Videó: Hofi Gézától Bud Spencerig - film, kabaré és sport

LENGYEL PÉTERLENGYEL PÉTER
Vágólapra másolva!
2014.12.31. 13:24
A klasszikus kabaréktól a különböző filmvígjátékokon át napjaink standup-előadásaiig számos különböző humoros fórumon megjelent már a sport. A legismertebbeket, a legszórakoztatóbbakat gyűjtöttük össze.

A magyar humor egyik legkiemelkedőbb alakja, Hofi Géza több alkalommal is kifejtette véleményét a sporttal kapcsolatban. Az egyik legismertebb az Aranycsapattal foglalkozó 1972-es előadása volt, melyben Puskásék mellett szót ejtett a hazai labdarúgás akkori helyzetéről is.

Hofi Géza több alkalommal is kifejtette véleményét a sporttal kapcsolatban. Az egyik legismertebb az Aranycsapattal foglalkozó 1972-es előadása volt, melyben Puskásék mellett szót ejtett a hazai labdarúgás akkori helyzetéről is.

Ugyanebben az évben, szilveszterkor Hofi a kiváló sportriporter, Vitray Tamás segítségével elemezte a magyar futball aktuális helyzetét.


A Gyula vitéz télen-nyáron című, 1970-ben készült vígjátékban a címadó filmsorozat miatt hazánkban eluralkodik a törökellenes hangulat. Ezt megtapasztalja egy magyarországi maratonin diadalmaskodó török futó is, akit a nézők üldözőbe vesznek és megvernek, még a fejét is be kell kötni. Bodó (Kállai Ferenc) főszerkesztő szerint ez így nem kerülhet adásba, de szerencséjére az önmagát alakító Vitray Tamás érti a dolgát, és megoldja a problémát. A futás 36:41-től 37:42-ig, Vitray frappáns megoldása 40:45-től 41:33-ig látható a filmben.

A jelenkor humoristái is foglalkoznak a sporttal, legutóbb Aranyosi Péter sztorizott a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő segítségével. (Sajnos csak az előadás hangját tudjuk felidézni az alábbi videó segítségével, Aranyosi 2:53-tól 10:50-ig hallható.)

A klasszis pólós és a stand-up-os közös munkájanem most kezdődött, a hazai rendezésű margitszigeti vízilabda Eb előtthárom anyagbannépszerűsítettékegyedi formábanaz egyik magyar sikersportágat.

Fábry Sándora Párizs–Dakar rali áthelyezését szorgalmazta a Bukarest–Budapest vonalra „erőcsávó-karaktere", Tüdő képében. A 2008-as előadásban részletesen ki is fejtette, miért lenne méltó pótlása ez a táv a sivatagi útvonalnak.

Az augusztusban elhunytBajor Imretöbb ízben is sajátosan elevenítette meg a hazai futballszurkolókat. A Karinthy-gyűrűs humorista és színészNádas Györggyelközös emlékezetes Lujzaváros-szurkoló alakítását idézzük fel.

Gálvölgyi János is többször foglalkozott a sporttal kabaréiban. A következő videóban a magabiztos, ám nem túl ügyes focista, Totya szerepében, majd az optimista magyar szövetségi kapitány bőrébe bújva láthatjuk.

AL'art pour l'arttársulat is sokszor nyúlt a sporthoz mint kimeríthetetlen humorforráshoz. Elsőként a Pörölycápák SC magabiztos, 98–0-s diadalát idézzük fel Kovács Jenőné felett.

Kovács néni a litván kosárlabda-válogatottal is megmérkőzöttDolák-Saly Róbertjóvoltából, hasonló eredményességgel.



Emlékezetes még a népstadionbeli sportközvetítés is, a már-már „eksztázisban” közvetítő riportert szintén a L'art pour l’art formációnak köszönhetjük.

A pantomimjátékáról híres Alfonzó (Markos József) és az idén novemberben elhunyt Gera Zoltán idézte felaz évszázad meccseként elhíresült1972-es Fischer–Szpasszkij világbajnoki döntőt – természetesen a maguk fergeteges módján parodizálvaaz egyik leghíresebb sakkmérkőzést.

Alfonzó fia, Markos György is felhasználta a sakkot humorforrásként, amikor egy jelenetben Boncz Gézát próbálta beavatni a sakkozás rejtelmeibe – nem túl sok sikerrel.

Francesco Zombori aHollandia elleni 8–1-es vereségésa romániai 0–3után is odaszólt egyet a magyar válogatottnak. Az elnevezéssel az egykori válogatott labdarúgó, jelenleg televíziós szakkommentátorként dolgozó Zombori Sándorra utalt a videók készítője. Az eredeti felvételt egy spanyol tv-csatorna készítette, Jesús Quintero műsorvezető az egyedi nevetéséről Risitas (Röhögések) néven ismertté vált Juan Borja Joyával beszélgetett – a dialógusok később számos mém alapjává váltak.

A 2013. szeptemberi, Romániától elszenvedett 3–0-s vereség után értékelt Francesco Zombori



Az egy hónappal későbbi, hollandoktól elszenvedett történelmi 8–1-es vereség után is kifejtette a véleményét



Leslie Nielsen klasszikus paródiafilmjében, a Csupasz pisztolyban is kulcsfontosságú szerep jut a sportnak. A Frank Drebin nyomozót alakító kanadai-amerikai színész ebben a jelenetben egy nagy jelentőségű baseballmeccsen bíráskodik, s közben Michael Jacksont is lepipáló moonwalkot mutat be.



A rendíthetetlen népszerűségű páros, Bud Spencer és Terence Hill számos különböző helyszínen csalt már mosolyt rendkívüli pofonjaival a nézők arcára. A Különben dühbe jövünk című filmben egy edzőteremben verték el alaposan ellenfeleiket, segítségül hívva a különböző sporteszközöket. A jelenetben a Mario Girottiként anyakönyvezett Terence Hill parádés mutatványok közben pofozza a rosszfiúkat, míg a színészi pályára lépése előtt Carlo Pedersoli néven olasz bajnok úszó és válogatott vízilabdázó Bud Spencer a maga jellegzetes stílusában tanítja tisztességre ellenfeleit. Az ominózus verekedés 40:30-tól 44:52-ig látható a filmben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik