„Micsoda hiba!” A futballtörténelem 10 legnagyobb bírói tévedése

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2014.11.26. 14:41
A footballstopten.com összeszedte a labdarúgás történelmének tíz legnagyobb bírói bakiját. Vajon ha nincsenek ezek a játékvezetői hibák, hogyan alakulnak másképp emberi sorsok? Lehet, hogy Anglia sohasem lett volna világbajnok? A házigazda Dél-Korea nem jut el a legjobb négyig a 2002-es vb-n? Carlo Ancelotti nem nyer angol bajnoki címet? Ön mit gondol? Hiányol valakit a tízből? Szavazzon, melyik volt a legnagyobb hiba, vitatkozzon a listával, érveljen, szóljon hozzá!

10. Frank Lampard meg nem adott gólja a 2010-es vb-n 10. Frank Lampard meg nem adott gólja a 2010-es vb-n

Az esetek közül néhánynál az volt a kérdés, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon, vagy sem – ezeket legalább már sikerült kiküszöbölni, a gólvonal-technológia bevezetése miatt a jövőben (a fontosabb eseményeken biztosan) nem lesz kérdés, hogy érvényes volt-e a találat, vagy sem.

2010-ben azonban még nem használtak gólbírót, és ennek Anglia látta kárát. A német válogatott bő félóra alatt kétgólos előnybe került a vb-n a nyolcaddöntőben, ám a 37. percben a „háromoroszlánosok” szépítettek. A lendületben lévő angolok egy perccel később Frank Lampard révén egyenlítettek, Jorge Larrionda azonban nem adta meg a teljesen egyértelmű találatot.

Anglia a sokkon olyannyira nem tudta túltenni magát, hogy a második félidőben két újabb gólt kapott, és elbúcsúzott a világbajnokságtól, míg a németek bronzérmet szereztek. De vajon mi lett volna, ha megadják a találatot? 2–2-ről teljesen új mérkőzés kezdődött volna…

9. Rivaldo színészkedése 2002-ben

A 2002-es Brazília–Törökország vb-csoportmérkőzésről a legtöbbeknek a selecao fordítása (a szünet előtt még vezettek a törökök, de 2–1-re nyert végül Luiz Felipe Scolari csapata), vagy éppen Ronaldo sérülésből való visszatérése utáni első gólja jut eszébe, ám volt még egy érdekes jelenete a találkozónak.

A 93. percben szöglethez jutott az előnyben lévő brazil válogatott, Rivaldo azonban nem akarta elvégezni a pontrúgást. Hakan Ünsal ezért odarúgta a labdát az azon a nyáron a Barcelonából a Milanhoz átigazoló támadónak. Rivaldót a combján találta el a labda, ám ő az arcát megfogva terült el a földön, a törökök játékosa pedig piros lapot kapott…

Bár a kiállítás jelentősége közel sem azonos Lampard meg nem adott góljáéval (ezért nem feltétlen értünk egyet a listán elfoglalt helyével), kétségtelen, a roppant sportszerűtlen mozdulat téves megítélése nagy hiba volt Kim Jong Dzsu játékvezető részéről.

8. Drogba lesgólja bajnoki címet hozott a Manchester United ellen

Carlo Ancelotti első Premier League-szezonjában a Chelsea és a Manchester United szoros versenyt futott a 2010-es bajnoki címért. Hat fordulóval a vége előtt a londoni „kékek” az Old Traffordra látogattak, és már a huszadik percben megszerezték a vezetést. A kitámadó MU a 79. percben újabb gólt kapott, ám Didier Drogba egyértelműen lesen állt a találat előtt, Mike Dean azonban ezt nem vette észre.

Federico Macheda két perccel később szépített ugyan, a Chelsea azonban nyert, és végül riválisát egy ponttal megelőzve bajnok lett. Ancelotti korábban az olasz, később a francia bajnoki címet is begyűjtötte, de vajon ha nem adják meg Drogba gólját és Machedáé így egyenlítő találat lett volna, az olasz szakember most egy PL-címmel kevesebbet birtokolna?

7. Megmagyarázhatatlan hiba a 2010-es vb Szlovénia–Egyesült Államok mérkőzésén

A C-csoportban az első fordulóban az Egyesült Államok döntetlent játszott a nagy rivális Angliával. Az USA ezt követően Szlovénia ellen egy félidő alatt kétgólos hátrányba került, a második játékrészben azonban remekül futballozott, a 82. percben egyenlített, a 86. percben pedig a csereként beállt Maurice Edu révén a vezetést is megszerezte.

Így gondolta ezt mindenki a stadionban, kivéve Koman Coulibalyt (még a partjelző sem lengette a zászlaját). A mali játékvezető nem adta meg a gólt, sőt, a jelentésében meg sem említette ezt az esetet, így a mai napig nem lehet tudni, miért döntött így. Az esti mérkőzésen Anglia ikszelt Algériával, míg az Egyesült Államok az utolsó fordulóban nyert és csoportelsőként végzett, így különösebb hatása nem lett a hibának. De lehetett volna, és a mai napig érthetetlen a baki…

6. Pedro Mendes félpályás gólja, „a nap, amikor a futball meghalt”

Ismét egy olyan eset, amely nem a jelentősége miatt került fel a listára, de mégiscsak ritkán látni ilyen hibát. Pedro Mendes, a Tottenham középpályása a félpályáról ívelte kapura a labdát, amely kicsúszott Roy Carroll kezéből, és bőven áthaladt az MU gólvonalán.

Rob Lewis partjelzőnek azonban ezt nem sikerült kiszúrnia, a meccs után pedig azzal védekezett, hogy ő követte a szabályokat, az utolsó előtti védő vonalában állt, és onnan nem láthatta, áthaladt-e a gólvonalon a labda vagy sem. Mendest megfosztották élete egyik legnagyobb góljától, a Tottenhamet pedig két ponttól – 0–0 lett a vége.

Az egyik angol szurkoló a 2005-ös mérkőzés után úgy fogalmazott: ezen a napon meghalt a futball. Talán túlzott egy kicsit…

5. Dél-Korea hazai pályán az elődöntőig menetel – nem kis bírói segédlettel

Bár összeállításunk során ragaszkodtunk a footballstopten.com listájához, ennél a pontnál kicsit finomítunk. Az oldal csak az olaszok elleni nyolcaddöntő hibáit emeli ki, holott a japán, dél-koreai közös rendezésű 2002-es vb-n egészen az elődöntőig hatalmas segítséget kapott az utóbbi házigazda.

Már Portugália ellen is érdekes döntések születtek, Olaszország ellen pedig egy fél világ nem hitt a szemének, hogyan lehet ennyi kétes szituációban a hazaiak mellett dönteni, Spanyolországtól a negyeddöntőben azonban két teljesen szabályos gólt vettek el. A második különösen érthetetlen volt: Joaquín Sánchez húzott el a jobb szélen, az alapvonalhoz épphogy hozzáért a labda, ám a partjelző már lengetett, így a középre tett labda után hiába talált be Spanyolország.

A tizenegyespárbajt Dél-Korea nyerte, majd az elődöntőbe jutó hazaiakat Németország állította meg, és végül a negyedik helyen végeztek. Videónk a Joaquín-féle esetet tartalmazza, de ha van éppen 11 fölösleges perce, kattintson ide, és nézze végig a többi hibát is…

4. Henryt egész Írország megutálja, miután a támadó „bekézilabdázza” Franciaországot a 2010-es vb-re

2009-ben pótselejtezőt játszott egymással Írország és Franciaország. A dublini találkozót 1–0-ra a vendégek nyerték, Párizsban viszont szintén 0–1 lett a vége, így hosszabbítás következett. A 103. percben azonban William Gallas betalált, és „kifejelte” a franciákat a vb-re. Apró szépséghiba, hogy Thierry Henry – mielőtt gólpasszt adott volna – kézzel vette át a labdát.

Írország így 2002 után nem jutott ki újra a világbajnokságra, és az egész ország megutálta Henryt. Olyannyira, hogy az egyik étterem olyan akciót talált ki a torna idejére, hogy ingyen pizzákat kínált fel vendégeinek, ha gólt kap Franciaország…

3. Graham Poll három sárgát kioszt egy játékosnak egy meccsen, ezzel véget is vet nemzetközi karrierjének

A futball alapvető szabálya, hogy ha egy mérkőzésen megkapod a második sárga lapodat, az automatikusan pirosat jelent. Vagy mégsem?

Graham Poll volt a 2006-os németországi világbajnokság egyetlen angol játékvezetője. Ha már ott volt, sikerült kihoznia a maximumot a tornából, és felhívnia magára a figyelmet.

Josip Simunic, a horvátok játékosa három sárga lapot gyűjtött össze egy meccs alatt, mivel Poll a második után elfelejtette kiállítani a labdarúgót. Az eset különösebb indulatokat nem szított, Ausztrália így is, úgy is továbbjutott. Poll pedig elismerte a hibáját és visszavonult a nemzetközi játékvezetéstől.

2. Maradona, avagy „Isten keze”

1986. június 22-én a mexikói világbajnokság negyeddöntőjében a végső győztes Argentína a gyűlölt ellenfél Angliával csapott össze, és győzte le végül 2–1-re. A mérkőzésen duplázó Diego Maradona mindkét találata örökké az emlékezetekbe vésődött.

Az 55. percben a zseniális játékos saját félpályájáról megindulva a komplett angol védelmet kicselezve lőtt parádés szólógólt, az 51. percben azonban nem szépségdíjas cselsorozattal, gyönyörű megoldással vagy hálószaggató bombával hívta fel magára a figyelmet, hanem kezezésével, amit szerencséjére Ali Bin Nasszer tunéziai játékvezető nem látott, így sárga(/piros) lap helyett egy újabb gól került a neve mellé a jegyzőkönyvbe.

Maradona később elmondta: „Vártam a csapattársaimra, hogy jöjjenek, ünnepeljenek engem, de nem jött senki… Mondtam nekik, hogy »gyertek hozzám és öleljetek meg, vagy a játékvezető nem adja meg a gólt«”. A meccs utáni nyilatkozatában pedig azt állította, hogy a gólt „egy kicsit Maradona feje és egy kicsit az Isten keze szerezte.”

1. Anglia végre világbajnok! De mi lett volna, ha már akkor is van gólbíró?

1986-ban sok angol drukker lehetett dühös Maradonára és az argentinokra, ám amit a sors keze elvett tőlük akkor, azt már húsz évvel ezelőtt megadta nekik: világbajnoki címet úgy, hogy nem minden történt szabályos körülmények között.

Az Anglia–NSZK döntő 2:2-es végeredményt hozott, a hosszabbítás 11. percében azonban Geoff Hurst betalált. Legalábbis Gottfried Dienst játékvezető szerint, mert valójában a labda nem haladt át a gólvonalon. A labdarúgás őshazája azonban ennek a döntésnek (is) köszönhetően vb-aranyat ünnepelhetett.

Bár nem feltétlenül a legnagyobb hiba volt ez (gondoljunk csak a hatodik pontra…), jelentőségében mindenképpen kiemelkedő.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik eset volt minden idők legnagyobb bírói tévedése?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik