Bayern: ma 70 éves a Császár, íme, az öt legszebb gólja

Vágólapra másolva!
2015.09.11. 10:45
null
Beckenbauer ma ünnepli 70. születésnapját (Fotó: AFP)
Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Franz Beckenbauer, a Bayern München labdarúgócsapatának legendás játékosa, egykori elnöke, ennek alkalmából összeállították a sokak által csak Császár becenéven elhíresült Beckenbauer öt legszebb gólját, amelyet karrierje során szerzett.

Franz Beckenbauer játékosként ötször nyert német bajnokságot, négyszer Német Kupát, valamint háromszoros BEK- és egyszeres KEK-győztesnek vallhatja magát.

A Császár 1964 és 1977 között volt a Bayern München labdarúgója, amelynek színeiben – a Wikipedia szerint – több mint 500 tétmérkőzésen lépett pályára, ezeken 77 gólt szerzett.

Kétszer is szerencsét próbált az Egyesült Államokban, először három évig volt a tengerentúlon, 1977–1980-ig a New York Cosmost erősítette, majd két évre visszatért Németországba, és a Hamburger SV-nél játszott, amellyel Bundesligát is nyert 1982-ben. 1983-ban egy szezonra még magára öltötte a Cosmos mezét, majd az esztendő végén a visszavonulás mellett döntött.

Beckenbauer a nyugatnémet válogatottal is bezsebelt minden trófeát, 103 meccsen öltötte magára a címeres mezt, ezeken 14-szer talált az ellenfelek kapujába. 1972-ben Európa-bajnokságot, két évvel később világbajnokságot nyert a nemzeti tizeneggyel.

Négy alkalommal is megválasztották az év német labdarúgójának, 1972-ben és 1976-ban az Aranylabdát is megkapta.

A posztját tekintve általában söprögető középpályásként tevékenykedő, de sokszor a védelemben is megforduló legenda 1990-ben szövetségi kapitányként is vb-sikerre vezette a nyugatnémet válogatottat, ezenkívül a Bayern Münchennel egy német bajnoki címet és egy UEFA-kupát gyűjtött be.

Íme, Franz Beckenbauer öt legszebb találata

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik