Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.05.21 12:07 Frissítve: 2023.02.03 23:37

Lüthi-győzelem, Talma-horror Le Mans-ban

A címvédő Thomas Lüthi győzött a gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság Francia Nagydíján, Le Mans-ban, megelőzve a finn Mika Kalliót és az olasz Fabriziom Lait. Talmácsi Gábor számára nagyon rosszul sikerült ez a futam, a negyedik helyről induló Honda-pilóta a vízpumpa meghibásodása miatt a 24 körös versenyben fokozatosan visszaesett, és végül csak a 17. helyen zárt. Tóth Imre huszadik lett.Írásunk a 205 kcm-esek és a MotoGP futamáról:

Thomas Lüthi eddig közelébe nem került a győzelemnek, de most ismét a régi fényében csillogott
Thomas Lüthi eddig közelébe nem került a győzelemnek, de most ismét a régi fényében csillogott

TALMÁCSI NYILATKOZATA:

„Mit is mondhatnék, ennél jóval jobb eredményre számítottam, hiszen jól alakultak az edzésnapok. Sajnos azonban egy váratlan technikai hiba keresztbehúzott mindent. Eltört a vízpumpa lapátja, emiatt nem forgott a víz és egyre jobban felmelegedett, ami nagyon legyengítette a teljesítményt. Próbáltam legalább pontot szerezni, de sajnos nem sikerült. Örülök, hogy egyátalán célba értem, és nem ragadt meg a motor. A csapat már vizsgálja, hogy mi történhetett, valószínűleg az ok anyaghiba lesz."
A félig nedves pályán már az második kanyarban történt egy baleset, a mezőny hátsó részében több versenyző kicsúszott a pályáról.

Erre még kevesen kapták föl a fejüket, arra azonban már igen, amikor a pole pozícióból induló Mattia Pasini a második körben, az egyik jobbkanyar kijáratánál elveszítette uralmát a gépe fölött, és honfitársával, Zanettivel együtt elesett.

A vezetést egyébként a rajt után Fabrizio Lai (Honda ) vette át, mögötte Mika Kallio (KTM) motorozott.

Talmácsi Gábor remekül rajtolt a negyedik kockából, megőrizte pozícióját, sajnos azonban a későbbiekben fokozatosan visszaesett, és a köridői annyira leromlottak, hogy nemhogy az élcsoporttal nem tudta tartani a tempót, de egymás után előzték meg a középmezőny tagjai is.

A 3. körben a harmadik rajtockából induló Lukas Pesek is ugyanabban a kanyarban csúszott ki, mint előtte Pasini, a Derbi cseh versenyzőjének a motorja a szaltótól totálkárosra törött, így számára is véget ért a futam.

Meglepetésre szárnyakat kapott az idény eddigi versenyein szinte szánalmas teljesítményt nyújtó Thomas Lüthi. A Honda svájci világbajnoka pillanatok alatt felzárkózott az élbolyhoz, majd miután Kallio „fáradni” látszott, átvette a vezetést is.

TÓTH IMRE NYILATKOZATA:

„Nagyon kemény futam volt. Noha nem szereztem pontot, de idén még egy versenyem se volt ilyen jó. A rajt nem sikerült túl jól, mert állt alattam a víz, azonban utána körről-körre gyorsultam, és folyamatosan olyan időket mentem, mint a tizedik helyezett. Corsi és Pirro is pont előttem hibáztak. A pálya ugyanazon szakaszán hibáztak a váltásnál, és mivel ott mentem közvetlenül a nyomukban, nagyot kellett fékeznem, hogy ne menjek nekik. Amúgy a motort remekül állította be a csapatom. A futóművem is jó volt, csupán a sikánban volt vele egy pici gond. Jó munkát végzett a csapat, köszönöm nekik.”
Lüthinek aztán nem is Kallióval, hanem a vb-pontverseny éllovasával, a spanyol Alvaro Bautistával kellett megküzdenie a győzelemért. Az Apriliával versenyző Bautista három körrel a vége előtt előzte meg a helvét címvédőt, mögöttük Kallio már két-három másodperces hátrányban volt. A kezdetben az első helyen haladó Fabrizio Lai (Honda) még jobban leszakadt.

Baustista az utolsó körben is végig hajszállal haladt Lüthi előtt, de aztán utolérte a balszerencse. Mintegy két kilométerrel a cél előtt a motorkerékpárja lelassult, és bár célba ért, Lüthi után Kallio és Lai is megelőzte, így negyedik lett.

Thomas Lüthi idei első, pályafutása ötödik futamgyőzelmét aratta, La Mans-ban pedig duplázott, hiszen a tavalyi Francia Nagydíjon is ő végzett az első helyen.

Talmácsi Gábor a 17. helyen zárt, ez a Humangest Honda 25 éves pilótájának idei leggyengébb eredménye. Tóth Imre (Aprilia) huszadik lett, majdnem utolérte Talmácsit is.

GYORSASÁGI MOTORKERÉKPÁROS VB, FRANCIA NAGYDÍJ (Le Mans)

125 KCM, A 24 KÖRÖS VERSENY VÉGEREDMÉNYE:
1. T. Lüthi svájci Honda 42:54,55 perc (140,3 km/óra)
2. M. Kallio finn KTM + 3,380 mp
3. F. Lai olasz Honda + 9,807
4. A. Bautista spanyol Aprilia + 10,789
5. R. De Rosa olasz Aprilia + 14,850
6. J. Olive spanyol Aprilia + 17,226
…17. Talmácsi Gábor magyar Honda + 45,468
…20. Tóth Imre magyar Aprilia + 46,299
A VB-PONTVERSENY ÁLLÁSA:
1. Alvaro Bautista Master - MVA Aspar Team 99 pont
2. Mika Kallio Red Bull KTM GP 125 78
3. Hector Faubel Master - MVA Aspar Team 55
4. Sergio Gadea Master - MVA Aspar Team 54
5. Mattia Pasini Master - MVA Aspar Team 49
6. Julian Simon Red Bull KTM GP 125 39
6. Lukas Pesek Derbi Racing 39
8. Thomas Lüthi Elit Caffè Latte 37
9. Simone Corsi Squadra Corse Metis Gilera 36
9. Talmácsi Gábor Humangest Racing Team 36
2012.05.06 18:35:04

Moto GP

Az ausztrál a királykategóriában, a német a Moto3-ban győzte le legnagyobb riválisát.

2012.04.29 17:51:09

Moto GP

Kicsúszások és sérülések Moto3-ban, hamarabb leintett verseny Moto2-ben, és nagy párharcok a „nagyoknál”.

2012.04.10 12:21:25

Moto GP

A katari idénynyitón a 10. helyen célba érő kilencszeres világbajnok elkeseredett.

2012.04.08 22:15:34

Moto GP

Márquez nyerte az idénynyitót a Moto 2-ben, a Moto 3-ban a tavalyi bronzérmes diadalmaskodott.

2011.11.06 12:23:29

Moto GP

Sebestyén a 18. lett Valenciában • Stoner rendkívüli izgalmak között nyert, borult a papírforma a Moto2-ben.