Németország: megvan a futballszövetség új elnöke

Vágólapra másolva!
2019.09.27. 14:09
Fritz Keller lett pénteken a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) új elnöke.

A 62 éves üzletembert – aki egyetlen jelölt volt a posztra – a 257 szavazásra jogosult tag egyhangúlag választotta meg. A Bundesligában szereplő SC Freiburg eddigi elnöke azonnali intézkedésként a DFB teljes körű átvizsgálását jelentette be.

„Így visszaállíthatjuk a szövetség hitelességét és újra elnyerhetjük a bizalmat” – mondta megválasztása után Keller, aki a vendéglátóiparban és a borászatban nemzetközileg ismert szaktekintély, 1991 óta elnökhelyettese volt a Freiburgnak, amelyet 2010 óta vezetett, csaknem öt éve elnökként. A német együttes Sallai Roland személyében magyar válogatott labdarúgót is foglalkoztat, Keller most a DFB vezetése miatt lemondott a freiburgi elnöki posztról.

A hétmillió tagot számláló DFB korábban bizottságot hozott létre annak érdekében, hogy megtalálják a 2016 áprilisától hivatalban lévő, idén április elején lemondó Reinhard Grindel utódját. A testület csak Kellert találta alkalmasnak a feladatra.

Keller elődje, Grindel az 1900-ban alapított DFB 12. – egyben legrövidebb ideig hivatalban lévő – elnöke volt. Lemondásának hátterében az állt, hogy a Spiegel magazin közzétette: a sportvezető a DFB médiamenedzsmentjének felügyelőbizottsági elnökeként 78 ezer eurónyi (25.4 millió forintnyi) jövedelmet nem vallott be 2016-ban és 2017-ben. Emellett a Bild szerint elfogadott egy luxuskarórát Grigorij Szurkisz volt ukrán szövetségi elnöktől, ezt Grindel később beismerte, és hatezer euróra (1.9 millió forintra) becsülte az óra értékét.

Az ügy következményeként a sportvezető lemondott az európai szövetség (UEFA) alelnöki posztjáról, és a nemzetközi szövetség (FIFA) vezető testületében betöltött tagságáról is. Grindel sorozatban a DFB harmadik olyan elnöke volt, aki botrányba keveredett.

Wolfgang Niersbachhal és Theo Zwanzigerrel szemben a svájci ügyészség augusztusban emelt vádat a 2006-os németországi világbajnokság rendezésével kapcsolatos vesztegetési ügyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik