Kipukkadhat az NFL-lufi? Cam vagy Peyton a szimpatikusabb?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.07. 20:13
null
Hamarosan kezdődik az 50. Super Bowl (Fotó: Action Images)
Az 50. Super Bowlt élőben közvetítő Sport Tv szakértőinek véleményére is kíváncsiak voltunk a Denver Broncos–Carolina Panthers (0.30) csúcsmérkőzés előtt. Mindenki egy, a „szakmájába vágó” kérdést kapott.

FARAGÓ RICHARD, a Sport Tv kommentátora:

– A Super Bowl két szupersztárja közül melyik szimpatikusabb a viselkedése, illetve az imázsa alapján: Cam Newton vagy Peyton Manning?
– Kizárólag az egyéni beállítottság dönti el, hogy kinek szimpatikusabb Newton, és kinek Manning. A lazább, felszabadultabb emberek bizonyára nagyon élvezik, hogy itt van Newton, ez a fiatal srác, aki nemcsak kitűnően játszik, hanem mellette még jól is érzi magát a pályán. A zárkózottabb, fegyelmezettebb típusok viszont biztosan Manning kimért és visszafogott viselkedésével azonosulnak. De az is lehet, hogy csupán generációs problémáról van szó, és a magamfajta maradi alakok már nehezen fogadják el a modern kor ideáljait.

 

LÉVAI BALÁZS, műsorvezető, a Sport Tv szakértője:

– Hogy kerül az ízig-vérig brit Coldplay zenekar az idei félidei show-műsorba?
– Pályája kezdetén úgy tűnt, a Coldplayből klassz zenekar lesz, aztán Chris Martinék úgy döntöttek, inkább a legjobb liftzenét játszó banda lesz belőlük. Az Egyesült Államokban pedig rengeteg a felhőkarcoló, amelyekben liftek milliói üzemelnek, szóval nem meglepő, hogy őket kérték fel erre a megtisztelő feladatra. A Super Bowl félidei show-műsorát az össze nem illő párosok fellépése is szokta jellemezni: a No Doubt és Sting, Kate Perry és Lenny Kravitz, Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers kollaborációja után a Coldplay és Beyoncé kettőse szinte egyhangúnak tűnik. De az érintettek biztosan alaposan kifundálták, mivel fognak a minishow-ban sokkolni.



KÖVES GÁBOR, korábbi klasszis teniszező, a Sport Tv szakértője:

– Két évtizeddel ezelőtt teniszezőként sokat időzött az Egyesült Államokban – más volt akkoriban az NFL körüli felhajtás?
– A kilencvenes években még sokkal kevesebb pénzt és energiát fordítottak a Super Bowl megrendezésére, annak ellenére, hogy az NFL akkor is nagyon népszerű volt az Egyesült Államokban. Az utóbbi tíz-tizenöt évben a televíziós közvetítési jogdíjak hatványozott növekedésével, illetve világviszonylatban az NFL népszerűsödésével óriási lett a felhajtás a Super Bowl körül, és ma már a mérkőzést megelőző egy hétben szinte a csapból is ez folyik. Erre talán kicsiben Magyarország is jó példa, hiszen húsz évvel ezelőtt keveseknek volt lehetősége hazánkban követni az NFL-mérkőzéseket, míg ma már a Sporttelevízió képernyőjén keresztül szinte az egész szezont figyelemmel kísérhetjük, amint a Super Bowlt is.

 

KOVÁCS SÁNDOR, korábbi amerikaifutball-játékos, a Sport Tv szakértője:

– Képes lehet rá a Denver védelme, hogy leradírozza a szezon legértékesebb játékosát, Cam Newtont?
– Abszolút képes lehet rá. Nagyon jó meccset várok, mindkét fél nagyon magabiztos, és a két védelem annyira erős, hogy könnyen elképzelhető, a két csapat támadói összesen nem szereznek negyven pontot. Ha lehet ilyet egyáltalán mondani egy Super Bowl kapcsán, talán a Denver a kevésbé esélyes, de hogy szupermérkőzés lesz, az egészen biztos.

 

BENCSICS MÁRK, a Budapest Wolves irányítója, a Sport Tv szakértője:

– Cam Newton és előtte a támadófal elég jó ahhoz, hogy a denveri védelem ne szedje szét őket?
– A Panthers támadófalának belső hármasa elképesztő teljesítményt produkált egész évben, de a fal szélén található Michael Oher – akit A szív bajnokai című filmből sokan ismernek – és Mike Remmers nem nyújtott egyenletes teljesítményt. Főleg a jobb oldalon szereplő Remmers teljesítménye lesz a kulcs, aki a denveri védővel, Von Millerrel találja magát szembe, márpedig ő a liga egyik legjobbja a maga posztján. Ha Remmers egyedül megoldja Miller semlegesítését, a maradék négy falember képes lehet megvédeni az egyébként is mozgékony Cam Newtont.


IVÁNYI MÁRTON
sportközgazdász, a Sport TV szakértője:

– Kipukkadhat-e előbb-utóbb a hatalmas NFL-es gazdasági luftballon, vagy bármeddig tud növekedni?

– Az NFL népszerűsége és bevételnövekedése nem csak lufi. Mind a kínálati oldal –egyre izgalmasabb szórakoztatási termék egyre több csatornán, egyre színesebben tálalva –, mind a keresleti oldal – növekvő amerikai nézettségi adatok, on-site és TV-s bevételek mellett kirobbanó nemzetközi érdeklődés – adott. Persze akármeddig nem növekedhet, egyszer még a Napunk is kialszik, de a fölfelé ívelő trend még jó 5-10 évig kitarthat. A növekedés az amerikai piacon még nem akadt meg, a nemzetközi piacokon pedig messze nem maximalizálta bevételeit a liga. A nemzetközi fejlődés kapcsán érdekes kérdés, hogy lesz-e az Egyesült Államokon kívüli csapat a jövőben, az biztos, hogy legalább 2025-ig minden évben játszanak Angliában, és 2005 után idén újra mérkőzést rendeznek Mexikóban is. A kilátásokat ugyanakkor beárnyékolja, hogy az amerikai futball testre, főleg agyrázkódások révén gyakorolt hosszú távú negatív hatásairól egyre többet tudunk, és ez meglátszik az utánpótlás alakulásán. 2008 óta folyamatosan csökken azon gyerekek száma, akiket szüleik focizni engednek középiskolai szinten.

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.) 16–18
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 0–30
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.) 9–10
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.) 18–35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.) 23–16
New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) 27–20
NFC
Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.) 31–24
Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.) 26–20 – h.u.
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.) 20–18
NFC
Carolina Panthers (1.)–Arizona Cardinals (2.) 49–15
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Denver Broncos (1.)–Carolina Panthers (1.)* 0.30 (Tv: Sport1)
*Levi’s Stadium (San Clara, California)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik