Van Gaal és az átigazolások; Real vagy Barca - ma meglesz a bajnok?

Vágólapra másolva!
2015.05.09. 10:30
Újra eljött a szombat, ami azt jelenti, hogy beindul az európai futballnagyüzem. Angliában a Manchester United tovább küzd az ezüstéremért, míg Németországban a „trükkös” Dárdai Pál együttese, a Hertha BSC a Dortmunddal találkozik. Spanyolországban talán utoljára láthatjuk a ligában a gigászokat, Olaszországban pedig rangadó jön, vagy valami hasonló. Topliga-beharangozó.

ANGLIA, PREMIER LEAGUEANGLIA, PREMIER LEAGUE

Fájdalmas manchesteri veszteség, Carricknél nagy a baj (Fotó: Reuters)
Fájdalmas manchesteri veszteség, Carricknél nagy a baj (Fotó: Reuters)

A legfontosabb kérdésre már megkaptuk a választ Angliában, a Chelsea az előző fordulóban legyűrte a Leicester Cityt, így pedig a hátralévő mérkőzések eredményeitől függetlenül biztosan bajnok.

A dobogóért és az európai kupaindulást érő helyekért viszont továbbra is hatalmas a harc, a Manchester City, az Arsenal és a Manchester United sem tett még le az ezüstéremtől. A hármasból ma egyedül a „vörös ördögök” lépnek pályára, méghozzá a Crystal Palace vendégeként.

„Mondhatnak bármit, ezek a meccsek a legjobbak. Nincs rajtunk nyomás, kis túlzással azt csinálunk, amit akarunk, úgyis mindenki esélytelennek tekint minket. Nincs bennünk félelem” – mondta James McArthur, a londoniak középpályása.

„A legnagyobb csapás, hogy Michael Carrickre már nem számíthatunk az idényben. Sokkal rosszabb a helyzet, mint arra számítottunk. A nyári átigazolási időszakban cselekednünk kell, nem elég kiegyensúlyozott a csapat, nincs elég emberünk. Harminchárom évesen még előtted az élet, de futballistaként ebben a korban már tudnod kell, közel a vég…” – mondta Louis van Gaal, a manchesteriek mestere.

A liga legrosszabb formában futballozó együttesénél, a Newcastle-nél áll a bál. A zsinórban nyolc bajnokit elveszítő „szarkák” szombaton a West Bromwich Albion ellen lépnek pályára, és ha újra csalódást okoznak szurkolóiknak, könnyen lehet, hogy a „vörös” zónából vágnak neki a hajrának.

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA

Bejön Dárdai trükkje? (Fotó: Reuters)
Bejön Dárdai trükkje? (Fotó: Reuters)

Három meccsből három pont kell a bennmaradáshoz – ennyire egyszerű a Hertha BSC helyzete. Dárdai Pál úgy látja, ha kockáztatnak a Dortmund elleni szombati bajnokin, a jövő héten már tét nélkül léphetnek pályára.

„Az utóbbi két találkozón mindent megtettünk a sikerért, de a végén rendre elvéreztünk, ezt pedig nem könnyű feldolgozni. Láttam a srácokon, hogy valami nem stimmel, nem voltak elég összeszedettek. Megmondtam, hogy menjenek haza, töltsenek egy kis időt a családjukkal, és eszükbe se jusson egy napig a Hertha. Három bajnokink van hátra, három pontra van szükségünk, amelyet szeretnénk már a hétvégén megszerezni. Elég volt a döntetlenekből, ideje kockáztatni” – mondta Dárdai Pál.

Az Európa-ligát megcélzó Szalai Ádámék Frankfurtba utaznak, míg a tabellát toronymagasan vezető Bayern München a Barcelona elleni visszavágóra tartalékolva az Augsburggal csap össze.

OLASZORSZÁG, SERIE A

Rangadó vagy sem? Jön a Milan–Roma (Fotó: Reuters)
Rangadó vagy sem? Jön a Milan–Roma (Fotó: Reuters)

Az ezüstéremért a városi rivális Lazióval harcoló AS Roma az AC Milan ellen lép pályára este, és bár néhány szezonnal ezelőtt ez egy háromesélyes rangadónak számított, most nehéz elképzelni, hogy a milánóiak megtréfálják a „farkasokat”.

A szebb napokat is megélt, a tabella 11. helyén szerénykedő Milan zsinórban három bajnokin maradt pont nélkül a Serie A-ban, így az olaszok szerint az egyetlen kérdés csupán az, mikor jelenti be a vezetőség, hogy felállítja a kispadról a klublegenda Filippo Inzaghit.

„Megrázó volt a nápolyi vereség, de nézzük a jó oldalát, ennél nem lehet rosszabb. Nem tudunk mit tenni, megpróbálunk javulni, és néhány pontot még begyűjteni a hátralévő fordulókban. A lelkesedéssel nincs gond, ám úgy tűnik, csapatként még képtelenek vagyunk együttműködni” – mondta Philippe Mexes a Milan hivatalos videocsatornájának.

A Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-visszavágóra hangoló Juventus várhatóan B-csapattal áll ki a kiesés elől menekülő Cagliari ellen, hiszen a torinóiak már begyűjtötték a bajnoki címet, így a legrangosabb európai kupára koncentrálhatnak.

Ezen a találkozón újra bevethető lesz a „zebrák” francia ásza, Paul Pogba, bár nem valószínű, hogy Massimiliano Allegri 90 percet ad a sérülés után visszatérő játékosának.

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA

Utoljára látjuk a La Ligában a Realt és a Barcát az idényben? (Fotó: Reuters)
Utoljára látjuk a La Ligában a Realt és a Barcát az idényben? (Fotó: Reuters)

Könnyen lehet, hogy az idény utolsó spanyol bajnoki fordulóját látjuk a hétvégén. A spanyol játékos-szakszervezet (AFE) csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy május 16-án az első és a másodosztály labdarúgói sztrájkba kezdenek, így a 36. kör után bajnokot hirdethetnek.

Most mindenesetre még biztosan lejátsszák a teljes fordulót a spanyolok, ráadásul a bajnoki címért harcoló Barcelona és Real Madrid is pályára lép szombaton.

„Tény, nagyszerű szezont futunk, ám a madridiak sem panaszkodhatnak. Elképesztően izgalmas lesz a végjáték, nem is emlékszem olyan idényre, amikor ilyen szoros volt a verseny a bajnoki címért. Természetesen a riválisokkal nem foglalkozunk kiemelten, próbálunk a saját játékunkra koncentrálni, ahogy azt eddig is tettük, de motivál minket, hogy tapad ránk a Real Madrid” – mondta Luis Enrique, a Barcelona trénere.

A Real Madrid vezetőedzőjét, Carlo Ancelottit a sajtótájékoztatón Gareth Bale gyenge teljesítményéről kérdezték, aki kevesebbszer ért labdába a Juventus elleni BL-elődöntő elveszített első meccsén, mint Iker Casillas.

„Bale-nek nem volt jó mérkőzése, azonban ez az egész csapatról elmondható. Fölösleges külön leülni vele beszélni erről. A Valencia ellen majd jól teljesít, ahogy az egész csapat. Célunk továbbra is a spanyol bajnokság és a Bajnokok Ligája megnyerése.”

Az olasz mester megerősítette, hogy Karim Benzema a sérülése után visszatér a keretbe.

„Még nincs ugyan százszázalékos állapotban, de már bevethető. Szombaton döntök arról, hogy leültetem-e a kispadra vagy sem.”

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
3
6. FORDULÓ
13.45: Everton–Sunderland (Tv: DIGI Sport2)
16.00: Aston Villa–West Ham United
16.00: Hull City–Burnley
16.00: Leicester City–Southampton
16.00: Newcastle United–West Bromwich Albion
16.00: Stoke City–Tottenham Hotspur (Tv: DIGI Sport2)
18.30: Crystal Palace–Manchester United (Tv: DIGI Sport1)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
32. FORDULÓ
15.30: Bayern München–Augsburg (Tv: Eurosport2)
15.30: Borussia Dortmund–Hertha BSC
15.30: Borussia Mönchengladbach–Bayer Leverkusen
15.30: Hannover–Werder Bremen
15.30: Eintracht Frankfurt–Hoffenheim
18.30: VfB Stuttgart–Mainz (Tv: Eurosport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
3
5. FORDULÓ
18.00: Juventus–Cagliari (Tv: DIGI Sport2)
20.45: Milan–Roma (Tv: DIGI Sport1)

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA
3
6. FORDULÓ
16.00: Granada–Córdoba (Tv: Sport2)
18.00: Barcelona–Real Sociedad (Tv: Sport2)
20.00: Real Madrid–Valencia (Tv: Sport2)
22.00: Athletic Bilbao–Deportivo La Coruna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik