Mire számíthatunk?

2362309 23623092362309 2362309
Vágólapra másolva!
2015.07.10. 16:07
Címkék
Az előző két nyár mercato-ja tiszta volt abból a szempontból, hogy mindenki tudta, Mazzarri az imádott 3-5-2-be keres embereket. Persze, ahogy...

Az előző két nyár mercato-ja tiszta volt abból a szempontból, hogy mindenki tudta, Mazzarri az imádott 3-5-2-be keres embereket. Persze, ahogy számítani lehetett, begyöpösödött barátunk végül repült, érkezett Mancini, aki végigpróbálgatta a létező összes négyvédős felállást. Az előző idény kiindulási alapnak jó, mégsem tudjuk egyelőre, hogy milyen felállással képzeli el az edzők divatdiktátora a következő évi Intert. Opcióból rengeteg van, a racionalitás talaján ezeken próbálunk meg végigmenni kattintás után. (Fontos: az alábbiakban felvázolt kezdőkbe csak a jelenleg kerethez tartozó játékosok kerülhettek bele.)

Kezdjük a 4-3-1-2-vel, amivel végül sikeresen befejeztük az előző szezont.

Hiányposzt: árnyékék, belső középpályás vagy védekező középpályás

A védelemre sok szót nem érdemes vesztegetni, meglehetősen biztosnak tűnik a dolog. Ugyanakkor bármennyire is szeretném Ranot kereten kezdőn kívül látni, a karszalag valószínűleg biztosítja, hogy legalább a szezon elején kezdeni fog, idővel viszont kiszoríthatja őt a fiatal kolumbiai.

A hiányposztoknál az árnyékék pozíciója ugye teljesen nyilvánvaló, a sajtóban legtöbbet emlegetett játékosok közül Jovetic az, aki tökéletesen el tudná látni ezt a feladatkört. Plusz pont, hogy a padra szoruló Palacio Jovetic sérülése esetén (ezzel jobb, ha számolunk) itt tudna a leghasznosabban játszani.

Ha abból indulunk ki, hogy Medel és Brozovic alapvetően nem a kezdőbe szánt játékosok, hanem a keret mélysége miatt van rájuk szükség, akkor a középpálya hiányposztja attól függ, amit csabinter már pedzegetett, nevezetesen, hogy Mancs Kondogbiát hol akarja játszatni. Amennyiben ő lesz a védelem előtti védekező középpályás, akkor egy box-to-box, támadásokat és a védekezést is segíteni tudó játékosra van szükség. Ha viszont ő tölti be ezt a szerepkört (én nagyon valószínűnek tartom, hogy ez a terv), akkor vagy Medel lesz a védelem előtti első ember, vagy hozunk egy Felipe Melo-típusú vadállatot. A teljesség kedvéért említsük meg, hogy nem elképzelhetetlen egy Brozovic - Kondogbia - Kovacic belső sor sem.

Hozzá kell még tenni, hogy ebben a felállásban Hernanes alternatívája Shaqiri, de az egy kicsit túl sok lenne a jóból, így ő itt (és ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy csak ebben az esetben) feláldozható lenne, főleg, ha érkezik a lakótársam húga fiatal szlovák Duda.

Mindent összevetve egyébként ez a felállás tűnik a legkevésbé valószínűnek.

4-2-3-1

Hiányposzt: bal oldali tükörszélső

Mancini nagy kedvence, amikor megérkezett, ezt a felállást álmodta meg, valamint az sem elhanyagolható, hogy itt a legegyszerűbb a helyzetünk, mivel csak egy kérdőjelet kell kiegyenesíteni.

A védelemről volt szó, a középpálya hátsó részében minden egyértelmű: itt Kondogbia feladata az emberevés, Kovacicé pedig a testhez álló, hátulról történő irányítás. A helyetteseik is teljesen tiszták: a horvátot a másik horvát, Kondogbiát a Pitbull válthatja.

Eggyel feljebb nézve természetesen Hernanes irányít, Shaqiri a jobb oldali tükörszélső (de adott esetben ő is irányíthat), megtalálni már csak a másikat kell. Egész pontosan a bal oldalra egy jobblábas játékost keresünk, az újságokban pedig Jovetic és Perisic neve forog a legjobban. Nehéz lenne megmondani, hogy melyikük lenne jobb, Perisicnek talán egy fél fokkal jobban feküdne a poszt, kevésbé sérülékeny, de Joveticnek több tehetséget osztott ki a Teremtő, így nála jobban benne van a váratlan.

Ami talán az egyetlen problémája ennek a felállásnak, hogy nincs benne feláldozható játékos - leszámítva az egyetlen Guarínt, de én meglehetősen biztos vagyok benne, hogy ő mindenképpen távozni fog - márpedig az egyelőre erősen mínuszban lévő költségvetésünket valahogy kozmetikázni kell.

4-3-3

Megjegyzés: a a háromfős belső középpálya közepén lévő Kondogbia/Medel párost, vagyis a védekező középpályást természetesen a védelem elé tessék elképzelni, sajnos szarul csinálta az oldal, elnézését érte

Hiányposztok: bal oldali tükörszélső, belső középpályás/védekező középpályás

Ebben a felállásban az előző kettő hiányposztjai egyszerre jelennek meg, vagyis Kondogbia helyétől függ, hogy milyen játékos érkezzen a középpályára, illetve a korábban említett jobblábas tükörszélső.

Amit meg kell jegyeznünk, hogy ebben a hadrendben bizony Hernanes válik feláldozhatóvá. Nem azért, mert ne lehetne hátrébb játszatni, hanem azért, mert egyrészt saját bevallása szerint is tequartistában érzi magát a legjobban, másrészt pedig neki van valós piaci értéke, 15-20 millió között lehetne érte kapni, ezt pedig racionálisan gondolkodva ki kell használni (valamint Duda leigazolásának jogosságát is erősen megkérdőjelezné).

Itt jött el az a pont, hogy beszéljünk egy olyan lehetőségről, amit egyre erősebben nyom a sajtó, vagyis arról, hogy Jovetic és Perisic egyszerre érkezik, cserébe Shaqiri távozik. Ez az a "csere", ami előtt teljesen értetlenül állok. Mikor felvetettem a közös csoportban ezt, Rolkó éles szemmel rávilágított, hogy gazdasági okai lehetnek enne, hiszen Shaqiriért egyből jönne pénz, míg a két icsért nem kéne idén fizetni (vagy csak valami minimálisat), amiben igaza lehet. De még ettől függetlenül sem tartom csapatépítési szempontból védhetőnek ezt cserét. Nem azért, mert ne lehetne két jobblábassal 4-2-3-1-et vagy 4-3-3-at játszani, hanem egyrészt azért, mert idén már egyszer láttuk, amikor (pont fordítva) két ballábas - Shaqiri és Podolski - volt a pályán 4-2-3-1-ben, és hogy az mennyire működött, másrészt azért, mert sokkal ideálisabb, ha két tükörszélsővel játszik valaki, mintha eggyel. Éppen ezért bőven elég lenne, ha a két balkáni közül csak az egyik érkezne, illetve, ha Shaqirinek mindenképpen mennie kell, akkor egy ballábas játékost kellene kölcsön opcióval idekukázni.

Hogy a valószínűsíthető távozókról is beszéljünk, Guarínt már említettem feljebb, Shaqiri nevét is egyre több csapattal boronálják össze, de jómagam nem tartom elképzelhetetlennek Hernanes eladását sem (ez ugye felállás függő leginkább), illetve a legfájóbb: kezdjük el acélozni az idegeinket, mert Juan Jesusnál is (egyre erősebben) elképzelhető, hogy más csapatban kergeti a csatárokat jövőre. Ennek egyébként egyszerű oka lehet: Rano és köztük az a különbség, hogy nem a brazil a csk és valamelyikből pénzt kell csinálni. Igen, sajnos ennyi.

Végül pedig egy kis tisztelgés, hiszen a vezetőség eddig teljesítmény kalaplengetést érdemel:


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik