Románia: közpénzbotrány – magyarok is a vádlottak között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.16. 14:24
Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere és több helyi magyar tisztségviselő ellen hivatali visszaélés miatt, az ASA labdarúgócsapatának finanszírozása ügyében – írja a kolozsvári Főtér internetes portál.

A hivatali visszaéléssel vádolt marosvásárhelyi polgármester, Dorin Florean kívül bíróság elé áll majd Sergiu-Claudiu Maior alpolgármester, Kiss Imola, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója, valamint Benedek István RMDSZ-es városi tanácsos, illetve Bakó László Attila, Maria Cioban, Ioan Farcas, és Emil Virgil Macesanu városházi alkalmazottak – mindannyijukat hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják.

Szintén bíróság elé áll az ASA labdarúgóklub elnöke, Man Ioan Nucu, akit pénzmosással és sikkasztással is vádolnak.

A korrupcióellenes ügyészség vizsgálata szerint a vádlottak hozzájárultak ahhoz, hogy az ASA több mint hétmillió lejes (490 millió forint) támogatást kapjon a helyi költségvetésből. Csakhogy a klub 3.5 millió lejes tartozást halmozott fel az állam felé, a törvény értelmében pedig az államnak tartozó jogi személyek nem kaphatnak közpénzt – írja a foter.ro.

Az ASA 2014-ben jutott vissza a román élvonalban, egy évre rá pedig ezüstérmes volt úgy, hogy az utolsó forduló előtt még az első helyen állt. A klub a kirobbant botrány miatt az új idényben már anyagi nehézségekkel küzd, a számláit is zárolták, ezért is távozott idény közben a nyáron Győrből érkezett vezetőedző, az azóta már Cottbusban dolgozó Miriuta László. A marosvásárhelyi csapat jelenleg a 6. helyen áll a 14 csapatos román első osztályban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik