KOVÁCS NIKOLETT
2021.06.28 14:11 Frissítve: 2021.06.28 14:11

MotoGP: Vinales év végén elhagyja a Yamahát – hivatalos

Öt év után, jelenlegi kétéves szerződésének lejárta előtt egy évvel Maverick Vinales elhagyja a Yamahát. Vinales a megállapodásból való idő előtti elengedését kérte, amit az iwataiak megadtak neki. Van az a pont, amikor jobb külön utakon folytatni, mint tovább erőltetni egy mindkét fél számára fájdalmas kapcsolatot. De kinek mit hozhat a jövő? És hogyan jutottak idáig?

Az év elején még mosolygós Maio Meregalli, Maverick Vinales és Lin Jarvis (Fotó: MEYM)
 

Maverick Vinales vasárnap még tagadta a szombat este felröppent értesüléseket, miszerint idő előtt elhagyja jelenlegi csapatát, és 2022-től az Apriliánál folytatja. „Olvastam egy tweetet valakitől, de teljes tévedésben van.”

Nyilván a kijelentés második részére célozhatott, mert az egyetlen válaszában sem erősítette meg, hogy jövőre még biztosan a Yamaha versenyzője lesz. Ilyen helyzetben persze mi mást is tudott volna mondani...az effajta bejelentéseknek megvan a maguk módja, de a sorok között már vasárnap is egyértelműen lehetett olvasni.

„Itt (mármint a Yamahánál – a szerk.) nem tudom megmutatni, hogy mire vagyok képes. Egyetlen dolog, amit szeretnék, hogy kihozzam magamból a maximumot.”

Aki látta a holland futamot követően a képsorokat Vinales-ről a parc fermében és a dobogón, az nyilván egy szavát sem hitte, amikor a bokszban lévő hangulatról kérdezve azt válaszolta, hogy „minden szuper jó”.

Hirtelen nagyon felgyorsultak az események

Vinales azóta, hogy megnyerte az idei szezonnyitót Katarban, nem tudott még csak a dobogó közelébe se férkőzni, szenvedése egyre látványosabb lett, panaszkodása pedig egyre hangosabb. A csapatvezetés úgy érezte, közbe kell avatkoznia, ezért úgy döntöttek, leváltják a spanyol vezető szerelőjét.

Vinales tudott a háttérben zajló eseményekről és a Yamaha tervéről is, mégis furcsán reagálta le a bejelentés hírét, miszerint Valentino Rossi korábbi mérnökével, Silvano Galbuserával folytatja a szezont már a barcelonai futamtól kezdődően. „Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan történnek majd a dolgok” – mondta a katalán hétvége felvezető napján.

Az a hír járja, hogy eredetileg a nyári szünetet követően vagy az év végére tervezték ezt a változtatást, de Esteban García nem kívánt ebben a helyzetben tovább dolgozni. A hivatalos verzió szerint persze közös megegyezéssel váltak fel, de García gyorsította fel az eseményeket.

Már akkor sejteni lehetett, hogy ez nagyon rosszul fog elsülni. Vinales ugyanis tipikusan az a versenyző, akinek szüksége van a nyugalomra, a teljes bizalomra és a családias légkörre, hogy jól tudjon teljesíteni. Éppen ezért váltotta le első yamahás vezető szerelőjét, Ramón Forcadát 2018 végén. A Galbuserával közös második, sachsenringi futamon egy héttel ezelőtt Vinales elérte karrierje eddigi mélypontját, amikor utolsó előttiként kvalifikált, a versenyt pedig tök utolsóként fejezte be.

„Ez egy katasztrófa. Nem tudom, hogy mit mondjak, mert ugyanazokat a kérdéseket teszem fel, mint ti, de már három éve nem kapok rájuk választ. Assenben akár egy Moto2-es motorral is rajthoz állhatnék. Jelenleg az a munkám, hogy adatokat gyűjtsek, úgy érzem magam, mint egy tesztversenyző. Szomorú, de ez van. Nem tudok többet mondani, sajnálom.”

Négy nappal később még ennél is messzebb ment. „Nem érzem, hogy tisztelnének, mint versenyzőt. Soha nem voltam még ilyen helyzetben, hogy utolsó legyek egy versenyen. Még gyerekként sem. Nem tisztelnek.”

Másnap aztán nagyot fordult a világ, Vinales megnyerte az első edzésnapot Assenben, és egyértelmű esélyese volt a futamnak, ahol végül csapattársa mögött második lett.

A válasz egyszerű, amikor van tapadás, akkor minden klappol, ő pedig bitang gyors. Merthogy Vinales az egyik leggyorsabb és legtehetségesebb pilóta a mezőnyben, a gond csak az, hogy nagyon instabil. Fejben és lelkileg is, nem csak az eredményeket tekintve.

„Valahogy elkezdtem azt érezni, hogy amikor versenyekre jövök, az nem más, mint egy rémálom kezdete. Ahogy mondtam, csak ki akarom hozni magamból a maximumot. Ez most nagyon nehéz. Csak azt kérdezem magamtól, mielőtt idejövök, vajon most milyen problémáim lesznek? Ez a gond.”

Pedig olyan szépen indult

2017-ben, amikor Vinales megnyerte első két futamát a Yamahával, még úgy tűnt a világ legjobb döntése volt, hogy eljött a Suzukitól, akik (egész pontosan Davide Brivio akkori csapatfőnök) benne látták a bajnoki reményeket, ezért hozták fel a Moto2-ből.

Aztán jöttek a gondok, először csak a forró futamokon, amikor nem olyan jó a pálya tapadása, majd ez szép lassan mindennapossá vált. Ő és Valentino Rossi szó szerint ugyanazokat a visszajelzéseket adta: nincs hátul tapadás.

Így jutottunk el oda, hogy 2018 augusztusában a yamahás vezérkar, többek között Tsuja Koudzsi akkori projektvezető egy sajtótájékoztató keretén belül nyilvánosan kért bocsánatot a versenyzőktől és ígért még nagyobb elköteleződést a probléma megoldására.

A történet akkor kezdett érdekes fordulatot venni, amikor egy bizonyos Fabio Quartararo újonc évében hétszer is dobogóra tudott állni, majd tavaly három futamot is megnyert, ahogy csapattársa, az egy évvel korábbi Yamahán motorozó Franco Morbidelli is.

Vinales közben megkörnyékezte a Ducati, amire válaszul a Yamaha kétéves hosszabbítást és egy váratlanul nagy összeget ajánlott neki még a 2020-as szezon kezdete előtt, ami még Vinalest is meglepte.

Quartararónak nem volt tökéletes a 2020-as évada, de gyorsan felismerte, a hibát magában kell keresnie. Sportpszichológust fogadott, hogy megtanulja kezelni a nyomást, és hogy ne okozzon csalódást a gyári csapatnak, ahova idén év elején csatlakozott Rossi helyén, Vinales mellé. Jelenleg 34 pontos előnnyel vezeti a világbajnokságot.

Hogy vannak gondok a motorral? Biztosan, hiszen minden márkának megvannak a gyengeségei az erősségek mellett. De ha van egy versenyző, aki felül tud kerekedni ezen, akkor nehéz értelmezni a „nem tudom kihozni magamból a maximumot” nyilatkozatokat.

Ráadásul Quartararo szerint „ez a legjobb Yamaha, amivel az elmúlt három évben mentem.”

Mit hozhat a jövő?

Sok szabad hely már nincs a jövő évre, szezont kihagyni napjaink MotoGP-jében pedig egyet jelent a visszavonulással.

Az Apriliához történő igazolás esélyes és talán jó opció is lehet mindkét félnek.

Andrea Dovizioso, ha vissza akart volna térni a versenyzéshez, már megállapodott volna a noaleiekkel, de nem így történt. Nekik viszont szükségük van egy gyors és őszinte pilótára, Vinales-szel ezt megkaphatnák. Ő és Aleix Espargaró ráadásul nagyon jó barátok, sőt a Suzukinál már voltak csapattársak is. Hogy világbajnok lehet-e egy ilyen kis költségvetésű gyárnál, az kétséges, de ki tudja, mit hozhat a jövő.

Az egyértelmű, hogy jelenleg Vinales-t nem a pénz és nem is a gyors siker reménye motiválja, hacsak az a téves (?) elképzelés nincs a fejében, hogy ő valóban annyival jobb Aleix-nél, hogy dobogóra tudjon állni és futamokat tudjon nyerni.

Aztán ott van még Rossi csapata, az Aramco VR46. Dehogy Vinales Ducatira üljön... ráadásul egy egy évvel korábbi verzióra... vagy Rossi akkor kiveszi öccse, Luca Marini alól a GP22-t jövőre? Nehéz elképzelni.

A Tech3 még elérhető ülését szinte biztosan kizárhatjuk, és ezzel el is fogytak a szabad helyek.

A Suzukihoz visszatérni legkorábban csak 2023-ban tudna, az ugyanis teljes sokk lenne, ha a mostanában gyengébben szereplő Álex Rins-tól idő előtt megválnának, ez nagyon nem lenne suzukis megmozdulás.

„Nem akarom ugyanazokat a hibákat még egyszer elkövetni” – mondta pár hete Vinales a spanyol DAZN-nak adott interjúban, amiből akkor hatalmas social media-botrány keveredett, ugyanis sokan már akkor úgy értelmezték a kijelentést, hogy nem akar a Yamahánál maradni, amit akkor gyors bejelentkezésekben azonnal megcáfolt a saját felületein. Meglátjuk, hogy melyik lépésről gondolja majd az, hogy nem hibás.

Hogy ki érkezhet a helyére? A legkézenfekvőbb megoldás Morbidelli lenne, aki ráadásul meg is érdemelné az előléptetést. Azonban ő jelenleg nem a gyárral, hanem annak partnercsapatával, a Petronas SRT-vel áll szerződésben 2022-re. Persze nehéz elképzelni, hogy mostani kenyéradói ne engednék el, főként úgy, hogy első pillanattól kezdve az utánpótlás kinevelése a céljuk.

Ha ez megtörténik és ha (ahogy arra mindenki számít) Valentino Rossi visszavonul, akkor a Petronas csapatnak két embert is találnia kell.

Raúl Fernandezre ugyan szemet vetettek, de ő a KTM-kötelékében van, ráadásul szeretne még egy évet a Moto2-ben maradni. Jake Dixon eddigi teljesítménye nagyon nem indokolná, hogy felvigyék a MotoGP-be. Opció lehet a Morbidellit most hétvégén helyettesítő Garrett Gerloff, de még inkább Toprak Razgatlıoğlu török pilóta, akit eredetileg is mozgósítani akartak a múlt hétvégi futamra.

A ma kezdődő öthetes nyári szünet bizonyosan munkával telik majd a csapatvezetők és menedzserek számára, nekünk pedig addig marad a találgatásokkal és spekulációkkal teli várakozás.

Vagy egyszerűen csak hátradőlhetünk, és megvárhatjuk a bejelentéseket, hiszen a mi életünkön mindez nem sokat változtat majd.

2012.05.06 18:35:04

Moto GP

Az ausztrál a királykategóriában, a német a Moto3-ban győzte le legnagyobb riválisát.

2012.04.29 17:51:09

Moto GP

Kicsúszások és sérülések Moto3-ban, hamarabb leintett verseny Moto2-ben, és nagy párharcok a „nagyoknál”.

2012.04.10 12:21:25

Moto GP

A katari idénynyitón a 10. helyen célba érő kilencszeres világbajnok elkeseredett.

2012.04.08 22:15:34

Moto GP

Márquez nyerte az idénynyitót a Moto 2-ben, a Moto 3-ban a tavalyi bronzérmes diadalmaskodott.

2011.11.06 12:23:29

Moto GP

Sebestyén a 18. lett Valenciában • Stoner rendkívüli izgalmak között nyert, borult a papírforma a Moto2-ben.