Megye II: Újra focizni fogok és átnézek a n...ező bírón - Mészáros

Vágólapra másolva!
2014.09.22. 17:31
null
Mészáros röplabda-pályafutása alatt sok dolgot tapasztalt már, Olaszországban fegyverrel is fenyegették (Fotó: NS-archív)
A kitűnő röplabdázó, Mészáros Dömötör a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt a Csongrád megyei másodosztályú Balástya–Csengele labdarúgó-mérkőzésen történt eseményekről. A 2015. június 30-ig minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltott sportoló feljelentést tett Cseh Géza játékvezető ellen rasszista megnyilvánulása, becsületsértése miatt.

 

 

Mint ismert, a 44. percben, 2–0-s hazai vezetésnél les miatt nem adták meg a vendégcsapat gólját, ekkor elszabadultak az indulatok.

„Én úgy gondolom, hogy egy bírót azért küldenek ki a pályára, hogy kézben tartsa az indulatokat. Mindenki hibázhat, emberek vagyunk. Viszont volt egy-két olyan szituáció, amikor lehetett látni, hogy az ellenfélnek fúj a bíró, kiderült ugye, hogy balástyai születésű felesége és apósa is odavalósi – mondta Mészáros Dömötör a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának. Hogy ezt tudták-e a mérkőzés előtt is? – Igen, mondták. De nem volt ezzel semmi gond, ugyanúgy játszottunk. Egy kezezést nem adott meg a tizenhatoson belül, aztán volt egy gólunk, amivel talán vissza tudtunk volna jönni a meccsbe, annak ellenére, hogy a Balástya nagyon jól játszott, és akkor itt elszabadultak az indulatok. Az edzőnk és a játékosok is reklamáltak."

A Csengele edzőjét elküldték ezt követően a kispadtól, amit szóvá tett a 37 éves röplabdasztár.

„Igen, ekkor kaptam egy sárgát, közöltem, hogy adhat hármat, négyet, ötöt, igazából nem érdekel – mondta nevetve Mészáros. – Elmondtam a véleményem, amire azt mondta, hogy ne magyarázzak, mire én azt mondtam, hogy miért ne magyarázzak. Ha elmondom a véleményem, akkor elmondom a véleményem, majd megfordultam a sárga lap után, és elindultam a kapunk felé, akkor elhangzott az a bizonyos szó, és visszafordultam."

„Azt mondta, hogy a következőnél úgyis kiállítom, hülye nigger – erősítette meg Szombathy Pál műsorvezetőnek Mészáros Dömötör. – Akkor nem lökdöstem, megindultam felé, és azt mondtam, hogy lecsapom. Lehet, hogy megijedt, mert olyan vehemenciával mentem, hogy ezt számon kérjem tőle, elővette a második sárgát, ami pirosat jelent. Indultam is le a pályáról, aztán valamit mondott, és akkor mondtam, hogy én nem megyek le a pályáról. Akkor volt az, hogy kétszer, háromszor meglöktem, de az már a többi játékos körében zajlott. Akkor le is fújta a meccset."

„Pályafutásom során – remélem, hogy még játszok a jövőben is – szerepeltem Olaszországban is, ott Olaszországban, vagy bármelyik bajnokságban egy bíró nem engedi ezt meg magának – mondta arra a felvetésre, hogy kiakadt az eseten, és elvesztette a fejét. – Kaptam hideget, meleget a szurkolóktól. Rómától délre, azon a környéken az ultrák mindent megtesznek. Volt olyan, hogy elmentem nyitni, és volt egy széria, és amikor visszamentem nyitni, volt egy úriember, aki azt mondta, hogy Mészáros a nyitást most elrontod. Félrehúzta a zakóját, és ott volt alatta egy pisztoly.”

„Előfordult igen – mondta arra a felvetésre, hogy két röplabda-szezon közötti labdarúgó-mérkőzések során a szurkolóktól hallott-e „négerezést". – Nem ezekkel a kifejezésekkel, hanem másképp. De ez a közönség, kimegy a meccsre, szitkozódik, megissza a sörét, nem érdekel. Ezt kezelem. Büszke vagyok arra, ami vagyok. Mondták, hogy nem lesz belőlem senki, nem fogom semmire sem vinni. Amikor megszülettem, akkor anyukámat ezért elítélték, mondták, hogy adjon nevelőintézetbe. Anyukám nagyon sok mindenen keresztül ment, de ennek ellenére felnevelt és felvállalt engem, amit nagyon köszönök neki. Nevelőapukámnak azt mondták, hogy ez egy fattyú gyerek, minek foglalkozni vele, de felnevelt engem. Bármit is értem el az életemben, azt magamnak köszönhetem, és megmutattam azoknak az embereknek, akik kételkedtek, hogy igen, vittem valamire."

„Nem, soha. Ez volt az első – felelte arra a kérdésre, hogy bíró szájából elhangzott-e már ilyen kifejezés. – Azért csodálkozom ezen, mert világeseményeken, nála sokkal nagyobb bírók, nem engedik meg ezt maguknak. Ő gondolom meg akarta mutatni, hogy ő a bíró. Egy megye II-es bíró, akit igazából sehol nem jegyeznek, és akkor ez elhangzott."

Ezt követően volt egy fegyelmi meghallgatás.

„Volt egy meghallgatás, ahol elmondtam, mi történt, ő elmondta, mi történt, voltak tanúk is. Utána volt még egy tárgyalás, akkor le kellett rajzolnom, hogy mi történt. Amikor bementem, ott ültek a, nem akarok senkit bántani, az 1970-es korszakban élő úriemberek, volt jogász, ügyvéd, meg aki a focihoz nagyjából idézőjelben ért. Elmondtam, hogy ez az egész rólam és a bíróról szól, és ezt senki nem hallotta szerintem, hiába hívunk az ügyhöz tanúkat, ha meg tudunk egyezni, akkor örülök neki, ha nem, akkor vagy borul a bili, vagy nem. Mondták, hogy jó, meg fogunk tudni egyezni. Múlt kedden megszületett a döntés, nem is kellett bemennem, és közölték, hogy 2015. június 30-ig el vagyok tiltva. Mondom jó, rendben van, legyen így. A bíró mit kapott? Mondták, hogy semmit. A múlt héten ugyanúgy vezette a meccset."

„Vegyük Angliát, vagy bármelyik országot. Ott, ha ez megtörténik, a bírót eltiltják. Magyarországon ez megtörténhet. Ez a magyar foci, azt kell, mondjam. Azért megyek ki focizni, hogy jól érezzem magam, barátok között vagyok, és jó a társaság is. Amíg visszamegyek röplabdázni, addig ez nagyon jó nekem kiegészítőnek. De úgy érzem, hogy mindennek van határa."

A libanoni röplabda-bajnokság szünetében Csengelén focizó Mészárosnak vannak lehetőségei, fellebbezés, bírósági eljárás a játékvezetővel szemben.

„Feljelentettem a bírót, ezzel én már nem foglalkozom. Nem fellebbezek. Ha ez megtörténhet Magyarországon, az sajnos a magyar foci képét mutatja. Nem lételemem a foci, nem ezzel foglalkozom, én röplabdázom, ezzel keresem a kenyeremet. Mindjárt kezdődik a magyar bajnokság, ameddig itthon vagyok, addig lemegyek Sümegre játszani, majd október 9-én megyek vissza. Ezt az időszakot, amelyet le kell töltenem, úgyis sporttal fogom tölteni."

Mészáros kedvét nem vette el teljesen az eset, elmondása szerint nagyon reméli, hogy eltiltását követően visszatér a labdarúgópályára. S mi lesz, ha újra találkozik ezzel a játékvezetővel?

„Átnézek rajta. Mit tudok csinálni? – mondta a sportoló. – Ha tudná a szó jelentését, nem mondaná ezt. Ha ez az úriember ennyire kemény, küldjék el Afrikába vezetni egy meccset, vagy Amerikába, és ott mondja ezt. Szerintem percek alatt eltűnne."

Mészáros megkapta a libanoni állampolgárságot is. Magyar marad, de libanoni röplabdázó is lesz.

„Lesz egy arab kvalifikáció, amelyben az első kettő automatikusan kijut a világkupára, és számítanak rám. Van két brazil játékos, egy szerb feladó, de vannak ugye libanoni játékosok is. Ha annak vége, utána hazajövök, és azt követően december 29-én megyek vissza, és január 3-án kezdődik a bajnokság" – zárta mondandóját Mészáros.

Az interjút ide kattintva tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik