Románia: feljutott az első osztályba a Sepsi OSK

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.05.28. 15:28
null
Biztosította feljutását a Sepsi OSK (Fotó: <a href="https://szekelyhon.ro/sport/tortenelmi-sikert-ert-el-a-sepsi-osk-feljutott-az-1-ligaba">szekelyhon.ro</a>)
Három erdélyi megyeszékhelynek nem volt még sosem csapata a román labdarúgó élvonalban, de ez a szám vasárnap délben kettőre csökkent: Zilah és Csíkszereda. Sepsiszentgyörgyön ugyanis valóra vált az álom, az alig hat éve alapított Sepsi OSK egy fordulóval a szezon vége előtt biztosította feljutását a Liga I-be. Háromszék központja az 54. település, amely felkerül a román élvonal térképére, és egyben a századik klub, amely a Liga I-ben játszik majd. 

Az egy évvel ezelőtt még harmadosztályú szentgyörgyiek az aradi UTA-val álltak harcban a feljutásért, és sokáig úgy nézett ki: csak az utolsó fordulóban dől el a második hely sorsa, miután az elsőt már hetek óta megszerezte a szezon során végig az élen álló, Sepsihez hasonlóan szintén újonc bukaresti Juventus. Ám csütörtökön az UTA hazai pályán kikapott 2–1-re az alsóházi FC Balotesti-től, így a szentgyörgyiek számára egyszerűvé vált a képlet: az utolsó két meccsen egy pontot kell szerezniük a biztos feljutáshoz.

PERELI A PROFI LIGA A ROMÁN SZÖVETSÉGET

A pénz miatt áll háborúban a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és az elsőosztályú bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF), miután a szövetség közgyűlése szombaton megszavazta Razvan Burleanu elnök javaslatát, miszerint a televíziós jogdíjak 5 százalékát az alsóbb osztályú klubok között osszák szét. A szolidaritási alapnak nevezett összegről viszont hallani se akarnak a Liga 1-es klubok, és mivel a közvetítési jogokról a LPF kötött szerződést, perrel fenyegetik a FRF-t, mondván, hogy utóbbi nem rendelkezhet az ő bevételeik fölött. A Liga 1 közvetítési jogaiért szezononként mintegy 34 millió eurót kap a profi liga, amit a 14 résztvevő között oszt szét.

Így aztán vasárnap több, mint 200 szentgyörgyi szurkoló kelt útra a Bukarest közelében fekvő Snagovra, még Antal Árpád polgármester is elkísérte a csapatot a már biztos kieső Metalul Resita elleni összecsapásra. A szintén erdélyi resicabányai klub miért egy havasalföldi faluban rendezi a hazai mérkőzéseit, az a román futball egyik nagy rejtélye, bár a háromszéki szurkolók aligha bánták, hogy 424 kilométer helyett csak 190-et kell utazniuk. A háromszéki tábor mindenesetre végigénekelte a mérkőzést, amelyet kedvenceik minimálfutballal, egy hajrában kiharcolt és belőtt 11-essel nyertek meg 1–0-ra.

A székelyföldi települések közül eddig csupán Marosvásárhelynek volt Liga 1-es csapata, ám az ASA a román hadsereg csapata volt, a jelenlegi (matematikailag már kiesett) együttes pedig a román városvezetés klubja. A Sepsi OSK viszont egy helyi vállalkozó, Diószegi László projektje, amely a város és a megye vezetésének támogatása mellett magyarországi támogatókkal is rendelkezik, mezszponzora például a Gyermelyi. De a télen szakmai vonalon is a magyar futballból erősített a Sepsi OSK: Árki Gábor lett a klubelnök, Sándor István a tehnikai igazgató, Nagy Sándor pedig pályaedző.

LIGA 2., 37. FORDULÓ
Metalul Resita–Sepsi OSK 0–1 (Issa 88., 11-esből)
A Liga 2 élmezőnye: 1. Juventus 81 pont, 2. Sepsi OSK 70, 3. UTA 65.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik