Messi: Szerintem Iniestáék nem szomorúak

Vágólapra másolva!
2011.01.11. 12:51
null
Messi (középen) meglepődött a sikerén, de nem hiszi, hogy társai csalódottak (Fotó: Action Images)
Némi meglepetésre Lionel Messi nyerte el a 2010-es FIFA-Aranylabdát két spanyol világbajnok klubtársa, Andrés Iniesta és Xavi előtt. Az argentin játékos nem számított a győzelmére, de nem gondolja, hogy barcelonai barátai szomorúak lennének. Az Év edzője-díjat kiérdemlő José Mourinho – aki meghatódott Wesley Sneijder dicsérő szavain – sajnálja Xavit, akit már régóta ismer. Vicente del Bosque pedig kissé csalódott volt.

A 2010-es év legjobb trénerének választott José Mourinho a madridi AS napilapnak adott interjújában úgy nyilatkozott a díjátadó gála után, hogy a legutóbbi idénye tökéletesen sikerült az Interrel, de még a mostani is az lehet a Real Madriddal.

SZAVAZÁS

Ön egyetért-e azzal, hogy Lionel Messi kapta a 2010-es FIFA-Aranylabdát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nem éreztem úgy, hogy én vagyok a világ legjobb edzője, hanem úgy, hogy a legutóbbi szezonban én irányítottam a világ legjobb csapatát. És hogy ebben az évadban szintén egy fantasztikus együttest vezethetek. Az előző idény tökéletesen sikerült az Interrel, míg a Real Madridnál töltött időszakról nem mondhatom el ugyanezt, mivel még nem volt lehetőségünk bármit megnyerni, de mindegyik sorozatban versenyben vagyunk, így még ez az év is alakulhat tökéletesen" – mondta Mourinho az AS-nek.

A portugál szakember meghatódott a díjátadó ceremónián, amikor a FIFPro Év csapatába beválasztott Wesley Sneijder úgy nyilatkozott, nagyon szeretett együtt dolgozni Mourinhóval, és őt tartja a világ legjobb szakvezetőjének.

„Holnap már el kell felejtenem ezt a díjat. Nagy presztízsű elismerés ez, amelynek nagyon örülök, de kedden már edzést vezetek, csütörtökön pedig fontos meccs vár ránk. Tovább folytatom, amit mindennél jobban szeretek, edzősködöm. Amikor Sneijder rólam beszélt a színpadon, Pep Guardiola – aki mellettem ült – azt mondta nekem, hogy ezek a szavak többet érnek, mint bármilyen elismerés. Ez a titka az olyan trénereknek, mint Vicente del Bosque vagy Guardiola. Amikor az ember hallja, hogyan beszélnek a Barca játékosai Pepről, vagy a spanyol válogatott tagjai Del Bosquéról, akkor tudja, hogy ezek a szakemberek jó munkát végeznek. Ezért hatódtam meg Sneijder szavai hallatán" – jelentette ki a mester.

 CASILLAS: A SPANYOL NÉP CSALÓDOTT

A saját gondolatait fogalmazta meg, de egyben általánosított is Iker Casillas, a Real Madrid labdarúgócsapatának világbajnok kapusa a FIFA Aranylabda átadását követően, amikor azt mondta: csalódott a spanyol nép, hogy továbbra is Luis Suárez maradt az egyetlen, aki született spanyolként eddig kiérdemelte a sportág legrangosabb egyéni elismerését.

 

„A spanyol nép most egy kicsit csalódott – nyilatkozta Casillas, aki az Év csapatában helyet kapva szintén aktív résztvevője volt a zürichi gálának. – Én is szerettem volna, ha Andrés vagy Xavi győz, de a spanyol labdarúgók a jövőben is küzdenek majd azért, hogy egy nap legyen új aranylabdásunk Luis Suárez után."

 

Azt a madridi alakulat és a spanyol válogatott csapatkapitánya is elismerte: Messi nem érdemtelenül lett első.

 

„Messi pályán nyújtott teljesítménye a mérlegre helyezve több mint Iniestáé vagy éppen Xavié. Leo, Cristiano Ronaldóval együtt, a legjobb a világon."

A Real Madrid edzője – ahogy már korábban is – elmondta, Wesley Sneijdernek vagy Diego Militónak adta volna az Aranylabdát, és elárulta, sajnálja Xavit, akit nagyon nagyra becsül.

„Már kifejtettem a véleményemet arról, hogy szerintem melyik futballistának kellett volna megnyernie az Aranylabdát. Számomra Messi, Xavi és Iniesta földönkívüliek. Lenyűgöző játékosok, de én másoknak adtam volna az elismerést. Elsőként Sneijdernek vagy Militónak az Interrel elért eredményeikért, aztán pedig Cristiano Ronaldónak, aki az én futballistám, és elképesztő magas szintet képvisel. De a szavazások már csak ilyenek, nem lehet változtatni rajtuk. Xavit azért sajnálom, mert gyerekkora óta ismerem, és nagyon nagyra becsülöm" – mondta Mourinho.

Az Aranylabdát egy év után megint elhódító Lionel Messi meglepődött, hogy ő kapta meg a rangos elismerést, s úgy véli, Xavinál és Andrés Iniestánál is jó helyre került volna.

„Nagyon örülök, de nem gondoltam, hogy én kapom a díjat, mivel mindenki Xaviról és Andrésról beszélt az utóbbi időben. Ők is megérdemelték volna a kiváló évük után. Megnyerték a világbajnokságot, ami korábban sokáig meghatározó volt az Aranylabda szempontjából, és nagy szerepet játszottak a spanyolok sikerében. Ezért hittem, hogy valamelyikük nyer, de szép meglepetés ért. Nem hiszem, hogy szomorúak. Mindhármunknak és a klubunknak is nagy dolog, hogy idáig jutottunk. Szerintem mindannyian élveztük a gálát" – mondta Messi a FIFA hivatalos honlapjának.

„Ez a második Aranylabdám, de most is ugyanannyira örülök, mint egy éve. A világbajnokság biztosan hátráltatott egy kicsit, de nem mondom, hogy rossz vébét zártunk Argentínával – csak éppen nem értük el a célunkat, ami a végső siker volt. Ez az egyetlen nagy csalódásom tavalyról. A díjat a csapattársaimnak ajánlom, akik végig segítettek engem, valamint a családomnak, és mindenkinek, aki támogat" – jelentette ki az argentin játékos.

Az Aranylabda másik jelöltje, Xavi úgy nyilatkozott, nem volt csalódott, hogy nem ő lett a befutó, és örül, hogy Messi győzött.

„Ez a díj a Barcelona utánpótlásának elismerése. Meg kell ünnepelnünk Leót. Az Aranylabda hazajön, és ez a legfontosabb. Számomra Messi volt a favorit. Ha a labdarúgásról van szó, akkor feketén-fehéren ő a legjobb a világon. Élvezni kell ezt a pillanatot – mondta Xavi. – Én tovább dolgozom ugyanúgy, mint eddig, az életemen nem változtat ez a díj. Leo a csapattársam és a barátom, gratulálok neki. Azért vágtunk meglepett arcot, amikor kiderült a győztes neve, mert mi sem tudtunk semmit arról, hogy ki kapja az elismerést."

Xavival Andrés Iniesta is egyetértett, a világbajnokság döntőjében győztes gólt szerző játékos is gratulált Messinek, akinek a sikerét igazságosnak tartja. A spanyol sajtó azonban már nem volt ilyen udvarias: a legtöbb újság felháborítónak tartja, hogy nem a selección tagjai közül került ki a nyertes, és Vicente del Bosque is spanyol győztest várt.

„Kár, hogy nem közülünk valaki győzött, mert megérdemelték volna, ám nehéz választani Xavi és Iniesta közül. Mindketten nagyszerű teljesítményt nyújtottak. De itt senki sem veszített. Nem szabad elfelejteni, hogy Messi kivételes képességű játékos, és az ő sikere nem csökkenti Xaviék érdemeit" – mondta a spanyol válogatott szövetségi kapitánya.

ARANYLABDA-SZAVAZATOK
  Összes szavazat (százalék) Edzői szavazat (százalék) Játékostársi szavazat (százalék) Médiaszavazat (százalék)
Messi 22.65 9.72 8.55 4.38
Iniesta 17.36 5.39 4.44 7.53
Xavi 16.48 5.34 5.17 5.96
Sneijder 14.48 3.00 3.79 7.70
Forlán 7.61 1.88 2.10 3.63
C. Ronaldo 3.92 2.40 1.12 0.41
Casillas 2.90 0.49 1.44 0.96
Villa 2.25 0.76 0.54 0.94
Drogba 1.68 0.60 1.03 0.05
Xabi Alonso 1.52 0.52 0.79 0.22
         
EDZŐK        
Mourinho 35.92 10.12 12.19 13.61
Del Bosque 33.08 11.97 8.08 13.04
Guardiola 8.45 3.22 3.65 1.59
Löw 5.12 1.83 2.04 1.25
Ancelotti 3.78 1.21 1.90 0.67
 AZ ARANYLABDA GYŐZTESEI
A szavazások végeredménye

1956: 1. Stanley Matthews (angol, FC Blackpool), 2. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 3. Raymond Kopa (francia, Stade Reims), 4. PUSKÁS FERENC (BUDAPESTI HONVÉD)

1957: 1. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 2. Billy Wright (angol, Wolverhampton Wanderers), 3. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), …5. KUBALA LÁSZLÓ (BARCELONA)

1958: 1. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), 2. Helmut Rahn (nyugatnémet, Rot-Weiss Essen), 3. Just Fontaine (francia, Stade Reims)

1959: 1. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 2. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), 3. John Charles (walesi, Juventus)

1960: 1. Luiz Suárez (spanyol, Barcelona), 2. PUSKÁS FERENC (REAL MADRID), 3. Uwe Seeler (nyugatnémet, Hamburg)

1961: 1. Enrico Omar Sivori (olasz, Juventus), 2. Luis Suárez (spanyol, Real Madrid), 3. Johnny Haynes (angol, Fulham), ...5. PUSKÁS FERENC (REAL MADRID)

1962: 1. Josef Masopust (csehszlovák, Dukla Praha), 2. Eusébio (portugál, Benfica), 3. Karl-Heinz Schnellinger (nyugatnémet, 1. FC Köln)

1963: 1. Lev Jasin (szovjet, Dinamo Moszkva), 2. Gianni Rivera (olasz, Milan), 3. Jimmy Greaves (angol, Tottenham)

1964: 1. Denis Law (skót, Manchester United), 2. Luis Suárez (spanyol, Internazionale), 3. Amancio (spanyol, Real Madrid)

1965: 1. Eusébio (portugál, Benfica), 2. Giacinto Facchetti (olasz, Internazionale), 3. Luis Suárez (spanyol, Internazionale)

1966: 1. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 2. Eusébio (portugál, Benfica), 3. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München)

1967: 1. ALBERT FLÓRIÁN (FERENCVÁROS), 2. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 3. Jimmy Johnstone (skót, Celtic)

1968: 1. George Best (északír, Manchester United), 2. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 3. Dragan Dzsajics (jugoszláv, Crvena zvezda)

1969: 1. Gianni Rivera (olasz, Milan), 2. Luigi Riva (olasz, Cagliari), 3. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München)

1970: 1. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München), 2. Bobby Moore (angol, West Ham United), 3. Luigi Riva (olasz, Cagliari)

1971: 1. Johan Cruyff (holland, Ajax), 2. Sandro Mazzola (olasz, Internazionale), 3. George Best (északír, Manchester United)

1972: 1. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 2. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München) 3. Günter Netzer (nyugatnémet, Mönchengladbach)

1973: 1. Johan Cruyff (holland, Barcelona), 2. Dino Zoff (olasz, Juventus), 3. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München)

1974: 1. Johan Cruyff (holland, Barcelona), 2. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 3. Kazimierz Deyna (lengyel, Legia Warszawa)

1975: 1. Oleg Blohin (szovjet, Dinamo Kijev), 2. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 3. Johan Cruyff (holland, Barcelona)

1976: 1. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 2. Robby Rensenbrink (holland, Anderlecht), 3. Ivo Viktor (csehszlovák, Dukla Praha)

1977: 1. Allan Simonsen (dán, Mönchengladbach), 2. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 3. Michel Platini (francia, Nancy)

1978: 1. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 2. Hans Krankl (osztrák, Barcelona), 3. Robby Rensenbrink (holland, Anderlecht)

1979: 1. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 2. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 3. Ruud Krol (holland, Ajax)

1980: 1. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 2. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona), 3. Michel Platini (francia, Saint-Étienne)

1981: 1. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 2. Paul Breitner (nyugatnémet, Bayern München), 3. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona)

1982: 1. Paolo Rossi (olasz, Juventus), 2. Alain Giresse (francia, Bordeaux), 3. Zbigniew Boniek (lengyel, Juventus)

1983: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Kenny Dalglish (skót, Liverpool), 3. Allan Simonsen (dán, Vejle)

1984: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Jean Tigana (francia, Bordeaux), 3. Preben Elkjaer-Larsen (dán, Verona)

1985: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Preben Elkjaer-Larsen (dán, Verona), 3. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona)

1986: 1. Igor Belanov (szovjet, Dinamo Kijev), 2. Gary Lineker (angol, Barcelona), 3. Emilio Butragueno (spanyol, Real Madrid)

1987: 1. Ruud Gullit (holland, Milan), 2. Paulo Futre (portugál, Atlético Madrid), 3. Emilio Butragueno (spanyol, Real Madrid)

1988: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Ruud Gullit (holland, Milan), 3. Frank Rijkaard (holland, Milan)

1989: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Franco Baresi (olasz, Milan), 3. Frank Rijkaard (holland, Milan)

1990: 1. Lothar Matthäus (német, Internazionale), 2. Salvatore Schillaci (olasz, Juventus), 3. Andreas Brehme (német, Internazionale)

1991: 1. Jean-Pierre Papin (francia, Marseille), 2. Lothar Matthäus (német, Internazionale), Darko Pancsev (jugoszláv, Crvena zvezda), Dejan Szavicsevics (jugoszláv, Crvena zvezda)

1992: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Hriszto Sztoicskov (bolgár, Barcelona), 3. Dennis Bergkamp (holland, Ajax)

1993: 1. Roberto Baggio (olasz, Juventus), 2. Dennis Bergkamp (holland, Internazionale), 3. Eric Cantona (francia, Manchester United)

1994: 1. Hriszto Sztoicskov (bolgár, Barcelona), 2. Roberto Baggio (olasz, Juventus), 3. Paolo Maldini (olasz, Milan)

1995: 1. George Weah (libériai, Milan), 2. Jürgen Klinsmann (német, Bayern München), 3. Jari Litmanen (finn, Ajax)

1996: 1. Matthias Sammer (német, Borussia Dortmund), 2. Ronaldo (brazil, Barcelona), 3. Alan Shearer (angol, Newcastle)

1997: 1. Ronaldo (brazil, Internazionale), 2. Predrag Mijatovics (jugoszláv, Real Madrid), 3. Zinedine Zidane (francia, Juventus)

1998: 1. Zinedine Zidane (francia, Juventus), 2. Davor Suker (horvát, Real Madrid), 3. Ronaldo (brazil, Internazionale)

1999: 1. Rivaldo (brazil, Barcelona), 2. David Beckham (angol, Machester United), 3. Andrij Sevcsenko (ukrán, Milan)

2000: 1. Luís Figo (portugál, Real Madrid), 2. Zinedine Zidane (francia, Juventus), 3. Andrij Sevcsenko (ukrán, Milan)

2001: 1. Michael Owen (angol, Liverpool FC), 2. Raúl (spanyol. Real Madrid), 3. Oliver Kahn (német, Bayern München)

2002: 1. Ronaldo (brazil, Real Madrid), 2. Roberto Carlos (brazil, Real Madrid), 3. Oliver Kahn (német, Bayern München)

2003: 1. Pavel Nedved (cseh, Juventus), 2. Thierry Henry (francia, Arsenal), 3. Paolo Maldini (olasz, AC Milan)

2004: 1. Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan), 2. Deco (portugál, FC Barcelona), 3. Ronaldinho (brazil, FC Barcelona)

2005: 1. Ronaldinho (brazil, FC Barcelona), 2. Frank Lampard (angol, Chelsea), 3. Steven Gerrard (angol, FC Liverpool)

2006: 1. Fabio Cannavaro (olasz, Real Madrid), 2. Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), 3. Thierry Henry(francia, Arsenal)

2007: 1. Kaká (brazil, AC Milan), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), 3. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

2008: 1. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), 2. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 3. Fernando Torres (spanyol, Liverpool)

2009: 1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United/Real Madrid), 3. Xavi (spanyol, FC Barcelona)

2010: 1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), 3. Xavi Hernández (spanyol, FC Barcelona)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik