Liga 1: megkérdőjelezték a Sepsi és a Csíkszereda támogatását

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2019.01.14. 12:07
A székelyföldi labdarúgóklubok magyarországi támogatásának törvényességét kivizsgáló ellenőrzést kért a bukaresti pénzügyminisztériumtól és az adóhatóságtól (ANAF) egy román parlamenti képviselő.

Florin Claudiu Roman, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei képviselője hivatalos levélben kérdezte meg Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, valamint Ionut Misát, az ANAF elnökét arról, hogy megfelel-e a román jogszabályoknak az élvonalbeli Sepsi OSK és a Liga 3-as FK Csíkszereda magyar állami támogatása, illetve az elmúlt három évben az adóhatóság vizsgálta-e a két székelyföldi klub működését.

Az ANAF válaszában elismerte, hogy mostanáig nem vizsgálta a két klub pénzügyi működését, de hozzáteszi, a jövőben kockázatelemzést végeznek esetükben, és ha olyan indok vetődik fel, amely csalás elleni ellenőrzést indokol, megindítják a vizsgálatot.

Florin Roman nem elégedett meg a válasszal, és a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlapnak adott interjújában parlamenti interpellációt tervez az ügyben. A korábban több magyarellenes nyilatkozatával ismertté váló képviselő szerint felháborító, hogy amíg az elmúlt években több helyi vezetőt is elítéltek törvénytelen sporttámogatás címén indított korrupciós ügyekben, a magyar kormány részéről érkező támogatásokat még csak nem is vizsgálta ki az ANAF.

„Az ilyen kitérő válasz jellemző az ANAF-ra. Konkrét választ akarok arra, hogy a Budapestről érkező pénzek elköltése megfelel-e a sporttörvény előírásainak. Nem mondom, hogy ne adjanak pénzt a sportra, de legyenek azonos feltételek a román és a magyar hatóságok számára” – nyilatkozta a képviselő, aki elsősorban arra kíváncsi, hogy a támogatásokat a célnak megfelelően, fejlesztési és infrastrukturális célokra használták-e, nem pedig a profi játékosok fizetésére.

A román sajtó tavaly novemberben írta meg, hogy a magyar kormány egy 2016-os kormányhatározat alapján egy-egy milliárd forintos (összesen 6.4 millió eurós) támogatásban részesítette a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda labdarúgócsapatát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik