UEFA: tízmeccses eltiltást szabnának ki rasszizmusért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.10. 13:57
Gianni Infantino, az UEFA főtitkára a Soccerex – a labdarúgás vezető üzleti eseménye – mai manchesteri rendezvényén elmondta, a jövőben tízmérkőzéses eltiltást szabnának ki azokra a játékosokra, játékvezetőkre, akiket rasszista megnyilvánulásokkal gyanúsítanak.

„A rasszizmus még mindig a futball veszedelme, muszáj szankcionálnunk. Ennek értelmében tízmeccses eltiltást kapna az a játékos vagy játékvezető, akit bűnösnek találnak rasszizmus vádjában. A szurkolók rasszista megnyilvánulásait pedig részleges stadionbezárással büntetnénk. Ez azt jelentené, hogy lezárnánk azt a szektort, ahol az incidens történt. Ha az eset megismétlődik, akkor lépne életbe a zárt kapus büntetés, továbbá 50 ezer eurós pénzbírságot is fizetnie kellene az adott klubnak vagy nemzeti szövetségnek” – mondta Infantino.

Mint ismert, az utóbbi években neves játékosok kerültek a támadások középpontjába (elég Kevin-Prince Boateng esetére gondolni), sőt John Terry és Luis Suárez személyében világklasszis labdarúgókat is megbüntettek rasszista megnyilvánulásaik miatt. A Chelsea védője az akkor még a QPR-ban futballozó Anton Ferdinandot „találta meg” és kapott négymeccses eltiltást, míg a Liverpool csatára Patrice Evrát bántalmazta verbálisan bőrszíne miatt, neki ezért a tettéért nyolc találkozót kellett kihagynia.

Az UEFA végrehajtó bizottsága májusban, Londonban tárgyalja a javaslatot, és ha azt elfogadják, akkor már júliusban életbe léptetik minden olyan rendezvényen, amelyet az európai szövetség szervez.

Ahogy beszámoltunk róla, az UEFA Fegyelmi és Ellenőrző Bizottsága ma elrendelte, hogy a Dinamo Kijevnek a soron következő európai kupameccsét zárt kapuk mögött kell lejátszania, illetve felfüggesztve újabb egymeccses büntetést kapott, ám ha szurkolói az elkövetkezendő három évben nem követnek el kihágást, akkor marad az egy találkozóra szóló eltiltás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik