Ukrajna: Számomra a futball már nem létezik – Sevcsenko

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.03.03. 14:28
null
Andrij Sevcsenko (Fotó: AFP, 2021)
Az ukrán labdarúgás világklasszisa, Andrij Sevcsenko mindenképpen haza akar térni a közeljövőben, de egyelőre úgy érzi, azzal segíthet a legtöbbet a hazájának, ha Londonban marad – ahol a napokban tüntetett is –, megpróbál pénzügyi támogatást felhajtani az orosz katonai támadás sújtotta Ukrajnának, és közben minden rendelkezésére álló eszközzel világossá teszi a világ számára, milyen tragikus napokat élnek át honfitársai.

 

„Szeretném érzékelhetővé tenni a világ számára, mi folyik odahaza, milyen humanitárius katasztrófával nézünk szembe” – mondta a SkySportsnak Andrij Sevcsenko, aki további orvosi segítséget, élelmiszersegélyeket vár a világtól.

„Büszkeséggel tölt el, hogy ukrán vagyok – folytatta 2004 aranylabdás labdarúgója, volt ukrán szövetségi kapitány. – Rendkívül nehéz időket él át a hazám, a népem, a családom. Édesanyám és a nővérem most is Kijevben van, szörnyűségek történnek körülöttük. Emberek halnak meg, gyerekek halnak meg, rakétákat irányítanak az otthonainkra. Megpróbáltam meggyőzni őket, hogy meneküljenek onnan, amíg lehet, de hiába, a válaszuk rendre az, hogy nem. Ott akarnak maradni. Ilyen az ukrán hazafiság. Meg kell találnunk a módját annak, hogy véget vessünk a háborúnak.”

Sevcsenko helyesli, hogy a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó-szövetség – követve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását – felfüggesztette az orosz válogatottak és klubcsapatok részvételét a nemzetközi versenysorozatokban.

„Nem hinném, hogy bonyolult lenne a helyzet megítélése: ha megtámadsz egy országot, katonákat küldesz oda és bombázod, akkor az nem konfliktus, hanem háború. Ameddig nincs vége a háborúnak, szerintem helyes döntés megtiltani az orosz sportolók részvételét a nemzetközi versenyeken – érvelt Sevcsenko, aki a mindennapjait így jellemezte: – Számomra a futball már nem létezik. Nem gondolok rá. Az időpont nem megfelelő. Nem is nézek semmiféle sporteseményt, semmit. Csak arra összpontosítok, hogyan segítsek a hazámon. Most ez az én harcmezőm.”

Sevcsenko korábbi kijevi csatártársa, a közelmúltban a Ferencváros vezetőedzőjeként dolgozó Szerhij Rebrov is elítélte Oroszországot a napokban, sőt a külföldön dolgozó ukrán labdarúgók és edzők körében gyűjtést is szervezett az ukrán hadsereg támogatására. Ukrajnai sajtóhírek szerint az eddig összegyűlt adomány átszámítva közelíti a 200 millió forintot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik