Bayern München: Fazekas Árpádékat ünneplik márciusban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.26. 14:22
A 88 éves Fazekas Árpádot ünneplik márciusban a Bayern München meccsén. A korábbi kapust az 1957-ben kupagyőztes csapat tagjaként köszöntik az Allianz Arénában március 10-én, a Hamburg elleni bajnokin – számolt be róla a FourFourTwo magyar kiadása. 

A legsikeresebb német csapat, a Bayern München 1957-ben nyerte meg először a Német Kupát. Ha nem vesszük számításba az 1932-ben elhódított Viktória-kupát – amely a Bundesliga előtti korszakban tulajdonképpen megfelelt az országos bajnoki címnek, noha nem ligarendszerű küzdelemsorozat végén nyerte el a győztes – akkor ez volt a Bayern történetének első rangos trófeája. A kerek évfordulókon a bajor egyesület rendszeresen megünnepli annak a klubtörténelemben nagy áttörést hozó csapatnak a hőseit – köztük Fazekas Árpádot is, a csapat magyar kapusát. A FourFourTwo úgy értesült, hogy a hatvanadik évforduló apropóján – kis csúszással – idén március 10-én, a Bayern München–Hamburg bajnoki mérkőzésen köszöntik az 1957-es csapat tagjait az Allianz Arénában.

„Igen, valóban meghívtak, Karl-Heinz Rummenigge vezérigazgató úr értesített, küldték is a repülőjegyet, a szállodafoglalást – erősítette meg a FourFourTwo.hu-nak Fazekas Árpád.Nem gyakran mozdulok már ki a lakásomból, nyolcvannyolc éves vagyok, katéterem is van, nem könnyű azzal a mozgás, de erre természetesen nagy örömmel elmegyek. Ott voltam az ötvenedik évfordulóra rendezett ünnepségen is. Sajnos már csak négyen élnek az akkori csapatból, de mindig jó találkozni velük, és persze a Hamburg elleni meccset is szívesen megnézzük. Utánunk 1966-ban nyert legközelebb kupát a Bayern, 1967-ben pedig megnyerte első nemzetközi trófeáját, a Kupagyőzesek Európa-kupáját, azt a csapatot is egyszerre ünnepli most meg a miénkkel a klub. Nagy öröm lesz velük is találkozni, abban az együttesben már Franz Beckenbauer is játszott."

Fazekas Árpád 1930. június 23-án született a ma már Szombathelyhez tartozó Kámon településen. Pályafutását a Bp. Dózsában kezdte (1953–54), majd a Vörös Lobogóban (1955–56) folytatta. Az 1956-os forradalom leverése után elhagyta az országot, és a Bayern München kapusa lett 1957-től 1961-ig. Utána a Hessen Kasselban (1961–62) és a belga Anderlechtben (1962–63) játszott még. A magyar válogatott kapuját ötször védte. A Bayern München 2005-ös szurkolói szavazásán a kapusok közötti rangsorban az ötödik helyen végzett Sepp Maier, Oliver Kahn, Raimond Aumann és Jean-Marie Pfaff mögött – teszi hozzá a lap.

A Bayern München a március 10-i Hamburg elleni találkozóra 45 jegyet biztosított az FCBM Hungary Fanklubnak, Magyarország legnagyobb, az anyaklubnál hivatalosan bejegyeztetett szurkolói csoportnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik