Világfutball: történelmi fejezet íródott az arab fociban

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.12.08. 21:01
null
Ünneplő bahreiniek – a trófea a győztes gólt szerző Mohamed al-Romaihinél (Fotó: AFP)
Bahrein nyerte meg az Öböl-kupát, mivel a hagyományos közel-keleti labdarúgótorna vasárnapi döntőjében 1–0-ra legyűrte Szaúd-Arábia győzelemre esélyesebbnek tekintett válogatottját.

Bahrein válogatottja korábban négyszer volt második az első ízben 1970-ben kiírt tornán, de győznie most sikerült első alkalommal. A vasárnapi döntőt elveszítő szaúdiak háromszor hódították el a trófeát, a csúcstartók a kuvaitiak 10 elsőséggel.

A szaúdiak előtt remek lehetőség nyílt a 12. percben, azonban Szalman al-Faradzs kihagyta a lerántás miatt megítélt büntetőt. Maradt a 0–0 egészen a 69. percig, amikor Mohamed al-Romaihi remek ütemben érkezett egy jobb oldali beadásra, és szép mozdulattal a hálóba perdített.

A DÖNTŐ EGYETLEN GÓLJA

Érdekesség, hogy a fináléig vezető úton Bahrein csupán egy mérkőzést nyert meg a rendes játékidőben – a csoportban például 2–0-ra kikapott döntőbeli riválisától, az elődöntőben pedig tizenegyesekkel múlta felül Irakot.

További érdekesség, hogy két olyan válogatott játszotta a döntőt Dohában, amelynek országa – más arab országokkal együtt – 2017-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, éppen ezért sokáig úgy tűnt, hogy a két csapat (az Arab Emírségek legjobbjaival együtt) el sem indul a viadalon. Az utolsó pillanatok egyikében aztán meggondolták magukat.

A politikai válság része a közlekedési blokád is; így történhetett meg, hogy bár Doha megadta a berepülési és leszállási engedélyt a bahreini szurkolókat szállító 12 repülőgépnek, azok – tartván magukat a blokádhoz – jelentős kerülőt vállalva, a blokádban nem részes Kuvait légterét érintve vitték a drukkereket.

A sajtóbeszámolók ugyanakkor kedvező fejleménynek, a politikai krízis megoldása irányába mutató jelnek tekintik, hogy a bahreini és a szaúdi válogatott direkt repülőjárattal érkezett a torna helyszínére.

24. ÖBÖL-KUPA, KATAR
DÖNTŐ
Bahrein–Szaúd-Arábia 1–0 (0–0)
Doha
G:
al-Romaihi (69.)

Elődöntő: Szaúd-Arábia–Katar 1–0, Bahrein–Irak 2–2 – tizenegyesekkel 5–3
Csoportmérkőzések
A-csoport: I
rak–Katar 2–1, Arab Emírségek–Jemen 3–0, Irak–Arab Emírségek 2–0, Katar–Jemen 6–0, Katar–Arab Emírségek 4–2, Jemen–Irak 0–0. A csoport végeredménye: 1. Irak 7 pont, 2. Katar 6, 3. Arab Emírségek 3, 4. Jemen 1
B-csoport: Omán–Bahrein 0–0, Kuvait–Szaúd-Arábia 3–1, Omán–Kuvait 2–1, Szaúd-Arábia–Bahrein 2–0, Bahrein–Kuvait 4–2, Szaúd-Arábia–Omán 3–1. A csoport végeredménye: 1. Szaúd-Arábia 6 pont, 2. Bahrein 4 (4–4), 3. Omán 4 (3–4), 4. Kuvait 3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik