A hónap momentumai - január

2380059 23800592380059 2380059
Vágólapra másolva!
2015.02.14. 12:02
Címkék
Annak a bizonyos utolsó meccsnek kellett volna normálisan sikerülnie ahhoz, hogy végre valahára pozitív hangvételű legyen az állandó rovat bevezetője...

Annak a bizonyos utolsó meccsnek kellett volna normálisan sikerülnie ahhoz, hogy végre valahára pozitív hangvételű legyen az állandó rovat bevezetője - természetesen nem jött össze most sem... Utazunk tovább az érzelmi hullámvasúton, közben azért megszülettek a havi díjak is.

1.: A hónap legjobb védője/kapusa - Walter Zenga-díj

Samir Handanovic az a játékos, akiben még nem igazán csalódhattunk 2014/2015-ben, a januári időszakban sem volt ez másképp. Minden egyes meccsén fontos védései voltak, a Juventus és az Empoli ellen konkrétan neki köszönhettük, hogy egyáltalán esélye nyílt a csapatnak a pontszerzésre. Hol állnánk, ha egy klasszissal gyengébb kapus állna a ketrecben?

2.: A hónap legjobb középpályása - Sandro Mazzola-díj

Bár Guarín számára igen jó volt az évkezdet, megérkezett számára az oly kiszámítható visszaesés, így a befutó a konzisztens teljesítményt nyújtóGary Medel lett. Játéka cseppet sem látványos, de annál hasznosabb, és pontosan erre számítottunk nyári leigazolásakor. Az azóta eltelt időből már talán megállapíthatjuk, hogy vele nem nyúlt mellé a vezetés, bár az is tény, hogy az ideális posztja nem a két középső középpályás egyike.

3.: A hónap legjobb támadója - Nyers István-díj

Három gólt ebben az időszakban is betermelt, de kínálkozott rá esély, hogy még ennél is simábban vigye haza a "trófeát"Mauro Icardi. Ha a Juve ellen sikerül bepofoznia Podolski labdáját, vagy annál a bizonyos helyzetnél a passzt választja ahelyett, hogy a hősök hőse akarjon lenni, most elég sok minden máshogy állna valószínűleg. Például nagy eséllyel még lenne egy Osvaldonk, ami az olykor akadozó támadásvezetésben elég sok plusz opciót jelenthetne. De ez már történelem.

4.: A hónap csalódása - Ricardo Quaresma-díj

Talán túlzás, hogy megváltóként vártuk, de annál a másfél gólpassznál, amit letett az asztalra Lukas Podolski, mindenképp többre számítottunk, főleg lendület terén. Rendben van, hogy nem játszott sokáig, az is, hogy új közegbe, bajnokságba került, de ez akkor is kevés. Fájdalom, hogy a mentálisan látszólag padlón lévő (és ebben az aspektusban egyébként sem élen járó) Kovacic ismét a kandidálók közé került.

5.: A hónap legkellemesebb meglepetése - Giuseppe Bergomi-díj

Nemanja Vidics talán-talán végre rátalált a helyes útra, és elkezdett hozni egy olyan szintet, amit mindenki várt volna tőle nyár óta. Meglett a rég megérdemelt gólja (ilyen téren eddig nagyon balszerencsés volt), a védelem vezére tudott lenni több alkalommal is, kérdés, ez elég -e Mancininél Ranocchia kiszorításához. Valószínűleg nem.

6.: A hónap legszebb gólja - Álvaro Recoba-díj

Fontos, okos, több fineszes megoldás is beleszorult, emocionálisan pedig igen sokat jelentett Icardi gólja a Derby d'Italián. Nem az első (és valószínűleg nem is az utolsó) alkalom, ahol kiderül, milyen jó a játékkapcsolat az argentin és a kolumbiai jómadár közt.

7.: A hónap legnevetségesebb momentuma - Vratislav Gresko-díj

Volt miből válogatni, a végső választás az egész januárt stílszerűen lezáró, két méterről érkező Moretti-fejesre esett. Duplán, triplán fájdalmas volt (bár biztos voltak, akik már szenvtelen arccal figyelték), Maxi Lópeznek viszont katartikus élményt okozott, amit meg is osztott a Meazzával. Ez legyen a legnagyobb öröme ebben az idényben. Az Empoli-Inter meccs történései szintén megérnek egy misét: a végén látható időhúzás például egy időre biztos sokunk retinájába beleégett.

8.: A hónap legszebb védése - Júlio César-díj

Handa Pogba ziccerének hárításával két dolgot is megakadályozott: egyrészt egy kissé a feledés homályába merül, hogy mennyire hülyét csinált Békából és Jézusból, másrészt így a francia nem került fel a Puskás-díj esélyesei közé - legalábbis nem ezzel. Egy zárójeles megjegyzés még ide: ellenszenvet félre, és kétszer üssük össze a mancsunkat a csodálatos elastico láttán. A pálya azon pontján, úgy... Őrület.

9.: A hónap legszebb csele/egyéni megmozdulása - Ronaldo-díj

Ha Poldi már mást nem csinál, erre a gólpasszra azért emlékezni fogunk még egy darabig. Egyrészt intelligensen kereste az üres területet is a darálóban, másrészt maga a mozdulatsor tanítani való, kiváló csatárteljesítmény volt.

10.: A hónap legostobább döntése - Gian Piero Gasperini-díj

Mancio valamiért úgy tűnik, a fejébe vette, hogy a legtöbb embert tétmeccsen erőlteti kipróbálja az eredeti posztján kívül, ahol sokkal kevésbé hatékony. Így fordulhat elő például, hogy Hernanes szélsőt játszik, és a maradék önbizalmát is elveszti - és ez csak egy a jó néhányból. Történtek még érdekességek, mint például Campagnaro felesleges erőltetése, Mbaye totálisan érthetetlen mellőzése (és mindkettő mellé Obi ugye szélső hátvédet játszott), Shaqiri padoztatása... Voltak furcsaságok, na.

11.: A hónap legszimpatikusabb döntése - José Mourinho-díj

Ez a rész most a vezetői döntésekről, közelebbről a Shaqiri-igazolásról szól nagyjából. Eleve több mint tűrhető volt a Mercato, de a svájci elhozatala (főleg ilyen kondíciókkal) elég komoly fegyvertény. Erről a részről persze pár napja írtunk már, úgyhogy a további taglalásba nem megyek bele, viszont az elég szomorú, hogy mesterünk itt még egy halvány gondolat szintjén sem merülhetett fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik