Liga 1: Románia–Magyarország 1–3 – kiakadt a Dinamo szurkolói csoportja

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.06.22. 11:31
null
Zárt kapuk mögött győzte le a Sepsi a Dinamót Bukarestben vasárnap (Fotó: AFP)
Magyarországtól elszenvedett román vereségnek tartja a vasárnap délutáni Dinamo–Sepsi OSK mérkőzés 1–3-as eredményét a bukaresti klub legismertebb szurkolói csoportja, amely nem a székelyföldi klubot támadja, hanem inkább a saját kedvencei miatt kesereg.

A Peluza Catalin Haldan (magyarul Catalin Haldan kanyar, amely a klub 2000-ben edzőmérkőzés közben, pályán elhunyt játékosának nevét viseli) közösségi oldalán „ROMÁNIA–Magyarország 1–3” címmel írt bejegyzésben összegzi, miért győzte le a székelyföldi csapat az ország második legsikeresebb, 18-szoros bajnok, ám jelenleg a kiesés ellen küzdő együttesét.

„Gyengén játszottunk. Borzalmasan kezdtünk és kaotikusan folytattuk. De nem ez a vereségünk egyetlen oka. Amit láttunk, az nemcsak a Dinamo egyik veresége, hanem egy egész nemzeté, amely otthon kapott ki egy másik nemzet egyik szimbólumától” – indul az írás, amely aztán felsorolja a két csapat támogatottsága közti különbséget.

A Dinamo-szurkolók immár többéves sérelme, hogy Ionut Negoita főrészvényes passzivitása miatt a klubot jelenleg csupán a szurkolók, egykori játékosok és kisebb támogatók adományai tartják életben, ezzel szemben a Sepsi a magyar kormány 3 millió eurós támogatása mellett magyarországi szponzoroktól is jelentős összegeket kap.

Külön kiemelik, hogy a Dinamónak évek óta csak ígérgetik az új stadiont, miközben Sepsiszentgyörgyön Románia helyett Magyarország talál pénzt a modernizálásra. (Ez téves megállapítás, a Sepsi új stadionja a város egy egészen más részén épül fel, nem ott, ahol a régi található.)

A PCH közleménye szerint Szentgyörgyön az sem fordulhatott volna elő, hogy egy téves koronavírus teszt miatt egy hétig nem edzhet a csapat.

„Az első félidőben tényleg látszott, hogy a játékosok a konyhából jöttek” – írják a bukaresti szurkolók, akik még Sebastian Coltescu bíráskodását is „román játékvezetésnek” nevezik a Sepsi javára megítélt büntető miatt. Bár elismerik, hogy nem a bíráskodás miatt vesztettek, szerintük Kovács István (az egyik legmagasabban jegyzett romániai bíró) „nem lett volna ilyen igazságtalan” a Dinamóval szemben.

„A pályából kirúgott gyep- és földbarázdák olyanok voltak, mint az ország földjéből kitépett barázdák, amelyekkel alig törődik a nemzet. Olyan barázdák, amelyekről túl könnyen lemondunk. Olyan barázdák, amelyeket elveszthetünk. Román módra” – kesereg a PCH.

Romániában a koronavírus-járvány miatti három hónapos kényszerszünet után folytatódó bajnoki meccsek mind zárt kapusak, így a Dinamo szurkolói sem lehettek jelen a Sepsitől elszenvedett vereségnél, bár a pálya körül ott voltak a zászlóik és felirataik. A bukaresti csapat ultrái alighanem a legellenségesebbek a Liga 1-ben a Sepsivel szemben, a klub rendszeresen kap pénzbüntetésekkel a szövetségtől és a Diszkriminációellenes Tanácstól szurkolóinak magyarellenes rigmusai miatt.

ROMÁN LIGA 1
ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS, 5. FORDULÓ
Dinamo Bucuresti–SEPSI OSK 1–3
(0–1)
Bukarest, Dinamo Stadion, zárt kapuk mögött. V: Coltescu
Dinamo: Piscitelli – Kostrna (Kilyén, a szünetben), Grigore, Puljic, Sin – Mrziljak, Filip (Montini, a szünetben) – Mihalu (Lazar, 31.), Fabbrini, Sorescu (Moldoveanu, 82.) – Perovics (D. Popa, 64.). Vezetőedző: Adrian Mihalcea
Sepsi: Niczuly – Dimitrov (Csiszér, 54.), Buhenna, Tincu, Stefan – Vasvari, Kovács L. (Velev, 54.) – Carnat (Celea, 41.), Fülöp I. (Karanovic, 69.), Stefanescu – Safranko (Fülöp L., a szünetben). Vezetőedző: Leo Grozavu
Gólszerző: Moldoveanu (91.), ill. Safranko (1.), Vasvari (81. – 11-esből), Stefan (86.)
Kiállítva: Tincu (38.)

Az állás: 7. Viitorul 27 pont (egy mérkőzéssel kevesebbet játszva), 8. Sepsi 23, 9. Voluntari 21... 13. Dinamo Bucuresti 17

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik