Bayern: amerre jár, jönnek az eredmények – ő a sikerkovács?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.30. 17:22
null
Jupp Heynckes (jobbra) ragaszkodott hozzá, hogy Peter Hermann legyen a segítője (Fotó: AFP)
Nem akármilyen statisztikákra hívta fel a figyelmet a német Die Welt napilap. Peter Hermann, a Bayern München labdarúgócsapatának másodedzője úgy tűnik, amerre jár, siker övezi az útját.

 

Ragyogóan kezdte a szezont a német másodosztályú Fortuna Düsseldorf: első húsz meccséből 17-et megnyert, egy döntetlen mellett csak kétszer kapott ki, vezette a német második ligát (Bundesliga 2.). Friedhelm Funkel vezetőedző segítője Peter Hermann volt, aki október 9-én az addig szenvedő Bayern Münchenhez (a bajorok ekkor hét ponttal voltak lemaradva a táblázaton a Borussia Dortmund mögött, míg a Bajnokok Ligájában 3–0-ra kikaptak a PSG-től) távozott és a frissen kinevezett Jupp Heynckes másodedzője lett. Hermann klubváltása után a trendek megfordultak.

A Düsseldorf a Borussia Mönchengladbach ellen kiesett a Német Kupából, míg a bajnokságban a legutóbbi négy meccsén csupán két pontot szerzett, így már csak a második a Holstein Kiel mögött. A Bayern München viszont belelendült: sorozatban kilenc tétmérkőzést nyert meg Heynckes (és Hermann) kinevezése óta, és bár a hétvégén kikapott a Bundesligában a Gladbachtól, még mindig három ponttal vezeti a tabellát az RB Leipzig előtt, és a Bajnokok Ligájában is biztosította továbbjutását.

Mindez véletlen egybeesés lenne? Vagy a 65 éves másodedzőnek ennyire jelentős hatása lenne?

Természetesen nem lehet egy személytől függővé tenni két profi német klubot is, de az időzítést figyelembe véve van alapja a Die Welt által boncolgatott témának. „Szerencsére is szükségünk volt, a helyén kezeljük a dolgokat” – mondta szerényen Funkel, a Fortuna Düsseldorf vezetőedzője.

De ki is az a Peter Hermann?

Peter Hermann munkában, Javi Martínez figyeli az utasításokat (Fotó: AFP)
Peter Hermann munkában, Javi Martínez figyeli az utasításokat (Fotó: AFP)

Jupp Heynckes leszögezte, hogy csak akkor tér vissza a Bayern München kispadjára, ha a segítője Hermann lesz. Ő az a tréner, akiért a bajorok hajlandóak voltak rekordot jelentő kétmillió eurót fizetni a Düsseldorfnak.

A Die Welt szerint a német futball egyik leginkább alulértékelt edzője játékosként szerepelt többek között a Hamburgban, az Alemannia Aachenben és a Bayer Leverkusenben (a „gyógyszergyáriaknál 215 bajnokin 32 gólt szerzett) is. Edzői pályáját 1989-ben kezdte a Leverkusennél.

Eddigi teljes edzői karrierje során szinte mindenhol asszisztensként dolgozott, így a Leverkusennél (itt rövid ideig játékos-megfigyelő is volt), a Nürnbergnél, a Schalkénál, a Hamburgnál, a Düsseldorfnál és a Bayern Münchennél is. Olyan trénerekkel dolgozott együtt, mint Christoph Daum, Berti Vogts, Jens Keller, Bruno Labbadia vagy Michael Skibbe.

„Peter kiváló szakember. Nem hívnám segítőnek vagy asszisztensnek. Ugyanolyan edző, mint én vagyok, csak ő nem szeret szerepelni” – méltatta a 65 éves trénert Friedhelm Funkel.

Hermann a Bayernnél is Heynckes jobbkezeként tevékenykedik, de szeret a háttérben maradni. Egyelőre tökéletesen bevált Münchenben is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik