekvő fiatal örülhet a végén? (Fotó: NSO-montázs)
Elérkezett a nap, amelyre egész Amerika, na meg persze picit mi is vártunk, ma – magyar idő szerint már hétfő 0.30-kor – kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015–2016-os szezonjának nagydöntője, az 50. Super Bowl. A szezon legjobb támadósorával bíró Párducok vagy az ellenfeleknek a legkevesebb yardot engedő Musztángok örülhetnek? Hétfő hajnalra minden kiderül. A találkozóról ezúttal is élő tudósítással jelentkezünk!

 

Super Bowl előtti felvezetőnket ide kattintva érheti el!

ALAPINFORMÁCIÓK

Pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy szeptember 11-ére virradóra a bajnok New England Pittsburgh elleni sikerével megkezdődött az idény, és máris elérkeztünk a nagy naphoz.

A találkozót magyar idő szerint 2016. február 8-án 0.30-kor kezdik, Magyarországról ezúttal is a Sport Tv jelentkezik élő közvetítéssel, sőt, a csatorna már 22 órakor bejelentkezik a „Trash Talk” című műsorral. A helyszíni közvetítésben ezúttal is Faragó Richard tudósít, mellette szakértőként Kovács Sándor működik közre.


Az 50. finálénak a San Francisco otthonául szolgáló, Levi’s Stadium ad otthont. Santa Clarában ez lesz az első finálé, a közelben lévő Stanford-pályán 1985-ben viszont volt már Super Bowl, akkor a San Francisco örülhetett.

Az amerikaiak jó szokásuknak megfelelően óriási show-t építenek a találkozó köré, a mérkőzés előtt a nemzeti himnuszt ezúttal Lady Gaga adja elő.

A másik kiemelt esemény a félidei műsor, amelyben a Coldplay lép fel, és becsatlakozik Beyoncé és Bruno Mars is.

Ki kell térni az ilyenkor szintén nagy teret kapó reklámokra is, a Super Bowlon egy félperces spotért az idén már 5 millió dollár körüli összeget kell kicsengetni. Az eddig kiszivárogtatott legjobb reklámokat ide kattintva érheti el!


A találkozó főbírója Clete Blakeman lesz.

STATISZTIKÁK ÉS A CSAPATOK ÚTJA A SUPER BOWLIG

Peyton Manning 1998-as bemutatkozása óta kezdőirányítóként 186 meccset nyert meg az alapszakaszban – 79 vereség mellett –, ezzel Brett Favre-ral (186–112) közösen áll az élen Tom Bradyt (172–51) megelőzve. Összehasonlításként a Carolina Panthers 1995-ös rajtja óta 166-ot nyert meg (166–169–1).

Ez lesz az első Super Bowl, amelyben mindkét csapatot egy korábbi 1/1-es választott irányító vezet. Peyton Manninget még 1998-ban, Cam Newtont 2011-ben választották elsőként.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

A Panthers szerezte az alapszakaszban a legtöbb pontot (31.3), a Broncos védelme engedte meccsenként a legkevesebb yardot (283.1). Az első ilyen döntőben is érdekelt volt a Denver, de akkor még a Peyton Manning vezette félelmetes offenzíva révén. Akkor a ligaelső védelemmel bíró Seattle 43–8-ra nyert.

Cam Newton lehet az első irányító, aki egyetemi bajnokságot, Év játékosa-díjat (Heisman-trófea) és Super Bowlt nyer, úgy, hogy őt választják a döntő legjobbjának is. Manning pedig a rájátszásmeccseket is figyelembe véve a 200. sikerét arathatja, ezzel maga mögé szorítaná Brett Favre-ot. TOVÁBBI STATOK ÉS ÉRDEKESSÉGEK ITT!

Mindkét csapat nagyszerű győzelmi szériával indította a szezont, a Denver hét siker után kicsit megtorpant, de eljutott 12-ig, amely elég volt az Amerikai főcsoport első helyéig. A Carolina első NFC-csapatként 14–0-val indított, és 15–1-gyel zárta az alapszakaszt. A CSAPATOK ÚTJÁRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

HA A MADDENNEK IGAZA LESZ, PARÁDÉS VÉGJÁTÉKRA VAN KILÁTÁS!

2004 óta az EA Games minden évben leszimulálja a Super Bowlt a Madden NFL-játék legutóbbi kiadásával, és közzéteszi annak eredményét. Eddig a program elég pontosan megjósolta a győztes kilétét, tavaly konkrétan telibe, de kb. mindent!

A program mostani szimulációja szerint a Panthers 17–0-s előnyre tesz szert a nagyszünetig, majd annak rendje és módja szerint elszórakozza azt (a csapatok Super Bowlig vezető útjáról szóló cikkünkben taglaltak alapján ez messze nem földtől elrugaszkodott gondolat…), a végén 20–17-re vezet a Denver. De lesz még egy csavar, Cam Newton futásával ugyanis újabb TD-t szerez a Panthers, és 24–20-ra nyer.

Az MVP Cam Newton lesz, aki 26 passzából 19-szer találja meg a társakat, 216 yardért cserébe, és egy passzolt, valamint egy futott TD-nal zár. Peyton Manning 21/37-es pontossága 241 yardra és 2 TD-ra lesz elegendő, de a Denver a nyolcadik döntőjéből a hatodikat is elveszti. Mondjuk még egyszer, a program szerint.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 50. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

HÍRESSÉGEK TIPPJEI

A bokszlegenda Manny Pacquiao a Denver mellett voksol, az NBA legértékesebb játékosa, Stephen Curry viszont a Carolina sikerére szavaz. Hogyan vélekednek a modellek, sportolók, hírességek és az állatok? Katt ide!

DÍJKIOSZTÓ: CAM NEWTON AZ MVP, WATT AZ ÉV VÉDŐJE, FAVRE HALHATATLAN

Bár a szezont nem kezdte túl fényesen, az első hét meccsen túlzottan veretes mutatókat sem tudott felmutatni, de a szezon második felére alaposan belelendült, 35 TD-passzánál csak Tom Brady adott többet, emellett még tíz futott hatpontos is fel tudott mutatni. Ja, és van az a nem mellékes adat még, hogy a gárda az első 14 meccsét megnyerte, és 15–1-es mérleggel zárt az élen.

Miután még az első meccs előtt kiesett a legjobb (és talán az egyetlen) igazán veszélyes elkapója. Más kérdés, hogy az alapszakasz MVP-cím az elmúlt években nem jó előjel a Super Bowl-gyűrűt illetően, legutóbb Kurt Warner lett bajnok, miután a legértékesebb játékosnak választották meg – még az 1999-es idényben…

Az 50 szavazatból 48-at megkaparintó (egyet Tom Brady, egyet Carson Palmer kapott) Newton emellett az Év támadója címet is besöpörte. A DÍJKIOSZTÓRÓL BŐVEBBEN ITT!

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.) 16–18
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 0–30
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.) 9–10
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.) 18–35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.) 23–16
New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) 27–20
NFC
Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.) 31–24
Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.) 26–20 – h.u.
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.) 20–18
NFC
Carolina Panthers (1.)–Arizona Cardinals (2.) 49–15
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Denver Broncos (1.)–Carolina Panthers (1.)* 0.30 (Tv: Sport1)
*Levi’s Stadium (San Clara, California)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik