A szívére hallgatott – a német válogatottat választó Jamal Musiala világklasszissá érhet

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.03.28. 14:14
null
Jamal Musiala csütörtökön Izland ellen bemutatkozott a német felnőttválogatottban (Fotó: AFP)
Jamal Musiala kiváltságos helyzetben volt, hiszen választhatott a német és angol labdarúgó-válogatott közül. A Bayern München fiatal tehetsége már beírta magát a klub históriás könyvébe, korábbi edzője szerint a jövőben egy lapon emlegetik a nevét Cristiano Ronaldóéval és Lionel Messiével.

Javier Martínez sérülésével minden megváltozott. A Bayern München középpályását a Leipzig elleni bajnoki (3–3) 25. percében kellett lecserélni, és a helyére Jamal Musiala állt be. Az együttes új csillaga már letette a névjegyét, a Bundesliga 10. fordulójában mutatott érett játékával mégis sokakat meglepett. Mindössze öt perce volt a pályán, amikor bevette Gulácsi Péter kapuját, és szép góljának köszönhetően egyenlített a címvédő.

Jelzésértékű volt Hans-Dieter Flick vezetőedző döntése, hiszen hamarabb szavazott bizalmat neki, mint a szintén kispadon ülő Leroy Sanénak vagy Douglas Costának. Musiala pedig azóta is írja a maga tündérmeséjét: a Lazio elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn ő lett a klub legfiatalabb gólszerzője, hosszas töprengés után a német nemzeti csapatot választotta, és 18. születésnapját úgy ünnepelte, hogy elkötelezte magát a bajor egyesülethez 2026-ig. Hogyan került a Bayern Münchenhez generációjának egyik legígéretesebb tehetsége, és miért küzdött meg érte a német nemzeti csapat az angol válogatottal?

NÉVJEGY: JAMAL MUSIALA
Született: 2003. február 26., Stuttgart
Állampolgársága: német, angol
Sportága: labdarúgás
Posztja: támadó középpályás
Válogatottság/gól: 1/– (2021–)
Klubjai: Chelsea, utánpótlás (2011-2019), Bayern München U17 (2019-2020), Bayern München U19 (2019-2020), Bayern München II (2019-2020), Bayern München (2020-)
Kiemelkedő eredményei: európai Szuperkupa-győztes (2020), klubvilágbajnok (2020), német bajnok (2020), német Szuperkupa-győztes (2020)
A németek új üdvöskéje hosszú utat tett meg és több akadályt kellett legyőznie. Stuttgartban született, édesanyja német, édesapja angol-nigériai kettős állampolgár, és a család a jobb élet reményében költözött Angliába. A The Athletic beszámolója szerint a kis Jamalt gyakran érte inzultus, kortársai kikezdték nyelvi hiányosságai miatt, a pályán azonban mindenkit elvarázsolt. A londoni Whitgift intézményben olyan tehetségek bontogatták szárnyaikat rajta kívül, mint Callum Hudson-Odoi (Chelsea), Victor Moses (jelenleg Szpartak Moszkva, kölcsönben) és Bertrand Traoré (Aston Villa). Angliában barátkozott össze Jude Bellinghammel, akivel a jövőben sokszor összefuthat a pályán (a német Szuperkupa-találkozón már meg is történt), mert a Borussia Dortmund tavaly szerződtette a Birmingham City középpályását 23 millió euróért. A korosztályos sikerek ellenére Musiala elhagyta a Chelsea akadémiáját, hogy 2019 nyarán a Bayern Münchenhez csatlakozzon. A Bildnek adott korábbi nyilatkozatából kiderült, a szíve húzta haza, és többek között emiatt választotta végül a német válogatottat. Pedig az angol állampolgárságot is megszerző futballista szerepelt már a szigetországi korosztályos nemzeti együttesekben (U15, U16, U17, U21), valamint a németek U16-os csapatában is.

„Hónapokon át töprengtem, de a szívem azt súgta, hogy a Nationalelf a jó döntés – mondta Musiala a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) hivatalos oldalának. – Hálával tartozom az angol edzőimnek, mert Londonban kiváló képzést kaptam. Ugyanakkor Németországban születtem, és nem szeretném megtagadni a gyökereimet.”

Az U15-től szinte végig Anglia korosztályos együtteseiben játszott (Fotó:Getty Images)
Az U15-től szinte végig Anglia korosztályos együtteseiben játszott (Fotó:Getty Images)

Raphael Honigstein, a The Athletic szakírója elárulta, a labdarúgót alighanem a Bayern Münchennél töltött két esztendő győzte meg. Hans-Dieter Flick szakvezető vonzó pályaívet vázolt fel neki, és így a német válogatott sokkal jobb választásnak tűnt, mint az angol. A Jamalért folytatott versenyfutásból tehát Joachim Löw  szövetségi kapitány került ki győztesen, aki hálás lehet a sorsnak és persze a bajor klubnak.

RIVÁLIS CSAPATKAPITÁNYBÓL VÁLOGATOTT
Jamal Musiala életében 2019. október 10. különleges dátum. A támadó középpályás csapatkapitányként vezette Anglia U17-es válogatottját Németország fiataljai ellen. A felkészülési mérkőzés 3–3-as döntetlennel végződött, és bár sokáig úgy tűnt, hogy a játékos végleg a szigetországi tizenegy mellett dönt, a német válogatott lett a befutó. A Bayern Münchennél állítólag Leon Goretzka és Joshua Kimmich győzködte, s Joachim Löw szövetségi kapitány is találkozott vele januárban. Nem is tétlenkedett sokáig a 61 esztendős szakvezető: a Nationalelf vb-selejtező keretébe az első adandó alkalommal meghívta a 18 éves labdarúgót, s Musiala az Izland elleni, március 25-i találkozón be is mutatkozott a német felnőttválogatottban.
Pedig arra talán Münchenben sem gondoltak volna, hogy a fiatal játékos kettesével veszi majd a lépcsőfokokat. A Bayern U17-es csapatában Miroslav Klose irányításával 12 mérkőzésen 6 gólt szerzett és 2 gólpasszt adott. Hamar kiderült, hogy technikai tudása kiemeli az együttesből, ahogyan kitűnt az U19-esből is (hat meccsen lépett pályára). Sebastian Hoeness bizalmat szavazott neki a Bayern második csapatában, és a harmadosztályban való szereplés fokmérőnek számított Musiala életében. Először találkozott nála jóval idősebb és megtermettebb védőkkel, de nem okozott neki gondot a beilleszkedés. Nyolc hónap alatt végigjárta a ranglétrát – az U17-től indulva eljutott a felnőttcsapat edzéséig. Ilyen gyors fejlődésre korábban még nem volt példa a klub háza táján, Hans-Dieter Flick vezetőedzőt is lenyűgözte a futballista képzettsége és taktikai érettsége. Nem véletlen, hogy az említett Leipzig elleni mérkőzésen nem Leroy Sanét vagy Douglas Costát cserélte be, hanem Musialát, aki tökéletesen végrehajtotta az utasításait. A BL-címvédő taktikai repertoárjának egyik fontos eleme, hogy már az ellenfél térfelén (több alkalommal a rivális tizenhatosánál) megkezdi a letámadást, illetve az eladott labdát a lehető leghamarabb igyekszik visszaszerezni. Az állandó nyomást azonban lehetetlen fenntartani, ha a futballisták nem ismerik a feladatukat, és nem tudnak úgy helyezkedni, ahogyan Flick elvárja.

„Jamal kiemelkedett kortársai közül, mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkaparintsa a labdát – nyilatkozta a The Athletic­nek Brian Mustill, aki a Chelsea utánpótláscsapatainál foglalkozott vele. – Emlékszem, amikor a Tottenham ellen játszottunk, hat vagy talán hét gólt is szerzett, de ugyanolyan lelkesedéssel vetette magát a küzdelembe azok után is, mint a találkozó elején. Lenyűgöző volt látni, egyszerűen nem ismert elveszett labdát, küzdeni akarása ösztönözte a csapattársait is.”

A Bayern Münchennél minden lehetőség adva van, hogy töretlenül íveljen felfelé a karrierje. Noha előzetesen nem sokan számítottak rá, rendszeres játéklehetőséget kap a jelenlegi idényben – minden sorozatot figyelembe véve 29 tétmérkőzésen szerepelt többnyire csereként, és 4 gólt szerzett –, a támadóharmad bármelyik szerepköré­ben megállja a helyét. Általában Leroy Sanét, Serge Gnabryt vagy Kingsley Comant váltja, és ugyan szélsőként sem vallott eddig szégyent, a Lazio ellen bebizonyosodott, hogy támadó középpályásként érzi magát a legjobban. Noha Thomas Müller a BL-címvédő egyik legfontosabb labdarúgója, hiánya mégsem érződött a 4–1-es olaszországi siker alkalmával. Ebben óriási szerepe volt Musialának, aki a bajor klub történetének legfiatalabb gólszerzője lett (17 évesen és 363 naposan) a legrangosabb kupasorozatban. Az ifjú titán rekordok sorát írta már át: minden idők legfiatalabb játékosaként mutatkozott be (17 évesen és 115 naposan) a Freiburg ellen (3–1) a bajnokságban, az első góljára három hónapot kellett várni – a Bundesliga első játéknapján a Schalkét keserítette el (8–0) csereként beállva tavaly szeptemberben. Hasan Salihamidzic sportigazgató pedig nem követte el azt a hibát, amit kollégája a Chelsea-nél, és új, 2026 júniusáig szóló szerződéssel a Bayernhez kötötte.

Hansi Flick bízik benne és támogatja (Fotó: AFP)
Hansi Flick bízik benne és támogatja (Fotó: AFP)

„Sohasem kételkedtem a tudásában, de meglepett, milyen gyorsan fejlődik – mondta Andrew Martin a Sky Sportsnak, aki 2013 és 2016 között edzette Musialát. – Európa legjobb csapatában játszik, és szinte mindig lehetőséghez jut. Elképesztő átalakuláson ment keresztül, a bizalmat gólokkal és jó játékkal hálálta meg. Örülök a sikerének, világklasszissá válhat a Bayernben. Talán a jövőben egy lapon emlegetik a nevét Cristiano Ronaldóéval és Lionel Messiével.”



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. március 27-i lapszámában jelent meg.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik