Román Kupa: történelmet akar írni a Sepsi a döntőben

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.07.22. 08:54
null
A sepsiszentgyörgyiek összetartó közösségük erejében, valamint hatékony futballjukban bízhatnak (Fotó: Sepsi OSK)
Első kupagyőzelmükre hajtanak a szervezetten játszó sepsiszentgyörgyi labdarúgók, akik a rekordgyőztes, huszonhárom kupát nyerő FCSB-t igyekeznek felülmúlni a Román Kupa szerdai döntőjében.

 

Temesvár, Arad, Resicabánya, Nagyvárad, Torda, Kolozsvár, Petrozsény, Beszterce – ezen nyolc erdélyi és partiumi város tíz különböző csapata hódította el eddig a Román Kupát összesen tizenhat alkalommal. Sepsiszentgyörgy lehet a kilencedik, de az első székelyföldi, ha a szerda esti döntőben legyőzi a rekordgyőztes, 23 kupát megnyerő FCSB-t (amely már hat éve nem használhatja a legendás Steaua nevet, mert tulajdonosa, Gigi Becali törvénytelenül vásárolta meg 2003-ban a klubot a védelmi minisztériumtól).

M4 SPORT: ÉLŐBEN A FINÁLÉ!
A magyar közszolgálati sportcsatorna segítségével írhat történelmet a Sepsi OSK, az M4 Sport és az m4sport.hu ugyanis élőben közvetíti a sepsiszentgyörgyiek összecsapását. A találkozót a Bukaresttől 60, a többségében magyarlakta Sepsiszentgyörgytől pedig 140 kilométerre lévő ploiesti-i Ilie Oana Stadionban játsszák – a koronavírus-járvány miatt szurkolók nélkül.

Dávid és Góliát párharca – mondták volna még néhány éve is a Sepsi–Steaua mérkőzésre. Ám azóta a Sepsi a megfontolt, tudatos építkezés, a lépésről lépésre haladás egyik ritka példája a román futballban, míg a FCSB immár egy megalomániás tulajdonos groteszk mítoszrombolásának jelképe. A senkire sem hallgató Gigi Becali edzők és játékosok sorát marta el a klubtól, így az idény végére alig egy kezdőre való felnőttjátékosa maradt, akiket szerdán a vezetőedzőként kezdő Anton Petrea irányít.

A Liga 1-ben csak ötödik, utóbbi öt meccsén két pontot szerző FCSB az eddig lekezelt, Becali érkezése óta csak kétszer elnyert kupában próbálja menteni az idényét – különben tizenhét év után először elmarad a nemzetközi kupaszereplés.

A Sepsi viszont történelmet írhat, és ahogy szinte minden képviselője elmondta az elmúlt napokban, nincs vesztenivalója. A FCSB kerete még ebben a lebutított formájában is csaknem négyszer értékesebb (27.5 millió euró a szentgyörgyi 7.5 millióval szemben), a bukarestiek közül Florinel Coman (5.4 millió) vagy Dennis Man (5 millió) szinte egymaga annyit ér, mint a Sepsi teljes játékosállománya. Utóbbiért Becali 15 milliót kért a Norwichtől, de az összeg hallatán a klub küldöttei szó nélkül visszafordultak Angliába.

A két csapat eddigi nyolc mérkőzésén hat bukaresti és csak egy szentgyörgyi győzelem született (4–2 másfél évvel ezelőtt). Ám a hullámzó idényt futó Sepsi szervezett, kiegyensúlyozott csapat, míg a fejnehéz FCSB-ről épp most derítette ki a bukaresti sajtó, hogy Becali taktikai értekezlet helyett misére küldte a keretet.

A rajongói táborából folyamatosan vesztő, bár még mindig Románia legnépszerűbb klubjának számító FCSB-vel szemben egy teljes város támogatását, a teljes Székelyföld és az erdélyi magyarság rokonszenvét élvező Sepsi áll. Amelynek szurkolói a koronavírus-járvány miatt nem lehetnek ott a zárt kapus fináléban, de a városvezetőség két óriási kivetítőt állított fel a stadionban, ezek előtt szimbolikus 1 lejes (mintegy 140 forintos) belépővel szurkolhatnak közösen a szentgyörgyiek. A fokozott érdeklődést jelzi, hogy kedd délutánra valamennyi (500) jegyet értékesítettek.

Ennyit engedélyez a román kormány egy szabadtéri rendezvényre.

ROMÁN KUPA, DÖNTŐ  
Sepsi OSK–FCSB
 Ploiesti,
Ilie Oana Stadion, 19   (tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
A várható kezdőcsapatok
Sepsi:
  Niczuly – Dimitrov, Buhenna, Tincu, Stefan – Kovács L., Achahbar, Vasvari – Carnat, Safranko, Sefanescu.  Vezetőedző:   Leo Grozavu
 FCSB:  Vlad – Cretu, Miron, Cristea, Pantiru – Olaru, Popescu, Tanase – Man, Petre, Coma.  Vezetőedző: Anton Petrea

ÚT A DÖNTŐIG 
 A legjobb 16 közé jutásért     

Ripensia (II.)–Sepsi OSK 1–4 (1–3)
Metaloglobus Bucuresti (II.)–FCSB 0–2 (0–2)
Nyolcaddöntő     
Sepsi OSK–Astra Giurgiu 4–2 (2–1)
Universitatea Cluj (II.)–FCSB 0–1 (0–1)
 Negyeddöntő     
Petrolul Ploiesti (II.)–Sepsi OSK 0–1 (0–1)
FC Hermannstadt–FCSB 1–2 (0–0)
 Elődöntő     
Sepsi OSK–Poli Iasi 5–1 (1–1)
Poli Iasi–Sepsi OSK 0–3 (0–1)
Dinamo–FCSB 0–3 (0–1)
FCSB–Dinamo 1–0 (1–0)

SEPSI OSK – JÁTÉKOSKISOKOS
NICZULY Roland. A 25 éves kézdivásárhelyi kapus a keret legrégebbi tagja, a Liga 2-ben is ő védett, rúgótechnikája kiemelkedő a román élvonalban.
Radoszlav DIMITROV. A háromszoros bolgár válogatott jobbhátvéd 2018-ban nyert kupát a Craiovával. A Sepsi egyik legegyenletesebben teljesítő játékosa.
Rasid BUHENNA. A francia-algériai játékos a csapat legjobb belső védője, még László Csaba hozta magával a Dundee Unitedtől. Néhány hete ő a csapatkapitány.
Razvan TINCU.  Hiába van 211 mérkőzése a Liga 1-ben, a 33 éves középhátvéd a Sepsi Achilles-sarka: három kiállítás és két öngól mellett rengeteg egyéb hibája is volt.
Florin STEFAN. Az U21-es Eb-elődöntős balhátvéd tavaly a román felnőttválogatottban is bemutatkozott. A Sepsi legpiacképesebb játékosa remek formában van.
Anass ACHAHBAR. A holland támadóként lett U17-es Eb-győztes 2011-ben, de a Sepsinél a középpályán számítanak rá. Három gólt szerzett az elődöntő két meccsén.
Gabriel VASVARI. A középpályás 235 első ligás meccsével a csapat legtapasztaltabb játékosa, labdaszerzésben és támadásépítésben is hasznos.
FÜLÖP István. A csapat esze, aki tavaly sokat kihagyott egy súlyos térdsérülés után, ám a kényszerszünet alatt visszanyerte régi formáját.
 Nicolae CARNAT. A Wolverhampton akadémiáján nevelkedő gyulafehérvári szélső a két kötelező U21-es játékos egyike, centerként vagy jobbhátvédként is elboldogul.
Pavol SAFRANKO.  A Sepsi első számú centere szintén László Csabával érkezett, kilenc gólnál jár a szlovák támadó.
Marius STEFANESCU. A tavaly még Kézdivásárhelyen, a Liga 3-ban játszó szélső szintén az ifiszabálynak köszönheti játékperceit, rendkívül gyors.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik