Vb 1986: Áldás a vb-döntőben gólt szerezni – Jorge Burruchaga

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.10.31. 11:17
null
Burruchaga (Fotó: Getty Images)
Az 1986-os torna döntőjében az argentinok világbajnoki címét érő gól szerzője, Jorge Burruchaga bízik benne, hogy országa számára véget ér a hosszú várakozás és végre meglesz a harmadik elsőség. Az al-Arabi al-Dzsadid hírportálnak adott interjújában az idén hatvanéves legenda szerint az argentin válogatott felkészült és duzzad az önbizalomtól.

Jorge Burruchaga optimista. Elsősorban azért, mert a Lionel Scaloni szövetségi kapitány vezette argentin válogatott 35 mérkőzés óta veretlen, és 28 éves várakozást követően megnyerte a 2021-es Copa Amérciát, a döntőben a házigazda brazilokat megverve a Maracanában!

„Nagy eredmény harmincöt mérkőzést veretlenül megvívni – jelentette ki Burruchaga a londoni székhelyű pánarab hírportálnak, az al-Arabi al-Dzsadidnak. – A válogatott egységes, és miután megnyerte a Copa Américát Brazíliában, felszabadult, ráadásul Lionel Messi végre olyan vezéregyéniséggé lépett elő, amilyennek lennie kell. Argentína csapategysége mindig is legendás volt, és ezt most Scaloni a dzsókerként bevethető Messivel is megerősítheti.”

Az 1986-os mexikói világbajnokságon alapembernek számított az argentin válogatottban, de miután a csoportkör utolsó fordulójában Bulgária ellen (2–0) betalált, a kieséses fázisban szinte az utolsó pillanatig eredménytelen maradt. Majd amikor a döntőben az NSZK a 2–0-s hátrányát a 80. percre ledolgozta, Diego Maradona indításával kilépve a 83. percben megszerezte az aranyat érő gólt. A korábbi középpályás szerint ha ma játszanák ezt a finálét, sokkal nagyobb visszhangja lenne a góljának.

 

Jorge Borruchaga ezzel a lövéssel nyerte meg Argentínának az 1986-os vb-döntőt az NSZK ellen (Fotó: Imago Images)
Jorge Borruchaga ezzel a lövéssel nyerte meg Argentínának az 1986-os vb-döntőt az NSZK ellen (Fotó: Imago Images)

„Ha Argentína megnyeri a vébét, és Lionel Messi szerzi a győztes gólt a döntőben, az mindent elsöpör. Ha egy kevésbé ismert játékos döntené el a finálét, akkor is nagyobb hatással lenne a világra, mint a mi időnkben. Noha nem lett könnyebb elérni azt az egyetemes célt, hogy ott legyél a világbajnoki döntőben és gólt szerezz. Nem véletlen, hogy én áldottnak érzem magam, amiért a több ezer, több millió futballista közül azok közé tartozom, akiknek ez összejött. Harminchat éve tartom: az volt életem legboldogabb pillanata.”

Szerinte a katari tornán Brazília és Franciaország lehet Argentína legfőbb ellenfele a világbajnoki címért dúló harcban, bár úgy véli, több válogatott esélyes az arany megszerzésére.

„Nagyon sok csapatot megillet a tisztelet, már csak a történelmük miatt is. Németországot sohasem szabad leírni, vagy legyinteni rá, mert akármilyen előzményekkel érkezik a világbajnokságra, ott rendre a legjobbak közé tud emelkedni. A második polcon lévő csapatok – ha lehet őket így nevezni – erősebbek, mint valaha: Portugália, Dánia, Belgium, Hollandia és főleg a Luis Enrique által megfiatalított Spanyolország bárkit bármikor elkaphat. Ugyanez vonatkozik Horvátországra, és Uruguay is sokaknak okozhat fejfájást. Ez olyan vébé lesz, amely a több esélyes miatt eltér a korábbiaktól.”

Az egykori klasszis szerint Argentínának két igazán nagy erőssége van: a csapategység és az aduász, Lionel Messi.

„Leo mögött most teljesen más válogatott sorakozik fel, mint a legutóbbi világbajnokságon. Rengeteg olyan helyzetet teremtenek, amelyből eredményes lehet, vagy ő készíthet elő. Meglehet, már nem játszik akkora elánnal, mint fiatalabb korában, de még mindig képes fantasztikus megindulásokra. Emellett ez az argentin válogatott maga a nagybetűs csapat, és nem csak két-három klasszis, plusz egy zseni. Futballisták, aki értik a játékot, és akik együttes erővel küzdenek a közös célért.”

Diego Maradona kortársaként és Lionel Messi nagy tisztelőjeként nem szívesen hasonlítja össze az argentin labdarúgás két legendáját.

„Mindketten megelőzték saját korukat. Diego szinte minden poszton kiválóan játszott: jó volt támadóként, befejező csatárként, középpályásként, irányítóként. Leo – leszámítva az utóbbi három évet – hosszába és keresztbe is bejátszotta a pályát, az utolsó harminc méteren pedig gyorsabb és robbanékonyabb volt, mint Diego. Nem lehet köztük rangsort felállítani, de mindig azt mondom: mindketten argentinok, tehát nekünk a legjobb!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik