Nigéria: ezért zúgtak ki a '98-as vb-ről a Szuper Sasok a 16 között

Vágólapra másolva!
2020.04.12. 11:45
null
Taribo West (jobbra) nem tudta tartani Möllert (Fotó: AFP)
Az 1998-as világbajnokság egyik titkos esélyesének tartott Nigéria a csoportjából két győzelemmel és egy vereséggel az első helyen jutott tovább, és a dánok elleni nyolcaddöntőre már egyértelmű favoritként készülhetett a brigád, hogy aztán alig negyedóra alatt kétgólos hátrányba kerüljön. Taribo West, a Szuper Sasok ikonikus hajviselettel megáldott védője elárulta, mi állhatott a kudarc hátterében, amit az afrikai országban ma is a futballválogatott egyik legfájóbb vereségeként tartanak számon.

Nigéria válogatottja az 1996-os olimpiai bajnokcsapatra építve jutott ki történelme során másodszor a világbajnokságra, s az 1998-as seregszemlére afféle „sötét lóként″ érkezett, hiszen az ötkarikás bajnokcsapat tíz tagja is ott volt Bora Milutinovics kapitány franciaországi keretében.

S micsoda névsor volt ez a bő 20 évvel ezelőtti: az atlantai győztesek közül – többek között – Taribo West, Celestine Babayaro, Nwankwo Kanu, Tijani Babangida, Sunday Oliseh, Daniel Amokachi, Victor Ikpeba, vagy éppen Jay-Jay Okocha mellé még – mások mellett – a kapus Peter Rufai, a négy évvel korábban az ország első vb-gólját szerző Rashidi Yekini, vagy például George Finidi is a szerb szakember rendelkezésére állt.

Ilyen módon persze nem is olyan titkos esélyesnek számítottak az afrikai Szuper Sasok, a csoportból való továbbjutás legalábbis minimális elvárás volt velük szemben. Ehhez mérten előbb a Hierróval, Raúllal, Luis Enriquével felálló spanyolokat – kétszer is hátrányból felállva – győzték le 3–2-re, majd a Hriszto Sztoicskov és Krasszimir Balakov nevével fémjelzett bolgárokat verték meg 1–0-ra, s máris abszolválták a továbbjutást. Az utolsó csoportmeccsen még a vereség is belefért Paraguaytól – így a dél-amerikaiakat vitték magukkal, miközben a spanyolok keservesen sírva lődözték a gólokat a bolgároknak, s végül 6–1-es győzelmük után utazhattak haza...

Eközben Nigéria örömmámorban tört ki, hiszen csoportgyőztesként a jóval gyengébb Dánia következhetett számukra a házigazda – és később a tornát megnyerő – Franciaország helyett. A Szuper Sasok és szurkolóik már a nyolc között látták magukat, ehhez képest aztán a dánok Peter Möller és Brian Laudrup révén már a 12. percben gyakorlatilag eldöntötték a mérkőzést, s végül 4–1-re diadalmaskodva mentek tovább.

A vereséget, s főleg a korábbiakhoz képest mutatott játékot máig az ország egyik legfájóbb vereségének tartják a nigériai szurkolók,ám, hogy mi is állhatott a kudarc hátterében, arról most Taribo West beszélt a nigériai Punch című lapnak.

„Akkoriban sok cikket olvastam én is arról, hogy a játékosaink nightclubokat látogattak, meg limuzinokkal furikáztak a vb alatt, de őszintén mondom, én ilyesmiről nem tudok″ – kezdte az Interrel UEFA-kupát, az Auxerre-rel francia bajnokságot nyert 42-szeres válogatott és olimpiai bajnok korábbi védő, aki leginkább színes, szarvakra emlékeztető hajfonatairól lehet emlékezetes, na meg persze többnyire faék egyszerűségű, de roppant hatékony védőmunkájáról.

„Van valami viszont, amit nemcsak tudok, de a saját szememmel láttam is: néhány játékos a dánok elleni meccs előtti éjszaka ugyanis nőket csempészett az edzőtáborba. Ezek a nők afrikaiak voltak, akik szerelembe estek a csapattal, azért, ahogy játszottunk a csoportkörben, és így nyilván nem volt nehéz őket becsábítani a szobákba″ – folytatta West.

„A dánok ellen aztán meg is lett az éjszakázás eredménye: jól látható, hogy a pályán több játékos is híján volt a megfelelő erőnlétnek, miután túlhajtották magukat az ágyban az előző este ezekkel a hölgyekkel. Kiabáltam velük a pályán, és nagyon dühös voltam rájuk. Ők meg azért csinálták ezt, mert azt hitték, hogy a dánokat simán le fogjuk győzni″ – idézte fel a Franciaországban történteket West a nigériai lapnak.

Nigéria azóta további négy világbajnokságon is részt vett, de a mai napi egyszer sem jutott túl a legjobb 16-on.

A történelmi hűség kedvéért azért azt hozzátennénk, hogy Taribo West a dánoktól kapott négy gólból legalább kettőben bőven benne volt, ahogy az alábbi összefoglalóból látszik is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik