Szlovénia: ünnepi futballmeccs magyarokkal a 110 éves klubnál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.27. 19:13
Magyaros futballnap lesz szombaton a határon túl, a szlovéniai Lendván, ahol az NK Nafta megalakulásának száztizedik évfordulóját ünnepli.

Horvát Ferenc, a lendvai sport krónikása elmondta, a legrégebben alapított szlovén csapat most a megyei első osztály bajnokaként a harmadik vonalban startolt, de a múltja dicsőséges, hiszen például az 1946–1947-es „összjugoszláv" első ligában is indulhatott. A határ menti kisvárosban szlovén első osztályú szereplést 1992-ben ünnepelhettek, majd 2005-ben jött a következő fordulat, amikor is 2012-ig tartott a sikerkorszak.

Ha a határon túli, szintúgy magyar alapítású egyesületeket nézzük, megemlíthetjük az 1898-ban alapított Pozsonyi Torna Egyletet, amelyből a 2005-ös BL-induló Artmedia Petrzalka nőtt ki, a lendvaiak azonban olyan egyesületeket is megelőznek, mint az 1907-es születésű Kolozsvári Vasutas vagy éppen az 1910-es (1963-ban megszűnt) Nagyváradi AC, s egyidősek (lennének) az 1903-as Kassai AC-vel. Hogy a szombati ünnep teljes legyen, egykori élvonalbeli klubok mérkőznek 19 órától, a Nafta a Drava Ptujt fogadja.

A lendvaiaknál mindig is jelen volt a szlovéniai magyarság, a csapatban jelenleg Vörös Patrik, Gerencsér Dezső, Bedő Igor játszik, míg Nagy Bence az anyaországból jár át futballozni Lendvára. Az edző is magyar, a Lentiben élő Németh Imre irányítja az együttest.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik