Világfutball: „Hej, ha Zidane az öltözőben fejeli le Materazzit"

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.26. 12:14
null
Francois Pinault a szobor leendő helyét mutatja (Fotó: ouest-france.fr)
A francia élvonalbeli labdarúgóklub, a Stade Rennais milliárdos tulajdonosa, Francois Pinault megvásárolta a 2006-os világbajnoki döntő hírhedt jelenetét, a Zidane, Materazzi-affért megörökítő bronzszobrot – és azt is elmondta, miért.

 

Francois Pinault nemcsak dúsgazdag üzletember, hanem szenvedélyes műgyűjtő is – kollekciója világhírű –, így nem hagyta hidegen Adel Abdessemed alkotása sem: az a szobor, amely azt ábrázolja, miként fejeli Zinedine Zidane az őt felbőszítő Marco Materazzit a 2006-os világbajnoki döntő hosszabbításában. (Mint ismert, Zidane-t kiállították, és a finálét tizenegyesekkel az olaszok nyerték meg.)

„Mindig is foglalkoztatott az emberi lélek törékenysége. Itt van például minden idők egyik legnagyobb francia futballistája, Zidane, akinél egy olyan pillanatban szakadt el a cérna, amikor nagyon nem lett volna szabad – indokolta meg vásárlását Pinault az Ouest-France-nak. – Az alkotó nem azért készítette a szobrot, hogy megalázza őt, hanem hogy ábrázolja az emberi esendőséget. Képzeljék el, ha (Zidane) megvárta volna a mérkőzés végét, és csak az öltözőben fejeli le Materazzit. Lehet, hogy feljelentés lett volna a vége, de valószínűleg megnyerjük a világbajnoki döntőt…”

Pinault a bretagne-i Dinard-ban található háza közelében tervezi felállíttatni a szobrot, amelyet így minden arra járó megtekinthet majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik