Topligák: ők lőhették a legtöbb tizenegyest a 21. században

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.08.29. 14:49
null
Lionel Messiéké a legtöbb tizenegyes a 21. században (Fotó: AFP)
Melyik csapatok jutottak a legtöbb tizenegyeshez ebben az évszázadban? A Transfermarkt adatai alapján mutatjuk a top 10-et!

 

1. BARCELONA 232

Miközben a Bayern München elleni 8–2-es vereség után története egyik legnagyobb válságát próbálja kezelni a Barcelona, ez a statisztika is megmutatja, hogy mégiscsak az évszázad egyik legmeghatározóbb klubjáról van szó. Nem azért kapták a katalánok a legtöbb tizenegyest, mert nagyszerűen működik a Sergio Busquets Színitanoda a Nou Campban, hanem mert az elmúlt húsz évben tíz spanyol bajnoki címet és négy Bajnokok Ligája-aranyat szerző együttes sokszor nyomasztó labdabirtoklási fölényben volt a legtöbb ellenfelével szemben. Így pedig nagyobb eséllyel történik szabálytalanság a tizenhatoson belül. Például a 2017-es, PSG elleni 4–0-s BL-vereséget követő csodálatos fordításuk sem jöhetett volna össze, ha a barcelonai visszavágón nem kapnak két tizenegyest, ami nagyban hozzájárult a továbbjutást érő 6–1-es sikerhez.

2. REAL MADRID 228

2017-ben nagy balhé volt Spanyolországban abból, hogy a Barcelona védője, Gerard Piqué kijelentette, hogy a játékvezetők tizenegyesekkel segítik a Real Madridot. A bombát a Villarreal–Real meccs robbantotta: a hazaiak 2–0-ra vezettek, de a királyi gárda 3–2-re fordított úgy, hogy a második találatot Cristiano Ronaldo egy megkérdőjelezhető büntetőből szerezte. Piqué ezután a Twitteren bizonygatta, hogy nyolc pont különbséget jelentett a bírók hibás döntése a két rivális között – a La Ligát végül a Real hárompontos előnnyel nyerte meg a Barcelona előtt. Azért évszázados viszonylatban jól látszik, hogy a két spanyol óriás megközelítőleg ugyanannyi tizenegyest kapott. Más kérdés, hogy a madridiak jobban sáfárkodtak a lehetőségekkel, hiszen ők 228-ból 192-t gólra váltottak, ami 84 százalékos hatékonyság, szemben a Barcelona 78 százalékos eredményességével.

3. AC MILAN 204

Amikor az NB I regnáló gólkirálya, Radó András szombathelyi fénykorában menetrendszerűen dobálta magát a tizenhatoson belül, idehaza működésbe hozta a mémgyárakat, Olaszországban viszont feltűnést sem keltett volna. A La Gazzetta dello Sport által júniusban szemlézett tanulmány szerint már bizonyíték is van arra, hogy a topligák közül a Serie A-ban fújják be a tizenegyeseket a legkönnyebb szívvel a játékvezetők, átlagosan minden 249. percben. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az AC Milan az évszázadban, amely a 2000-es évek elején Európa egyik legjobb csapataként gyakran vendégeskedett az ellenfél kapuja előtt – két Bajnokok Ligája-győzelmet is fialt a Carlo Ancelotti vezette csapat támadógépezete. De az utóbbi évek sikertelenségében is többször előfordult olyan szezon, amikor több mint tíz büntetőhöz jutott a gárda.

Az utóbbi időben Zlatan Ibrahimovic volt a Milan büntetőfelelőse (Fotó: AFP)
Az utóbbi időben Zlatan Ibrahimovic volt a Milan büntetőfelelőse (Fotó: AFP)

4. AS ROMA 202

Az évszázadban a 114 tizenegyesgólt jegyző Cristiano Ronaldo után Francesco Totti volt a legtöbbször eredményes büntetőből, szám szerint 75-ször. Totti, aki a teljes pályafutását az AS Romának szentelte, és 2017-ben a klub pályára lépési, illetve gólrekordereként vonult vissza. „Il Capitano” 92 tizenegyest végzett el ebben a vizsgált időszakban, azaz csaknem a Roma büntetőinek a felénél ő állt a labda mögé. Sokáig egyértelműen ő volt az első számú tizenegyesrúgó, a 2006–2007-es szezonban például az együttes mind a 13 tizenegyesét ő végezte el annak ellenére is, hogy több mint a felét, hetet kihagyta. Időszakosan azért előfordult, hogy más is lehetőséget kapott mellette, például a brazil szélső, Mancini akkor is gyakran megkapta az ítéletvégrehajtó szerepét. Csak azt sajnálhatja a csapat, hogy a sok tizenegyes ellenére is a 2001-es olasz bajnoki cím a legnagyobb sikere az évszázadban.

5. SEVILLA 195

Az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában idén inkább hátránya származott a Sevillának a tizenegyesekből. Februárban a román CFR ellen rögtön egy büntető miatt került hátrányba az első meccsen, aztán a visszavágón csak idegenben lőtt több góllal harcolta ki a továbbjutást. A negyeddöntőben a Wolverhampton is kapott egy tizenegyest a Sevilla ellen, de Raúl Jiménez kihagyta, az elődöntőben pedig a Manchester United tizenegyesből szerzett vezetést, ám végül sikerült az andalúz csapatnak 2–1-re fordítani. Évszázados viszonylatban azonban nem panaszkodhatnak Sevillában. A rekordszámú, hat UEFA-kupa-/Európa-liga-győzelmük közül volt például olyan is, amelyben sokat köszönhettek a büntetőknek, 2007-ben öt tizenegyesgólt szereztek, és a Sahtar Donyeck elleni 3–2-es továbbjutáshoz nagyon kellett a két büntetőgól is.

6. LAZIO 195

Az idei európai aranycipős Ciro Immobile nemcsak beállította Gonzalo Higuaín 36 találatos Serie A-gólrekordját, hanem ő lett az egy szezonon belül legtöbb tizenegyest értékesítő labdarúgó is az olasz élvonalban. 14-szer volt ily módon eredményes az idényben, és még így sem ő végezte el a csapat összes tizenegyesét. Joaquin Correa, Felipe Caicedo és Luis Alberto is rúghatott egy-egy tizenegyest rajta kívül, ami azt jelenti, hogy a Lazio játékosai összesen 18-szor hívhatták ki westernfilmeket idéző, szemtől szembeni párbajra az ellenfél kapusait. Ezzel pedig beállították a Serie A-rekordot, amit az AC Milan tartott 1951 óta az egy szezonon belüli 18 tizenegyessel. A mostani minden szempontból kiemelkedő évad volt a BL-be 2007 után visszajutó Lazio szempontjából, de az évszázad korábbi éveiben is az átlagnál több büntetőhöz jutott a csapat.

7. MANCHESTER UNITED 191

Ebben a szezonban Ole Gunnar Solskjaer sem panaszkodhatott a játékvezetőkre a tizenegyek megítélése kapcsán, ugyanis a Manchester United 22 büntetőhöz jutott minden tétmeccset figyelembe véve. Ez pedig az öt topliga csapatai között a legmagasabb szám, sőt legutóbb 2016-ban fordult elő, hogy valahol ennél több tizenegyest kaptak egy idényen belül – akkor a Barcelona 24-et könyvelhetett el. Egyébként egész jól ki is használták a vörös ördögök a ziccereket, hiszen 18-at értékesítettek, például Bruno Fernandes a Sevilla elleni El-elődöntőben is, mégsem jött össze a fináléba jutás. Az, hogy évszázados távlatban is közel 200 büntető jutott a csapatnak, abban vastagon benne van az ebben az időszakban hét angol bajnoki címet az Old Traffordra szállító Sir Alex Ferguson keze.

Bruno Fernandes sokszor kapott lehetőséget a tizenegyespontról a legutóbbi idényben (Fotó: AFP)
Bruno Fernandes sokszor kapott lehetőséget a tizenegyespontról a legutóbbi idényben (Fotó: AFP)

8. BAYERN MÜNCHEN 184

A bajor sztárcsapat és a tizenegyesek összefüggésében a Bajnokok Ligája-döntők ugranak be először. Az évszázad első BL-fináléját mindjárt tizenegyespárbajban nyerte meg a Bayern a Valencia ellen, de az a meccs ettől függetlenül is a büntetők jegyében telt. A harmadik percben Gaizka Mendieta tizenegyesből szerzett vezetést a spanyoloknak, aztán néhány perccel később a németek is esélyhez jutottak, de Mehmet Scholl hibázott. Végül a második félidőben Stefan Effenberg újabb tizenegyesből egyenlített. Aztán a 2012-es Chelsea elleni BL-döntőben a hosszabbításban a bayernes Arjen Robben hagyott ki egy tizenegyest, így lett belőle párbaj és angol siker. Egy évvel később újra döntőztek a müncheniek, akkor a Dortmund kapott ellenük büntetőt, Ilkay Gündogan be is lőtte, de akkor a bajoroké lett az aranyérem. Alighanem mind a 184 tizenegyesnek megvan a maga története.

9. JUVENTUS 182

Második olaszországi szezonjában először jutott 30 gól fölé Cristiano Ronaldo a Serie A-ban, 31-szer volt eredményes, más kérdés, hogy ennek több mint a harmadát, 12 gólt tizenegyesből szerzett. Júliusban a Lazio ellen megnyert rangadón is volt egy büntetőgólja, de ennél is emlékezetesebb volt, hogy előtte úgy ikszelt az Atalanta ellen a torinói gárda, hogy mindkét találatát tizenegyesből érte el CR7, a végül pontot érőt ráadásul már a hosszabbításban. Bajnoki címek tekintetében még úgy is messze a Juventus az évszázad legsikeresebb olasz csapata, hogy két aranyérmét elvették a 2006-os bundabotrány miatt, és aztán a másodosztályba száműzték a klubot. Azzal, hogy 2012 óta lényegében letarolja a bajnokságot a torinói gárda, a tizenegyesekre is megnőtt az esélye.

10. LIVERPOOL 166

Talán nem is olyan meglepő, hogy a Liverpool történetében Steven Gerrard végezte el a legtöbb tizenegyest, összesen 57-et, amiből tízet hagyott ki. Amióta Gerrard nincsen, James Milner és Mohamed Szalah lett a csapat legfőbb tizenegyes-végrehajtója. Előbbit nem véletlenül becézik Mr. Megbízhatónak Angliában, hiszen a 21 liverpooli büntetőjéből kettőt hibázott csak el, ami 90,5 százalékos mutató. Azért az egyiptominak sem kell elbujdosnia szégyenében, ő is 90 százalékkal értékesíti a rá bízott tizenegyeseket. Nem hiába, idén harminc év után először lett angol bajnok a csapat, és tavaly a Bajnokok Ligáját is megnyerte. Jürgen Klopp pedig azt ígéri, a következő szezontól még kegyetlenebbek lesznek.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik