Topligák: Messi, Verratti, Kroos – íme, a csapatok MVP-jei

Vágólapra másolva!
2019.12.16. 17:22
null
Az FC Barcelona és a PSG (fehérben) legértékesebb játékosa (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta a saját maga által kifejlesztett algoritmust rászabadítva a világ egyik vezető futballstatisztikákkal és a játékosok teljesítményének értékelésével foglalkozó OPTA által biztosított adatokra, hogy az öt európai élbajnokságban szereplő csapatoknál kik az MVP-k, azaz a legértékesebb játékosok – teljesítményük alapján.

A CIES tanulmányában hat területen – párharcok, labdaszerzés, passzok, cselek, kulcspasszok és lövések – vizsgálta az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia élvonalban szereplő klubok játékosainak teljesítményét. Ahhoz, hogy MVP lehessen valaki a klubjánál, legalább 9 bajnokin kellett végig a pályán lennie, míg egy-egy vizsgált területen hat végigjátszott bajnoki kellett a listára kerüléshez.

A svájci szervezet az MVP-knél számításba vette azt is, hogy az adott játékos teljesítményének mekkora hatása volt a csapat által elért eredményre. Ilyen módon kiderült, hogy például a PSG-nél Marco Verratti a legértékesebb, a Barcelonánál Lionel Messi – aki mindhárom támadókategóriában csapata legjobbja lett – a Real Madridnál Toni Kroos.

A Manchester Citynél Kevin de Bruyne, a Liverpoolnál Virgil van Dijk, Chelsea-nél Jorginho, a Tottenhamnél Szon Hung Min, a Leicesternél Jamie Vardy a legértékesebb. Olaszországban a Juventusnál Miralem Pjanic a nélkülözhetetlen, az Internél Milan Skriniar, a Laziónál Ciro Immobile.

A németeknél a Bayern Münchennél Robert Lewandowski az MVP, az RB Leipzignél Timo Werner, a Mönchengladbachnál Nico Elvedi, a Dortmundnál Jadon Sancho.

A teljes lista ide kattintva böngészhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik